Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin 2022 Bütçesi Plan Ve Bütçe Komisyonunda

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik: '(Kamuda engelli atamasi) 2021 sonu veya 2022 basinda atama yapmak için çalismalari yogunlastirdik' '(Istanbul Sözlesmesi) Sadece bir sözlesmeyi 'günah keçisi' sayarak ya da adeta 'kutsal bir metin' haline koyarak bu ise yaklasilmamasi gerektigini düsünüyorum''Kadina yönelik siddetle mücadele noktasinda amir hükümleri olan mevzuatimizin tamami yerli yerindedir. Biz de bunun etkin dogru uygulanmasi için çalismalarimizi yürütüyoruz' 'Bakanligimizin çalistigi basliklarin hiçbirinin 'kaba siyaset' yarismasina konu olmamasi lazim. Siddete ugrayan kadinlar, korunmaya alinmasi gereken çocuklar, sosyal yardim ihtiyaci olanlar, engelliler, yaslilar, sehit yakinlari, gaziler ve diger çalistigimiz alanlar siyaset konusu olamaz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, bu yil sonu veya 2022 basinda kamuda engelli atamasi yapmak için çalismalari yogunlastirdiklarini bildirdi.

Yanik, Bakanliginin 2022 yili bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüsmelerinde milletvekillerinin soru ve elestirilerini yanitladi.

"Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü bünyesinde görev yapan bir personelin aracinda uyusturucu madde yakalanmasi" iddialarina iliskin sorusturmanin selameti açisindan, personelin 27 Ekim 2021'de görevden el çektirildigini belirten Yanik, uyusturucu madde kullanimi, çocuga siddet, istismar gibi iddialarda ciddi süphe olusursa sorusturmanin sonucu beklenmeden hemen gereginin yapildigini, ilgili personelin görevden el çektirildigini, bu konuda çok hassas olduklarini söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanliginin kadin istihdami gibi konularda koordinasyon, politika belirleme ve farkindalik olusturma görevlerini üstlendigini, ilgili paydaslarla birlikte hareket ettigini anlatan Yanik, Bakanlik bünyesinde ayni isi yapan, ayni egitimi almis personelin özlük haklarini birbirine yaklastirmayi 2022 basi itibariyla hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

- "Engelli raporu olmayan kisilerin yardim aldigi" iddialari

Derya Yanik, Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetiyle ilgili 67 gence belge eksikligi nedeniyle yapilan ödemelerin Sayistay raporlarina konu oldugunu anlatti.

18 yasini dolduran ihtiyaç sahibi olan ve egitimi devam eden gençlere de SED hizmetinin sunulmaya devam ettigini dile getiren Yanik, usulsüz bir ödemenin söz konusu olmadiginin altini çizdi.

Yanik, "engelli raporu olmadigi halde engellilere yönelik yardimlardan yararlanan kisilerin bulundugu" iddialarina iliskin, "Engelli vatandaslar için aylik imkanindan yararlanmanin ön kosulu saglik kurulu raporu. Saglik Bakanliginca 2007'den itibaren saglik kurulu raporlari Engelli Veri Tabani'na kaydedilmeye baslanmis olmasina ragmen hastanelerin birçogunun sisteme dahil olmamasi sebebiyle bu süreçte veri tabanina tüm raporlarin kaydedilmesi mümkün olmamistir. Dolayisiyla dijital ortamda görülmeyen bazi raporlarin fiziki ortamda Bakanligimiza ulastirilmasi ve bu engelli yardimlarindan yararlanilmasi söz konusudur." diye konustu.

Yanik, bunun herhangi bir sekilde "yolsuzluk ya da istismar" gibi degerlendirilmesini özellikle engelliler açisindan haksiz buldugunu söyledi.

Sosyal yardimlari "derin yoksullasma" seklinde degerlendirmenin de dogru olmadigini belirten Yanik, sözlerini söyle sürdürdü:

"Iktidar ve muhalefetin bir sekilde birbirini elestirmesi, birbirlerinin yapip ettikleri üzerinden birtakim karsitliklar üretmesi beklenir ama Bakanligimizin çalistigi bütün basliklar siyasetin disinda ve üstünde olmalidir diye düsünüyorum. Burada farkli siyasi partiler olarak siyaset üreten, birbiriyle yarisan, seçim zamani iyice yarisacak olan taraflar olarak bir aradayiz. Bundan daha tabii bir husus yok ama bizim Bakanligimizin çalistigi basliklarin hiçbirinin 'kaba siyaset' yarismasina konu olmamasi lazim. Siddete ugrayan kadinlar, bakima muhtaç, korunmaya alinmasi gereken çocuklar, sosyal yardim ihtiyaci olanlar, engelliler, yaslilar, sehit yakinlari, gaziler ve diger çalistigimiz alanlar siyaset konusu olamaz. Bu alanlarin hiçbirisinin kaba siyaset konusu olmamasi, tirnak içinde söylüyorum bir 'malzeme' haline getirilmemesi lazim. Çünkü bizim Bakanligimiz 83 milyonun tamamina ve 83 milyonun dezavantajli kisimlarinin tamamina bir sekilde dokunuyor. Dezavantajli gruplarin zaten yasadiklari dezavantaji bir de siyaset konusu haline getirerek onlari yeniden kirilgan hale getirmenin manasi olmadigi kanaatindeyim."

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik, sosyal yardimlarin Bütünlesik Sosyal Yardim Bilgi Sistemi araciligiyla son derece nesnel bir sekilde hak sahiplerine baglandigini anlatarak, milletvekillerinden, kriterleri karsiladigi halde sosyal yardim alamayan veya haksiz yere yardim alan kisileri tespit etmeleri durumunda kendilerine ulastirma çagrisinda bulundu.

Sosyal yardim alanlarin büyük bölümünün isgücüne katilma imkani olmayan engelli, yasli ve onlarin bakimini üstlenen kisilerden olustuguna isaret eden Yanik, sosyal yardim yararlanicilarinin sayisindaki artisin arz odakli sisteme geçilmesinden kaynaklandigini söyledi.

- "Sadaka gibi yardim vermiyoruz"

Dönemsel ihtiyaci olanlara dönemsel, sürekli ihtiyaci olanlara da sürekli yardimda bulunduklarini ifade eden Yanik, "Ama sizler seçim dönemi bu vatandaslari görüyorsaniz ve sadece o zaman fark ediyorsaniz bu bizim problemimiz degil." dedi. Derya Yanik, yardimlari "sadaka" gibi vermediklerini vurguladi.

Aile bütünlügünün korunmasi ve gündüz kusagi programlariyla ilgili elestirilere katildigini belirten Yanik, bu konuda RTÜK ile yaptiklari çalistayi animsatti. Bakanlik olarak birtakim hukuki mekanizmalari harekete geçirmenin disinda bir yetkileri bulunmadigina isaret eden Yanik, bu yetkiyi de olabildigi kadar etkin bir biçimde kullandiklarini kaydetti.

- Kamuda engelli atamalari

Kamuda engelli atamalari konusuna deginen Yanik, Bakanligin kadro çikarip atama yapma yetkisinin bulunmadigini, sadece bu konuda atama koordinasyonunu üstlendigini animsatti.

Bakan Yanik, "Nitekim 2021 sonu veya 2022 basinda atama yapmak için çalismalari yogunlastirdik. Hem kendi bakanligimizda olabildigi kadar yüksek tutarak hem de diger bakanliklarda bu farkindaligi olusturmaya çalisarak atama çalismalarini yürütüyoruz." dedi.

- "Kadina siddetle mücadelede mevzuatimizin tamami yerli yerinde"

"Istanbul Sözlesmesi'nden çekilince kadinlar korumasiz kaldi." elestirilerine de deginen Yanik, bir hukukçu ve aktivist olarak konuyla ilgili geçmisteki düsüncelerinin degismedigini ifade etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Yanik, sunlari söyledi:

"Sadece bir sözlesmeyi 'günah keçisi' sayarak ya da adeta 'kutsal bir metin' haline koyarak bu ise yaklasilmamasi gerektigini düsünüyorum. Bir metin tek basina bir kahramana dönüstürülemez. Bu, nitekim, bir çerçeve metindir. Biz bunun iç hukuk uygulamalarini yaptik. Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesine Dair Kanun sadece siddetle mücadelede tedbir kararlarini almayi düzenleyen bir metin. Bunun ceza kanunu var, medeni kanun kismi var. Anayasa'daki esitlik ve pozitif ayrimcilik ilkesi var. Bir hukuk düzenlemesi ve degerlendirmesini yaparken bütüncül bakmak zorundasiniz. Kadina yönelik siddetle mücadele noktasinda amir hükümleri olan iç hukuk düzenlemesini olusturan mevzuatimizin tamami yerli yerindedir. Biz de bunun etkin, dogru uygulanmasi için çalismalarimizi yürütüyoruz. Bundan sonra da yürütecegiz."

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, daha sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile bagli ve ilgili kurumlarinin 2022 yili bütçeleri kabul edildi.

Kaynak: AA