Kuzey Makedonya Basbakani Zaev Istifasini Açikladi

Kuzey Makedonya Basbakani ve Makedonya Sosyaldemokratlar Birligi (SDSM) Genel Baskani Zoran Zaev, seçim sonuçlarinin sorumlulugunu üstlenerek hem basbakanlik hem de parti genel baskanligi görevinden istifa ettigini açikladi.

Kuzey Makedonya dün yapilan yerel seçimlerin ikinci turu için oylama sürecinin tamamlanmasinin ardindan basin toplantisi düzenleyen Zaev, seçim sonuçlarinin sorumlulugunu üstlendigini söyledi.

Zaev, "Basbakan ve SDSM genel baskanligi görevimden istifa ediyorum." dedi.

Yerel seçimlerde gösterdikleri basaridan dolayi rakiplerini tebrik eden Zaev, partinin bir parçasi olmaya devam edecegini belirtti.

Zaev, seçim kampanyasi sirasinda, SDSM'nin Üsküp Belediye Baskan adayi Petre Silegov'un seçimleri kazanamamasi durumunda istifa edecegini açiklamisti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Silegov'un rakibi bagimsiz aday Danela Arsovska, Üsküp Belediye Baskanligi yarisini önde götürüyor.

Bu turda 45 belediye baskanini belirlemek üzere 1 milyon 353 bin 990 seçmen, kurulan 2 bin 481 sandikta yerel saatle 07.00'den 19.00'a kadar oylarini kullandi.

Kuzey Makedonya Devlet Seçim Kurulu (DIK) tarafindan yapilan açiklamada, saat 18.30'a kadar seçmenlerin yüzde 48,88'inin (633 bin 144 seçmen) oy kullandigi kaydedildi.

Ilk turda 34 belediyenin baskani belli oldu. Muhalefetteki Iç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birligi (VMRO-DPMNE) 22 belediye, iktidar partisi SDSM 9, koalisyon ortagi Demokratik Bütünlesme Birligi (BDI) ise 3 belediye kazandi.

Kuzey Makedonya'da 81 belediye baskaninin ve belediye meclis üyelerinin belirlenmesi için yerel seçimlerin ilk turu 17 Ekim'de gerçeklestirilmisti.

Kaynak: AA