Harita Mühendisi Ata Yadigari Üzüm Çesitleriyle Örnek Bahçe Kurdu

Üzüm çesitlerinin yani sira yaklasik 4 bine yakin badem, ceviz, elma ve kayisi agaci bulunan harita mühendisi Mustafa Yildiz: 'Kurdugum bagda, bu vadide ve Erkilet'te ne kadar üzüm çesidi varsa tek tek topladim ve genel bir harman yaptim'.

ESMA KÜÇÜKSAHIN - Harita mühendisi Mustafa Yildiz, baglariyla "Erkilet Güzeli Baglar Bozuyor" türküsüne konu olan Erkilet Mahallesi'nden ve çevre köylerden topladigi ata yadigari üzüm çesitleriyle kurdugu bahçede iyi tarim uygulamasiyla üretim yapiyor.

Istanbul'dan 1992'de Kayseri'nin merkez Kocasinan ilçesi Kemer Mahallesi'ne gelen Yildiz, esi kendisi gibi emekli harita mühendisi Fadim Yildiz, mühendis oglu ve gelininin de destegiyle tarim yapmaya basladi.

Ürünlerini çevresine satarak ekonomik kazanca dönüstüren 63 yasindaki Yildiz, kimyasal gübre kullanmadigi bahçesinde iyi tarim uyguluyor.

Mustafa Yildiz, AA muhabirine, harita mühendisi olarak topragin degerini bildigini, tarimin ileride hem ülke hem de vatandaslar için daha önemli olacagini anladigini söyledi.

Kendisine Mustafa Kemal Atatürk'ü örnek aldigini anlatan Yildiz, "Çünkü Atatürk, Türkiye Cumhuriyetini kurarken Sümer Bez Fabrikasi'ni kurmus. Halkina göstermis, pamuk Adana'dan trenle Kayseri'ye gelecek. Siz bez olarak üreteceksiniz, sonunda gömlek olacak, pantolon olacak. Köyümdekilere geleneksel tarimdan vazgeçmelerini daha detayli bir tarim yapmalari için ceviz ve badem dikmelerini önerdim. Eski baglardaki üzümlerimizin yenilenmesi için yeni bag kurmalarini önerdim. Baktim beni dinliyorlar ama ne yaptigimi bilmiyorlar. Ben de buraya gelip arsa satin almaya basladim, uygulamasini yaptim." diye konustu.

Toprakla ilgili projelerini 2007'de faaliyete geçirdigini belirten Yildiz, Kirsehir'den Kaman ceviz türlerini getirip diktigini, 12 yildir ceviz ürettigini aktardi.

Parça parça arsa satin alarak 125 dönüme ulastigini, bu süreçte ziraat mühendisi arkadaslarindan destek aldigini belirten Yildiz, "Buralarin kodlu haritasini çikardim, günesin bakisini, rüzgarin yönünü, iklimi inceledim. Damla sulamaya geçtik. Bir ceviz kaç ton su alacak, biz buna ne kadar su verecegiz, hesabini yaptik. Burayi yaparken bana 'delisin' dediler, evet 'deliyim' dedim. 'Burayi ekip dikip size gösterecegim' dedim." ifadelerini kullandi.

- Yerel üzüm çesitlerini toplayarak yeni bag olusturdu

Yildiz, bahçesinde 2 bin badem, 1000 ceviz, 600 erik, 300 elma ve 70 kayisi agaci bulundugunu, eski agaçlari da korudugunu vurguladi.

Yeni bir üzüm bagi kurdugunu da anlatan Yildiz, sunlari kaydetti:

"Kurdugum baga bu vadide ve Erkilet'te ne kadar üzüm çesidi varsa tek tek topladim ve genel bir harman yaptim. Bizde bir eldas üzümü var. Onun pekmezini ve kedi bacagini yani ceviz sucugunu yapiyoruz. Bu üzümleri topladim çünkü burada eksi 27 derece soguk oldu. O sogukta bizim yerel üzümlerimizin hiçbirini soguk vurmadi ama disardan gelen üzümler kökten soguk aldi. Demek ki bizim ana üzümlerimiz bunlar, Anadolu'dan çikan üzümler bunlar. 24 üzüm çesidi topladim."

Yildiz, bahçesinde iyi tarim yaptigini, harita mühendisi ogluyla drone uçurarak agaçlarin üç boyutlu görsellerini aldiklarini, agaçlarin yapraklarina göre bakim yaptiklarini dile getirdi.

- "Yaklasik 500 yillik bagi ayaga kaldirdim"

Amacinin yeni ürünler üretmek olduguna deginen Yildiz, sunlari söyledi:

"Ben harita mühendisiyim, araziyi bilirim ama ziraati bilmem, sinama yanilma yöntemiyle ögrenmeye çalisiyorum. Köyümüzdeki 90-100 yasindaki insanlara gittim, onlara danistim. Bizim yaklasik 500 yillik bir bagimiz vardi, 'söyle yapacaksin' dediler, ben o bagi ayaga kaldirdim. Bu yil o bagdan yaklasik 1,5 ton üzüm aldim. Bahçeye sadece hayvan gübresi atiyoruz. Yillik 30 kamyon hayvan gübresi kullaniyoruz. Kimyasal gübre hiç kullanmiyoruz. Denetleniyoruz, ürünlerden gelip numune aliyorlar, kimyasal kalintiya bakiliyor."
Kaynak: AA