G20 Liderleri Küresel Sorunlara Yönelik Ortak Kararlari Açikladi
Basta iklim degisikligi olmak üzere küresel sorunlar ile mücadele kapsaminda bir araya gelen G20 liderleri, Roma’da gerçeklesen iki günlük zirvenin ardindan alinan bir dizi ortak karari açikladi.
G20 Liderleri, bu haftasonu dünyadaki küresel sorunlari ele almak için Italya’nin Baskenti Roma’da bir araya geldi. Covid-19 gibi küresel sorunlarla daha iyi mücadele etmek, dünyada sürdürülebilir ve kapsayici büyümeyi saglamak için toplanan G20 liderleri, yayinlanan ortak bildiride küresel sorunlarin üstesinden gelmeye kararli olduklarini vurguladi.
Sorunlara ortak ve etkili çözümler bulmada "çok tarafliligin" önemli oldugunu vurgulayan liderler, Covid-19 pandemisine karsi ortak mücadeleyi güçlendirme ve özellikle en savunmasiz kisilerin ihtiyaçlarini göz önünde bulundurarak, kararli önlemlerin alindigini beyan etti. Liderler, Dünya Saglik Örgütünün (WHO) tavsiye ettigi gibi 2021’in sonuna kadar tüm ülkelerde nüfusun en az yüzde 40’inin, 2022’nin sonuna kadar ise yüzde 70’inin asilamasina yardim edeceklerini belirtti.
G20 Liderleri ayrica, iklim degisikligi ile mücadele, çevresel sürdürülebilirligin saglanmasi, cinsiyet esitligi, küresel ekonominin güçlendirilmesi gibi kritik konularda da hemfikir olduklarini beyan etti.
Liderler, iklim degisikligi ile mücadele kapsaminda, Paris Anlasmasi’nda belirlenen sicaklik artisini 1.5 santigrat derecede tutma konusunda anlastiklarini söyledi.
Bildiride, ortak bir hedef olarak 1.5 dereceyi ulasilabilir tutmak için her ülkenin düsük karbon geçisinde üzerine düseni yapmasi gerektiginin kabul edildigi belirtildi. Zirvede G20 ülkelerinin hepsinin net sifir bir karbon emisyonu hedefi belirlemede taahhüdünde bulunmamasina ragmen, bildiri, özellikle tüm G20 ülkelerinin 2050 yilina kadar emisyonlarin sifiri hedeflemesi gerektigini belirtti.
Bildiride ayrica G20 Liderlerinin 2021’in sonundan itibaren uluslararasi kömür finansmanini sona erdirmek için taahhüt verdigi ve bu konuda hemfikir olduklari belirtildi. Tüm uluslarin “büyük ölçüde karbondan arindirilmis” bir enerji sistemi için çaba göstermesi gerektigini belirtilerek, uluslarin sürdürülebilir biyoenerji de dahil olmak üzere sifir veya düsük karbon emisyonlu ve yenilenebilir teknolojilerin yayginlastirilmasi konusunda isbirligi yapacaklari belirtildi.
Güçlü sera gazlarinin küresel sicaklik artisina önemli ölçüde katkida bulundugunu söylen G20 Liderleri, bildiride bu konuda alinacak önlemlere yönelik kesin bir tarih belirtmemesine ragmen, 2030 yilina kadar biyoçesitlilik kaybini durdurma taahhüdünde bulundu.
G20 Zirvesi’nin kapanisinda basin açiklamasinda bulunan Italya Basbakani Mario Draghi, "Bu zirvede hayallerimizin ilerledigini gördük" dedi.
Birlesmis Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "G20’nin küresel çözümlere olan bagliligindan memnun oldugunu" söylerken ancak "tam olarak umdugunu bulamadigini" ifade etti.
Ingiltere Basbakani Boris Johnson ise, Karbon emisyonlarini sifira indirme konusunda taahhütte bulunmayan ülkeleri elestirdi.
Johnson yalnizca 12 G20 ülkesinin 2050 veya daha öncesinde karbon emisyonlarini net sifira ulasma sözü verdigini ve emisyonlardan en çok sorumlu olan ülkelerin henüz bu iste adil olarak sorumluluk almadiklarini belirtti.