'Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemeleri Basladi'

Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, "2021 yili emlak vergisi 2. taksit ödemeleri bugün basliyor. Ödemeler 30 Kasim’a kadar yapilabilecek" dedi.

'Emlak Vergisi 2. Taksit Ödemeleri Basladi'


2021 yili emlak vergisi 2. taksit ödemeleri bugün basliyor. Ödemeler 30 Kasim’a kadar yapilabilecek. Konuya iliskin açiklamalarda bulunan Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, Türkiye sinirlari içinde bulunan bina, arsa ve arazilerin emlak vergisi konusuna girdigini belirterek, “Emlak Vergisi, belediyeler tarafindan bina, arazi ve arsalar için tahsil edilen ve servete dayali bir vergidir. Mükellefler 2. taksit ödemlerini 30 Kasim’a kadar yapabilecekler. 2021 yili emlak vergi degeri yeniden degerleme oraninin yarisi olan yüzde 4,55 oraninda artirilmisti. Ödeme yapilmadigi takdirde gecikme cezasi aylik yüzde 2 olarak uygulanacak” diye konustu.



Emlak vergisi mükellefleri ve muafiyetler hakkinda da bilgiler veren Özelmacikli, “Emlak vergisinin mükellefi bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakki sahibi, her ikisi de yoksa bina veya araziye malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir bina veya araziye payli mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oraninda mükelleftirler. Elbirligi mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar. Hiçbir geliri olmayanlar, gelirleri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarindan aldiklari ayliktan ibaret bulunanlar ayrica gazilerin, özürlülerin, sehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sinirlari içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olmasi halinde emlak vergisinden muaftir” dedi.



"Degerli konut vergisi mükellef sayisi da artacak"

Bu yilin bina, arsa ve araziler için 2022 yilina ait uygulanacak emlak vergi degerinin tespitiyle ilgili metrekare birim deger takdirlerinin yapildigi dönem oldugunu belirten Özelmacikli, “2022-2025 yillari emlak vergi degerlerinin hesabinda dikkate alinacak olan arsa ve arazi metrekare birim degerleri tespit edilerek karara baglandi. Bazi cadde ve sokaklarda artislar ise yüzde 50’yi geçti. Eger geçen dönem oldugu gibi bir düzenleme gelmezse gelecek yil için birçok mükellef çok yüksek emlak vergileri ile karsilasacak. Degerli konut vergisi mükellef sayisi da bir hayli artacak” ifadelerini kullandi.

"Emlak vergisi önemli bir etken"

Özelmacikli, “Emlak vergisi tapu harçlarindan, veraset ve intikalden vergilerine, konut teslimlerindeki KDV oranlarindan, emsal kiralardan tapu harçlarina kadar birçok kalemi etkilemektedir. Son düzenlemeler ile degerli konut vergisi de emlak vergilerine göre belirleniyor. Emlak vergisi büyüksehirlerde ise yüzde 100 artirimli uygulaniyor” dedi.

Kaynak: İHA