Italya'da 'Yesil Geçis' Sertifikasina Yönelik Protestolar Olayli Geçti

Italya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadele kapsaminda bir süredir yürürlükte olan asi veya test yaptirmayi ya da kisa süre öncesinde Kovid-19 geçirmis olmayi belgelendiren "Yesil Geçis" sertifikasi protesto edildi.

Baskent Roma'da Popolo meydanindaki yaklasik 10 bin kisinin katildigi mitingle baslayan gösteriler, protestocularin yürüyüse geçmesiyle boyut degistirdi.

Yürüyüs sirasinda bir grup gösterici, Italya Genel Is Konfederasyonu'nun (CGIL) genel merkezine saldirarak zarar verirken, kalabalik bir grup da basbakanlik sarayi Chigi'nin önüne kadar yürüdü. Yürüyüs sirasinda protestocular sik sik "Yesil Geçis'e hayir" ve "Özgürlük, özgürlük" seklinde slogan atti.

Basbakanligin önünde karsi karsiya gelen güvenlik güçleri ve göstericiler arasinda yer yer arbede çikti. Polis sikça göz yasartici gaz atarken, tazyikli su sikarak protestoculari dagitmaya çalisti.

Polis, dagilmayan göstericilere aksam saatlerinde coplarla müdahale etti, protestocular da güvenlik güçlerine tas, sise ve mesalelerle karsilik verdi.

Olaylarda hem polislerden hem göstericilerden yaralananlar oldu, bazi protestocular da gözaltina alindi.

Bu arada, baskentin disinda ülkenin ikinci büyük kenti Milano'da da sertifikaya yönelik protestolarda olaylarin çiktigi belirtildi.

- Siyasiler siddet olaylarina tepki gösterdi

CGIL Genel Merkezi'nin saldiriya ugramasi ve protestolarin siddet olaylarina dönüsmesi, Italyan devlet erkani ve siyasi parti liderlerinin tepkisini çekti.

Italya Cumhurbaskani Sergio Mattarella'nin, CGIL Genel Sekreteri Maurizio Landini'ye geçmis olsun telefonu açtigi bildirildi.

Italya Basbakanligindan yapilan yazili açiklamada, Basbakan Mario Draghi'nin siddet olaylarini kinadigi ve olaylarda genel merkezi zarar gören CGIL'e dayanismasini dile getirdigi belirtildi.

Ülkede soldan asiri saga kadar tüm partiler, CGIL'e yönelik saldiriyi kinadi.

Italya'da hükümetin 6 Agustos’ta uygulamaya giren "Yesil Geçis" sertifikasi, o günden beri pek çok kez protesto edilirken, sertifika, 16 Ekim'den itibaren kamu ve özel sektör çalisanlari için zorunlu hale gelecek.

Kaynak: AA