Üniversitelilerin Gelistirdigi Elektrikli Otomobil 'Börü' Gelecek Için Umut Veriyor

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde 4 yildir sürdürülen çalismalar sonucu, 'Börü' adi verilen elektrikli otomobilin menzili arttirildi, sarj süresi kisaldi Takim kaptani Isa Sahin:'Her sezon yarislara katilirken, imal ettigimiz araçta yerli ürünleri özenle artirmaya çalisiyoruz'.

MUZAFFER ÇAGLIYANER -Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde (OKÜ) 4 yil önce kurulan OKÜ IARES Electro Mobile takiminin, kendi çabalari ile ürettigi elektrikli otomobillerin en sonuncusu "Börü"nün menzili, tek sarjla 120 kilometre gidebilecek seviyeye çikartildi.

Üniversitede 4 yil önce 7 ögrenci ve 4 ögretim görevlisinin katilimiyla kurulan OKÜ IARES Electro Mobile takimi, 2018 yilinda ilk çalismalari olan ve "Börü"nün atasi sayilan "Hunter" adli elektrikli otomobili 8 saatlik tek sarjla 60 kilometre gidebilecek sekilde yapmayi basardi. Bir yil sonra "Hunter"in bir üst modeli "Ekarte"yi hidrojen ve elektrikli olarak hibrit motorlu yürütmeyi basaran ekip, çalismalar soncu araci tek sarjda 75 kilometre sabit hizda 90 kilometre menzile çikardi.

Deneme sürecinde talihsiz bir kaza yapan "Ekarte"yi 2020 yilinda yeniden canlandiran OKÜ IARES Electro Mobile takimi, elektrikli otomobilin menzilini de tek sarjda 100 kilometre gidecek sekilde gelistirdi. Bu yil ise, ekibin 2 ay gibi bir sürede imal ettigi "Börü" TEKNOFEST Uluslararasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'nda 7 saatlik tek sarjla 120 kilometre menzile ulasip yarisi bitirmeyi basaran takimlar içerisinde yer aldi.

2018 yilindan beri her yil düzenli olarak Teknofest ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumunun (TÜBITAK) yarisma ve aktivitelerine katilan OKÜ'nün elektrikli araçlarinin performans, menzil ve sarj süresindeki umut verici gelismeler ögrencilerin hedeflerini de büyüttü.

OKÜ IARES Electro Mobile takimi gelecek yil daha fazla yerli parçaya sahip, daha az sarj süreli ve daha uzun menzilli bir elektrikli araba yapmak için kollari sivadi.

Takim kaptani Mühendislik Fakültesi yüksek lisans ögrencisi Isa Sahin, AA muhabirine, takim olarak bu sezon 4. yillarini tamamladiklarini ve sürede farkli otomobillerle yarismalara katildiklarini dile getirerek, söyle dedi:

"Her sezon yarislara katilirken, imal ettigimiz araçta yerli ürünleri özenle artirmaya çalisiyoruz. Ilk sezondan bugüne kendi motorumuzu kendimizin imal ediyoruz. Ancak diger parçalari hazir kullanmak zorunda kaliyoruz. Bu yilki yarislara katildigimiz 'Börü'de binek araci ön planda tutmaya çalistik. Aracin hacmine bakildiginda diger üniversitelerin araçlarina göre daha büyük, daha binilebilir ve trafikte kullanilabilir bir araç olmasini istedik. Bu nedenle özellikle otomobil parçalari kullanmaya gayret ettik."

Araç üretirken sadece elektrikli bir otomobil üretmenin disinda, günlük hayatta yolcu ve yük tasiyabilecek bir konsept yapmayi tercih ettiklerini ve çalismalarini buna göre yaptiklarini aktaran Sahin, "Örnegin Ekarte isimli aracimizi bir pikap tarzinda yaptik. Denemelerimizde 2 yolcu ve 200 kilograma kadar da yük tasiyabildi. Hatta bir arkadasimizin ev esyalarini bu araçla tasidik. Bizim amacimiz, sadece elektrikli bir araç üretip yarislarda derece almak degil, günlük hayatta kullanilabilecek tarzda ve tüm parçalari yerli üretim bir araç üretmek." ifadelerini kullandi.

Araçlarin agirliginin yasadiklari en büyük sikinti olduguna dikkati çeken Sahin, sunlari söyledi:

"Amacimiz, trafikte de kullanilabilecek bir araç üretmek. Bu da 'Börü'nün diger araçlara göre daha agir olmasina neden oluyor. Ama bunu verimlilige yansitmamaya çalistik. Bu nedenle mekanik bir diferansiyel ve sanziman kullandik. 4 yildir bu yarislara katilmamiz, motorun yerli olmasi konusuna daha hakim olmamizi sagladi. Bu sene, verimlilik konusunda beklentilerimizin üzerinde bir performans sergiledik. 18 tur attik ve beklentimizin çok altinda bir deger tükettik. Seneye yapilacak yarislara yönelik yerli parça kisimlarinda, batarya yönetimi, batarya paketlenmesi ve motor disindaki parçalarin üzerine 'en az 1 yerli parçayi biz üretip koyduk' diyebilmeyi arzuluyoruz."

Otomobil teknolojisinin otonom sürüse dogru ilerledigini hatirlatan Sahin, "Sezon basinda bu konuda aracimiza bir eklenti yapma planimiz vardi. 'sesli komut' eklemeyi düsünüyorduk. Ancak salgin nedeniyle bunu yapamadik. Önümüzdeki yil ise hem bunu hem de çevreyi algilayabilen bir sistem eklemeyi düsünüyoruz. Bizim amacimiz sadece yarismak degil, imalat gücümüzü ortaya koymak ve tecrübeler kazanip bunu üretime ve faydali bir ürüne çevirmek." ifadelerini kullandi.

OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun da bu yil ürettikleri "Börü" ile TEKFONEST yarislarina katildiklarini ve önemli bir basari ve tecrübeyle döndüklerini kaydetti.

Ürettikleri aracin motorunun tamamen yerli üretim oldugunu aktaran Uzun, "Bizim amacimiz, aracin bütün parçalarinin, motoruna, elektrik aksamina ve karoserine kadar yerli yapmak. Ilk asamada motorumuzu yerli ürettik ve bu kategoride önemli bir basari elde ettik. Parkuru basariyla tamamladik. Seneye, yerlilik oranimizi daha da üst seviyelere çikaracagiz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA