Kanada'da Kamu Görevlilerine Ay Sonuna Kadar Iki Doz Kovid-19 Asisi Zorunlulugu Getirildi

Iki doz asi yaptirmayan kamu görevlileri ücretsiz olarak idari izne ayrilacak Hava, demir ve deniz yoluyla seyahat etmek isteyen tüm yolcularda da iki doz asi sarti aranacak.

Kanada Basbakani Justin Trudeau, tüm federal kamu görevlilerinin 30 Ekim'e kadar iki doz Kovid-19 asisini yaptirmalarinin zorunlu kilindigini bildirdi.

Baskent Ottawa’da basin toplantisi düzenleyen Trudeau, kamu çalisanlarinin yani sira, resmi kurumlarla is yapan sirket çalisanlarinin, hava, demir ve deniz yoluyla seyahat etmek isteyen tüm yolcularin da 30 Ekim'e kadar iki doz asilarini olmalarinin zorunlu hale getirildigini açikladi.

Justin Trudeau’nun açikladigi zorunlu yeni asi politikasina göre, federal kamu görevlilerinden asi kararini 29 Ekim 2021'e kadar onaylamalari istenecek.

Asi olmayi reddedenler, 15 Kasim'dan itibaren ücretsiz olarak idari izne ayrilacak.

Federal hükümet tarafindan düzenlenen hava, demir yolu ve deniz tasimaciligi sektörlerindeki isverenler ve çalisanlarin tam asilanmalari için de 30 Ekim'e kadar süre tanindi.

- Iki doz asiyi olmayanlar uçaga, trene ve gemiye binemeyecek

Bu kararla 30 Ekim'den itibaren, Kanada havaalanlarindan uçakla seyahat edecek yolcular ile trenlerdeki yolcularin çok sinirli istisnalar disinda tam olarak asilanmis olmalari zorunlu hale getirildi.

Zorunlu asi uygulamasina, demir yollarinin ray bakim isçileri, marinalarin isletmeci ve tüm çalisanlari ile havaalanlarindaki lokanta ve perakende satis yapan tüm is yerlerinin sahipleri ve çalisanlari da eklendi.

Hükümet, 2022 seyir sezonunun baslamasindan önce yolcu gemileri için de iki doz asi sarti koydu.

- Zorunlu asi uygulamasi yaklasik 270 bin kisiyi kapsiyor

Çalisanlar olarak yaklasik 270 bin kisiyi kapsayan yeni uygulamada, tibbi ya da dini nedenlerle asi olamayacak olanlardan, 29 Ekim'e kadar durumlarini üstlerine belgelemeleri istendi.

Yeni uygulama kapsamina girdigi halde asi olmayan çalisanlar sahsen veya evden çalisiyor olsalar bile ise gidemeyecekler ve idari izne çikarilarak maaslari kesilecek. Bu kisiler issizlik sigortasi yardimlarinda da yararlanamayacak.

Basbakan Trudeau ayrica, Genelkurmay Baskani'na verdigi talimatla Kanada Silahli Kuvvetlerinde tüm pozisyonlardaki çalisanlarin da iki doz Kovid-19 asisi olmalarini gerektiren bir yönerge yayinlamasini istedi.

- Kanada’daki vaka sayisi bir ayda yaklasik 130 bin artti

Öte yandan, Kanada Federal Saglik Bakanligi ile Halk Sagligi Ajansi verilerine göre, ülke genelinde 7 Eylül-7 Ekim tarihlerini kapsayan bir aylik dönemde, Kovid-19 nedeniyle 1056 yeni ölüm vakasi kaydedildi. Ülkede 9 Agustos-7 Eylül tarihleri arasinda toplam 352 Kovid-19 ölümü saptanmisti.

Kanada resmi verilerine göre, ülkedeki Kovid-19 vaka sayisi da son bir ayda artis gösterdi. Buna göre, vaka sayisi 7 Eylül-7 Ekim itibariyla 129 bin 960 artarak 1 milyon 645 bin 127’ye yükseldi.

Kanada’da, salginin baslangicindan bugüne kadar Kovid-19 testi pozitif çikan ve tedavi görerek iyilesenlerin sayisi da 1 milyon 574 bin 872 olarak kayitlara geçti.

Ülke genelindeki saglik kuruluslarinda bugüne dek 43 milyon 857 bin 667 kisiye Kovid-19 testi uygulandi.

Kanada’da bugüne kadar toplam 56 milyon 534 bin 805 kisiye ilk doz Kovid-19 asisi uygulanirken, ülke genelinde her iki dozun da uygulandigi tam asilanan kisi sayisi da 27 milyon 245 bin 430 oldu.

Kaynak: AA