Bayburt'un Uluslararasi Ödüllü Müzeleri Turizme Katki Sagliyor

Merkeze bagli Bayraktar köyündeki Baksi Müzesi ile Demirözü ilçesinin Bespinar köyündeki Kenan Yavuz Etnografya Müzesi sayesinde gelecek yillarda kente daha çok turist gelmesi bekleniyor Baksi Müzesi kurucusu Hüsamettin Koçan: 'Önümüzdeki yil her sey yolunda giderse 150 bin hedefinden söz edebiliriz. Birkaç sene içerisinde de bu 300 bin, 500 bine dogru çok rahatlikla gidebilir' Kenan Yavuz Etnografya Müzesi kurucusu Kenan Yavuz: 'Yerli ve yabanci turistlerin olaganüstü ilgisiyle karsi karsiyayiz. Bayburt'un kadim kültürünü gerek ülkemize gerek dünyaya tanitma noktasinda üzerimize düsen sorumluluklari bu ödülle birlikte daha fazla yerine getirmeye gayret edecegiz'

BESIR KELLECI - Uluslararasi ödüllü Baksi Müzesi ile Kenan Yavuz Etnografya Müzesi sayesinde Türkiye'nin en küçük ili Bayburt'un turizmden alacagi payi arttirmasi hedefleniyor.

Kent merkezine 45 kilometre mesafedeki Bayraktar (Baksi) köyünde, Çoruh Vadisi'ne bakan bir tepenin üzerine ressam ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafindan kurulan Baksi Müzesi, 2010'da kapilarini sanatseverlere açti.

Çagdas ve geleneksel sanatlari ayni çati altinda barindiran, atölyelerle yöre insanina egitim ve istihdam imkani da saglayan müze, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'ne ve ayni yil TBMM Onur Ödülü'ne layik görüldü.

Geleneksel kültürü koruyarak gelecek kusaklara aktarmak için arastirmalar yaparken diger yandan da kadin istihdami projeleri, özel yetenekli çocuklarin tespit ve desteklenmesi gibi çalismalar yürütülen müze, sira disi sergileriyle yurt içi ve yurt disinda adindan söz ettiriyor.

Is insani Kenan Yavuz da 2013'te, dogup büyüdügü Demirözü ilçesine bagli Bespinar köyünde 4 bin 500 metrekare kapali, 10 bin 500 metrekare açik alan olmak üzere toplam 15 bin metrekare üzerinde kültür evi kurdu. Yaklasik 6 yil kültür evi olarak hizmet veren mekan, 2019'da "resmi özel müze" statüsü kazandi.

Kentin en önemli kültür ve turizm noktalarindan olan müze, Avrupa Müze Forumunca her yil düzenlenen "Avrupa Yilin Müzesi Ödülleri" yarismasinda "2021 Silletto Ödülü"ne layik görüldü.

Kovid-19 salginina ragmen yaz döneminde 25'er bin ziyaretçi agirlayarak kentte turizmin lokomotifi haline gelen müzeler, yil sonuna kadar ziyaretçi sayilarini 30 binin üzerine çikarmayi hedefliyor.

- "Günümüzün en önemli ekonomik aktörlerinden birisi turizm"

Baksi Müzesi kurucusu Prof. Dr. Koçan, AA muhabirine, günümüzün en önemli ekonomik aktörlerinden birinin turizm oldugunu, bunun içerisinden en önemli payi da kültür turizminin aldigini söyledi.

Kültür turizminin yörenin ekonomisine sundugu katkinin yani sira insanlar arasinda kültürel yakinlasma da sagladigina dikkati çeken Koçan, kültürel turizmin ekonomiyi tabana yayma konusunda büyük bir etkisi oldugunu, bunun içinde cazibe merkezleri yaratmak gerektigini belirtti.

Koçan, müzelerin bu cazibe merkezlerinden biri oldugunu ifade ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Biz burada 2010'da müzeyi açtik. Aradan 10 yil geçti. Bu 10 yil içerisinde çok beklemedigimiz gelismeler oldu. Tur sirketlerinin varligini fark ettik. Biz isletmeci olmadigimiz için yasayarak her seyi ögrendik. Bu tur sirketleri, ne kadar çok medya kanallari aktif olursa o kadar çok ilgi göstermeye basladi. Insanlarda belli bir talep olusturmaya basladilar. Bizim buradaki en basarili seylerimizden biri Karadeniz turlari. Bunlar çok eskiden baslamis turlardi. Bu sefer Karadeniz turlari Erzurum üzerinden gelip, buradan Ovit'ten geçip Trabzon'dan geri dönen turlar haline geldi. Yani yön, yol, trafik degisti. O açidan hem ekonomi hem de kültürel anlamda son derece büyük bir hareketlilik basladi."

Bu hareketliligin kendilerini daha iyi algilamalarini sagladigini anlatan Koçan, "Örnegin, yerel mutfak kavrami daha önce bizim gündemimizde yoktu. Son zamanlarda yerel mutfak kavramiyla insanlari etkilemeye basladik ve mutfagimizin bir zenginlik oldugunun farkina vardik." dedi.

- "Turizmin bu bölgeye yogunlasacagini düsünüyorum"

Koçan, Baksi Müzesi'nin bir marka oldugunu ve her kitadan ziyaretçi agirladigini ifade etti.

Bu yil Kovid-19 salgini nedeniyle hedeflenen ziyaretçi sayisina ulasamadiklarini kaydeden Koçan, "Hedefledigimiz 100 bin kisiydi. Ama bu yil 35 bini asacagimizi zannetmiyorum. Bunu da bulabilirsek iyi bir sayi. Önümüzdeki yil her sey yolunda giderse 150 bin hedefinden söz edebiliriz. Birkaç sene içerisinde de bu 300 bin, 500 bine dogru çok rahatlikla gidebilir." diye konustu.

Koçan, müze ve çevresi için yeni projeleri bulundugunu, bunun da ziyaretçi sayisina etki edecegini belirterek, "Burada karavanlariyla gelenler için bir alan yaratmak istiyoruz. Turizm için cografyamiz çok uygun. Temiz hava, bozulmamis cografyamiz var. O cografyanin nimetlerinden yararlanabilmesi için insanlara daha konforlar ve alternatifler sunmak lazim. Bir baskasi çadir turizmi dedigimiz sey." ifadesini kullandi.

- "Yerli ve yabanci turistlerin olaganüstü ilgisiyle karsi karsiyayiz"

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nin kurucusu Kenan Yavuz da Avrupa Müze Forumunca (EMF) 2021 yili Avrupa Yilin Müzesi Silletto Ödülü'ne layik görülmenin bölgede turizminin gelismesi ve yörenin kültürünü, folklorunu, mimari dokusu ile lezzetini dünyaya tanitmak için bir firsat oldugunu söyledi.

Kentte ödüllü iki müzenin bulunmasinin önemine vurgu yapan Yavuz, sunlari söyledi:

"Türkiye'de uluslararasi ödüllü iki müzenin bulundugu tek il Bayburt. Bu da son derece önemli bir gelisme. Dolayisiyla bundan sonraki dönemde Bayburt'un tüm kültürünü, tarihi mekanlarini ayni fotografin içerisinde bulusturarak, sosyal yasam kalitemizi artirarak güzelliklerimizi daha fazla dünyaya tanitabiliriz. Bu çok önemli bir firsat. Bunu degerlendirmek için elimizden geleni yapiyoruz. Valiligimiz, belediyemiz, sivil toplum örgütlerimiz ve vatandaslarimiz müzemize karsi inanilmaz bir sahiplenme içerisinde."

Yavuz, salgina ragmen bu yil sadece temmuz ve agustos aylarinda 25 bin ziyaretçi agirladiklarina isaret ederek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu gerçekten büyük bir rakam. Burasi bir köy. Anadolu'nun çok uzak noktalarinda ve Türkiye'nin en küçük ilinde olan bir köy. Dolayisiyla pandemi olmasaydi bu yilki hedefimiz 50 bin ziyaretçi agirlamakti. Ama sezonu 30 binin üzerinde ziyaretçiyle geçecegiz. Pandeminin etkisinin devam ettigi tüm turizm yörelerinde bu olumsuzluk yasaniyor. Ancak önümüzdeki yil çok daha kapsamli, tanitici çalismalarla sosyal etkinliklerle buraya gelen her ziyaretçinin Bayburt'un kültür elçisi olarak kentten ayrilmasini temin etmeye çalisacagiz."

Yerli ve yabanci turistlerin olaganüstü ilgisiyle karsi karsiya olduklarinin altini çizen Yavuz, "Bayburt'un kadim kültürünü gerek ülkemize gerek dünyaya tanitma noktasinda üzerimize düsen sorumluluklari bu ödülle birlikte daha fazla yerine getirmeye gayret edecegiz." dedi.

Kaynak: AA