ABD, Suud Kizilay Görevlisi Sadhan'in Hapis Cezasinin Onanmasina Tepki Gösterdi

ABD Disisleri Bakanligi, Suudi Arabistan mahkemesinin, Suud Kizilayi çalisani Abdulrahman el-Sadhan'i 20 yil hapis ve ardindan 20 yil yurt disina seyahat yasagi ile cezalandirildigi kararin onanmasindan kaygi duydugunu açikladi.

Disisleri Sözcüsü Ned Price, konuya iliskin yazili açiklamasinda, "Suudi Arabistan mahkemesinin insani yardim görevlisi Suud vatandasi Abdulrahman el-Sadhan'nin 20 yil hapis cezasina çarptirilmasina ve hapis süresine müteakiben de kendisine 20 yil seyahat yasagi vermesine iliskin cezayi onadigina yönelik haberler bizi hayal kirikligina ugratti." degerlendirmesinde bulundu.

Bu davanin temyiz sürecini yakindan izlediklerini belirten Price, Sadhan'in kötü muameleye maruz kaldigi, aile üyeleriyle iletisim kuramadigi ve adil yargilanma haklarina saygi gösterilmedigi yönündeki iddialardan endise duyduklarini belirtti.

Her düzeyde Suudi Arabistan yetkililerine, ifade özgürlügünün hiçbir kosulda ceza gerektiren bir fiil olmamasi gerektigini söylediklerini kaydeden Price, "Suudi Arabistan ile iliskilerimizde insan haklari konusunun rolünü artirmaya devam edecegiz ve tüm bireylerin insan haklarina saygi gösteren yasal reformlar yapilmasini tesvik edecegiz." ifadelerini kullandi.

Sadhan, 2018 yilinda Suud Kizilayi'nda çalistigi sirada ortadan kaybolmus ve 20 Subat 2020'de tutuklandigi ortaya çikmisti.

Ailesi ABD'de bulunan Sadhan'in devam eden yargilamasinda bugün 20 yil hapis ve sonrasinda 20 yil seyahat yasagi ile cezalandirildigi bildirilmisti.

Kaynak: AA