Türkiye Ile Kirgizistan Arasinda Sanayi Ve Teknoloji Alaninda Mutabakat Zapti Imzalandi

Mutabakat zaptiyla, iki ülkenin sanayi alaninda karsilikli iliskilerinin gelistirilmesi ve Kirgizistan'da kurulacak OSB'ye mevzuat, bilgibirikim, tecrübe gibi alanlarda Türkiye'nin destek vermesi amaçlaniyor Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank:'Bugün yapilan görüsmeler ve atilan imzalarla kalkinmanin temeli olan sanayi ve teknoloji alaninda da iki ülkeyi çok daha ileri noktalara tasiyacagimiza inaniyorum'.

Türkiye ile Kirgizistan arasinda sanayi ve teknoloji alaninda karsilikli iliskilerin gelistirilmesi, derinlestirilmesi amaciyla anlasma imzalandi.

Söz konusu anlasmaya imzalari, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile Kirgizistan Enerji ve Sanayi Bakani Doskul Bekmurzaev atti.

Varank, bakanlikta gerçeklestirilen görüsmelerde, agustos ayinda Kirgiz Cumhuriyeti’nin bagimsizliginin 30. yildönümü oldugunu animsatarak, Türkiye’nin bu bagimsizligi taniyan ilk ülke oldugunu söyledi.

O günden beri Kirgizistan ile iliskileri güçlendirmek ve karsilikli ekonomik çikarlari artirmak üzere çalistiklarini ifade eden Varank, "Bugün yapilan görüsmeler ve atilan imzalarla kalkinmanin temeli olan sanayi ve teknoloji alaninda da iki ülkeyi çok daha ileri noktalara tasiyacagimiza inaniyorum." dedi.

Varank, 30 yil zarfinda siyaset, ekonomi, ticaret, sanayi, saglik, tarim, kültür ve gençlik-spor gibi pek çok sahada iliskileri derinlestirerek ilerlettiklerini ifade ederek, 2011 yilinda olusturduklari Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi sayesinde de stratejik müttefik konumuna geldiklerini kaydetti.

Söz konusu anlasmayla ticari ve ekonomik iliskilerin güçlenmesinin önünü açiklarini belirten Varank, ikili ticaret hacminin gelistirme yolunda önemli bir adim atildigini dile getirdi.

Varank, bu anlasmanin devami olarak Türkiye’nin sanayi alanindaki tecrübesini Kirgizistan’a tasimak istediklerini belirterek, Kirgizistan’da bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurmak için çalismalara baslayacaklarini söyledi.

Kirgizistan Enerji ve Sanayi Bakani Doskul Bekmurzaev da Türkiye'nin deneyimlerinden yaralanmak için teknoloji, bilgi birikimini Kirgizistan'a transfer edecek OSB konusunda desteklerinden dolayi Bakan Varank'a tesekkür etti.

- Türkiye, mevzuat, bilgi-birikim, tecrübe gibi alanlarda destek verecek

Mutabakat zaptiyla, sanayi alaninda karsilikli iliskilerin gelistirilmesi, derinlestirilmesi amaçlaniyor. Öte yandan Kirgizistan'da kurulacak OSB'ye mevzuat, bilgi-birikim, tecrübe gibi alanlarda Türkiye'nin destek vermesi hedefleniyor.

Kaynak: AA