Tunceli'de 'Avrupa'da Alevilik Istisare Toplantisi' Düzenlendi

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam: 'Bizlerin gerçekten tarihimizi, geçmisimizi, kültürümüzü ve bütün zenginliklerimizi çesitlilikle birlikte anlatabilmemiz ve anlayabilmemiz çok önemli'.

Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam, "Bizlerin gerçekten tarihimizi, geçmisimizi, kültürümüzü ve bütün zenginliklerimizi çesitlilikle birlikte anlatabilmemiz ve anlayabilmemiz çok önemli. Çok özel bir cografyada yasiyoruz." dedi.

Çam, Tunceli Valiligini ziyaret ettikten sonra Vali Mehmet Ali Özkan ve beraberindekilerle Munzur Üniversitesi kampüsüne geçti.

Burada düzenlenen Avrupa'da Alevilik Istisare Toplantisi'nda konusan Çam, Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanliginca yurt disinda yasayan vatandaslarin kültürlerinin korunmasi ve gelecege tasinmasi noktasinda çalismalar yapildigini belirtti.

Anadolu'yu anlayabilmek için diger diyarlari da görmek ve gezmek gerektigini ifade eden Çam, "Balkanlari, Türkistan'i, Orta Asya'yi, Kerbela'yi ve Irak'in topraklarini, Orta Dogu'nun çesitli bölgelerine bakildiginda Anadolu'nun bütün terkiplerini görüyorsunuz. Apayri cografyalar ve bölgeler ama herkesi bir arada toparliyor, karistiriyor bir ediyor. Bizlerin gerçekten tarihimizi, geçmisimizi, kültürümüzü ve bütün zenginliklerimizi çesitlilikle birlikte anlatabilmemiz ve anlayabilmemiz çok önemli. Çok özel bir cografyada yasiyoruz." dedi.

Çam, sunlari kaydetti:

"Amerika'ya göç etmis Sicilyalilar, Italyanlar 150 yil sonra orada kendi kültürlerini muhafaza ederken biz acaba Avrupa'daki degerlerimizi ne sekilde bir asir koruyacagiz. Avrupa'da yabanci düsmanliginin, din ile baglantili çatismalarinin yasandigi, en son ise geçtigimiz aylarda Afganistan'da yasanan hadiseler... Yemen'e baktigimizda bir sekilde inanç noktasindaki ayrismalarin, bir sekilde siyasetin çatisma malzemesine dönüstürerek kullanildigi dünyada bizim bir Anadolu kültürümüz ve Islam'a bakis açimiz apaçik bir sekilde durmaktadir."

Toplantiya, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde Ipek, Yurt Disi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskani Abdullah Eren, protokol üyeleri, akademisyenler ve Alevi dedeleri katildi.

Programin ardindan Çam, Haci Bektas-i Veli Kültürünü Yayma ve Yardimlasma Dernegi Cemevi'ni ziyaret etti.
Kaynak: AA