Tayvan Hükümeti Yetkilisine Göre Çin, 2025 Yilinda Adayi Isgal Edebilecek Kapasiteye Ulasacak

Tayvan hükümetinin savunmadan sorumlu üyesi Çiu Kuo-çing, Çin'in 2025 yilinda adayi tamamen isgal edebilecek kapasiteye ulasmis olacagi uyarisinda bulundu.

Tayvan haber ajansi CNA'nin haberine göre, Çiu, özel askeri bütçe görüsmesi için düzenlenen meclis oturumu öncesinde gazetecilere yaptigi açiklamada, "Tayvan Bogazi'ndaki gerilimler 40 yili asan askerlik hayatimda gördüklerimin en vahimi." ifadesini kullandi.

Çiu, gazetecilerin Savunma Bakanliginin meclise sundugu, Çin'in 2025'e kadar Tayvan Bogazi'ni abluka altina alabilecegi uyarisinin yer aldigi raporla ilgili sorulari üzerine, "Çin'in su anda Tayvan'i isgal edebilecek kapasitesi var ama 2025'e kadar tam kapsamli bir isgali yürütebilecek kapasiteye ulasmis olacak." degerlendirmesinde bulundu.

Çin'in Tayvan'i bugün isgal etmesi halinde yüksek bir maliyetle karsilasacagini ifade eden Çiu, fakat 2025'te bu maliyeti düsürebilecegi ve tam kapsamli bir isgale girisebilecegi uyarisini yapti.

- 8,57 milyar dolarlik özel askeri bütçe

Öte yandan Tayvan Yasama Meclisi, hava ve deniz kuvvetlerinin kabiliyetlerinin artirmayi amaçlayan 8,57 milyar dolarlik özel askeri bütçe tasarisini görüstü.

Bütçenin yüzde 64'ünün yerli üretim gemisavar silahlara ayrilmasinin önerildigi tasari, bu meblagin yaklasik yarisinin ise "Hsiung Feng" gemisavar füzeleri için tahsis edilmesini öngörüyor.

Çiu, bütçenin önemli bir bölümünün füzeler için arastirma ve gelistirme faaliyetlerine ayrilmasinin stratejik yararlarinin yani sira seri üretim avantaji da saglayacagini vurguladi.

Bütçenin, Çin'in adanin kara sulari ve hava savunma sahasina yönelik olasi hareketlerine karsilik vermeye yönelik kabiliyetlerin gelistirilmesine odaklanmasi dikkati çekti.

- Çin savas uçaklarinin Tayvan'in hava savunma sahasina girmesi

Çin savas uçaklarinin, Halk Cumhuriyeti'nin kurulusun yil dönümünün kutlandigi 1 Ekim'de ve izleyen günlerde Tayvan’in Hava Savunma Tanimlama Sahasi ilan ettigi bölgeye girmesi, bölgede gerilimi yükseltmisti.

Tayvan Savunma Bakanligi, 1 Ekim’de 38, 2 Ekim’de 39, 3 Ekim’de 16 ve 4 Ekim’de 56 savas uçaginin hava savunma tanimlama sahasina girdigini bildirmisti.

4 Ekim'deki uçuslar, Tayvan kayitlarini tutmaya basladigi Eylül 2020'den bu yana bir günde en çok uçagin yer aldigi "ihlal" olmustu.

Uluslararasi hukukta tanimi bulunmayan ve herhangi bir uluslararasi otorite tarafindan denetlenmeyen Hava Savunma Tanimlama Sahasi, genelde ülkelerce tek tarafli ilan ediliyor.

Tanimlama sahasi, ülkenin tanimli hava sahasini ihlal niyeti olmayan sivil uçaklari kapsamina almiyor ancak bölgeye giren askeri uçaklar potansiyel tehdit olarak degerlendirilerek uyariliyor.

- Çin-Tayvan anlasmazligi

Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.

Bu girisim Çin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmisti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan’in kendi topraklarinin parçasi oldugunu savunuyor. Çin, bogaz ve çevresindeki askeri varliginin yani sira Tayvan'in dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliskiler kurmasina, BM'de ve diger uluslararasi kuruluslarda temsil edilmesine karsi çikiyor.

Kaynak: AA