Perakende Teknolojileri Konferansi

Konferansin ilk oturumunda, perakende sektörü temsilcileri, yeni normal dönemine iliskin beklentilerini paylasti.

Zincir Magazalar Dernegi tarafindan 8'inci kez düzenlenen Perakende Teknolojileri Konferansi'nin ilk oturumunda yeni normal döneminden beklentiler ele alindi.

Dernekten yapilan açiklamaya göre, Zincir Magazalar Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Serhan Tinastepe'nin moderatörlügündeki oturumda, Türkiye Alisveris Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Baskani Alp Önder Özpamukçu, Gida Perakendecileri Dernegi (GPD) Yönetim Kurulu Baskani Galip Aykaç, Alisveris Merkezleri ve Yatirimcilari Dernegi (AYD) Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Hüseyin Altas, Tescilli Markalar Dernegi (TMD) Yönetim Kurulu Baskani Izzet Stamati, Turizm, Restoran Yatirimcilari ve Gastronomi Isletmeleri Dernegi (TURYID) Yönetim Kurulu Baskani Kaya Demirer'in katilimiyla "Yeni Normalden Ne Umduk Ne Bulduk?" konusu islendi.

Açiklamada oturumdaki konusmasina yer verilen Zincir Magazalar Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Serhan Tinastepe, sektörün ayakta kalmasi ve gelisimini sürdürmesi için bu dönemde her türlü destegin hayati deger tasidigini, verimlilik çözümleri için teknolojinin önemli rol oynadigini vurguladi.

Kamu ile iliskilerde yapici yaklasimlar için sektörün mütesekkir oldugunu belirten Tinastepe, bundan sonra da sektörün gelisimi için umutlu olduklarini kaydetti.

TAMPF Yönetim Kurulu Baskani Alp Önder Özpamukçu da "Yurt disinda daha önceden baslayan dijitallesme yolculugu, pandemi etkisiyle ülkemizde 5 yillik yolunu 1 yilda tamamlamis oldu. Bu her sektörde oldugu gibi perakendeye de yansidi." ifadelerini kullandi.

Söz konusu gelismeyle beraber Türkiye'de organize perakendenin payinin halen gelismis ülkelere göre geride oldugunu belirten Özpamukçu, "Son dönemde e-ticaretteki gelismenin, perakendenin gelisiminin çok daha önüne geçtigini ölçüyoruz. Bu gelisimin gerektirdigi yapisal degisimin saglanmasi ve perakendede omnichannel çözümlerinin hayata geçirilmesi gelecekte basarimizin anahtari olacak." degerlendirmesinde bulundu.

- "Tüketici davranislari degisti"

GPD Yönetim Kurulu Baskani Galip Aykaç ise gida perakendesinde online kanalin 2 kata yakin artmasini bekledigini, bununla beraber fiziksel magazaciligin gelisiminin önünün açik oldugunu kaydetti.

Aykaç, tüketici davranislarinin degistigine isaret ederek, "Marka sadakatinin azaldigini, fiyat ve kalite hassasiyetinin arttigini, tüketicinin yakin yerlerden ve ekonomik ürünlerden tercih ettigini görüyoruz. Sektöre dair düzenleme planlanirken, tüketici faydasinin göz önünde tutulmasi gerekliligi unutulmamalidir." ifadelerini kullandi.

TMD Yönetim Kurulu Baskani Izzet Stamat, kapali kalinan dönemdeki kayiplari telafi etmek için sektörün büyük çaba sarf ettigini belirtirken, TURYID Yönetim Kurulu Baskani Kaya Demirer de restoranlar ve gastronominin pandemiden en agir etkilenen sektör oldugunu bildirdi.

AYD Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Hüseyin Altas, perakende sektörü için büyük degeri olan alisveris merkezlerinin, gerek olusturdugu istihdam gerekse yatirim büyüklügü olarak genel ekonomi içinde büyük degere sahip olduguna isaret ederek, alisveris merkezlerinin pandemiye karsi en hijyenik ve güvenli mekanlar arasinda oldugunu savundu.
Kaynak: AA