NASA, Ilk Defa Bir Asteroidle Planli Çarpisma Için Uzaya Araç Gönderecek

Amerikan Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA), gök cisimlerinden dünyayi korumak amaciyla uzay aracini dünya yörüngesine yakin bir asteroidle çarpismasi için firlatacak.

NASA, Çifte Asteroid Yön Degistirme Testi (DART) adi verilen misyon kapsaminda dünyanin yörüngesine yakin bir asteroidle planli çarpisma gerçeklestirmesi için yeni uzay araci firlatacagini duyurdu.

Elon Musk'un sahibi oldugu SpaceX'in Falcon 9 roketiyle, 23 Kasim'da California'daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden firlatilacak uzay araciyla, ilk defa yeryüzüne düsme ihtimali olan gök cisimlerine karsi bir savunma sistemi test edilecek.

DART projesinin, söz konusu asteroidin 2003 yilinda dünyaya 6 milyon kilometre mesafeden geçmesi üzerine baslatildigini belirten NASA, Didymoon isimli asteroidle gerçeklesecek çarpismada 160 metre çapindaki gök cisminin yörüngesini degistirmeyi hedefleyecek.

NASA'nin DART program bilimcisi Tom Statler, yaptigi açiklamada, "Gökbilimciler, asteroidin yörüngesinin ne kadar degistigini belirlemek için çarpismadan önce ve sonra dünya tabanli teleskoplardan gelen gözlemleri karsilastirabilecekler. Bu bize asteroidin saptirma çabamiza nasil tepki verdigini anlatacak anahtar bir ölçüm olacak." dedi.

Gezegen savunmasinda bir ilkin yasanacagi planli çarpismanin Eylül 2022'de gerçeklesmesi bekleniyor.

Dünyaya 7 milyon milden daha yakin yörüngede hareket eden cisimler, tehlikeli olarak görülüyor.

Kaynak: AA