Macron Avrupa'da Enerji Fiyatlarindaki Artisa Iliskin Çözüm Bulamadiklarini Söyledi

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Avrupa'da enerji fiyatlarindaki artisa iliskin bir çözüm bulundugunu söylemek için erken oldugunu belirtti.

Macron, Slovenya'da düzenlenen Avrupa Birligi (AB)-Bati Balkanlar Zirvesinin ardindan basina açiklamalarda bulundu.

Avrupa'da enerji fiyatlarindaki artisa iliskin bir çözüm bulundugunu söylemek için erken oldugunu ifade eden Macron, bu konuda AB'de çalisma yapildigini ve gelecek günlerde ortak hareket etme kapasitelerini degerlendireceklerini söyledi.

Macron, zirvede Balkan ülkeleri ve AB'nin genisletilmesi perspektifi hakkinda çok iyi bir görüsme yaptiklarini dile getirerek, "Birçok ülke arasinda zor durumlar var. Sirbistan ile Kosova arasindaki görüsmeler hala zorlu ve gerilimli geçiyor. Bugün bu iki ülkenin liderleri ve (Almanya Basbakani Angela) Merkel ile uzun bir görüsme yaptik. Makedonya ve Bulgaristan arasindaki görüsmeler yeniden gündeme geldi. Bu konularda ilerleme kaydetmemiz gerekiyor." dedi.

Balkanlar konusunda kisa vadede perspektif kazanilmasi gerektigini ifade eden Macron, bölgenin tamamini ilgilendiren azinliklara yaklasim konusunda ortak politikanin gelistirilmesi gerektigini vurguladi.

Macron, AB'nin kurumsal olarak iki sorununun bulundugunu aktararak, "Sinirlarimizi genisletmemiz ve komsularimizla, özellikle Rusya ve Türkiye ile görüsmelerimizin olmasi gerekiyor. Ayni zamanda (AB'nin) isleyisini derin sekilde degistirmemiz gerekiyor. 27 ülke ile bu zor. Bu iki görevimiz var." degerlendirmesinde bulundu.

- Kiliselerdeki cinsel istismar vakalari

Fransa'da kiliselerde yüz binlerce çocugun cinsel istismara maruz kalmasina iliskin soru üzerine Macron, yaptigi çalisma için Kiliselerde Cinsel Istismar Bagimsiz Komisyonu (CIASE) Baskani Jean-Marc Sauve'yi tebrik etti.

Macron, "Bu sayilarin arkasinda hayatlari sarsilmis ve bazen paramparça olmus kadin ve erkekler var. Öncelikle düsüncelerim onlardan yana." yorumunda bulundu.

Bu çalismanin "berrak" ve "yatistirici" sekilde devam etmesini istedigini aktaran Macron, "Gerçege ve onarima ihtiyaç var." dedi.

Macron, bu gerçegin çocuklari korumak için önemli oldugunu belirterek, "Çocuklara yönelik manevi ve cinsel siddet tahammül edilemez." diye konustu.

CIASE'nin açikladigi rapora göre kiliselerde 1950'den bu yana 216 bin çocuk cinsel istismara maruz kaldi. Katolik Kilisesine bagli özel okullarda ve kurumlarda çalisanlar tarafindan gerçeklestirilen cinsel istismar vakalari eklendiginde bu sayi 330 bine ulasiyor. Kiliselerde cinsel istismarin "sistematik bir olgu" olduguna isaret edildi.

Sauve, dün yaptigi açiklamada, Katolik Kilisesinin cinsel istismar olaylarina karsi gerekli önlemleri almadigini vurgulayarak bu kurumu sorumluluk almaya çagirmisti.

Kaynak: AA