Karabük'teki Antik Kentte Yeni Bulgular Gün Yüzüne Çikariliyor

Kazi çalismalarinda demir satir, demir yüzük, cam sise ve iki kemik objenin üstüne islenmis insan silueti gibi eserlere ulasildi.

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerlesim yeri olarak kullanildigi tahmin edilen Hadrianaupolis Antik Kenti'nde yapilan kazi çalismalarinda yeni bulgular ortaya çikariliyor.

Milattan Önce (MÖ) 1. yüzyilda kurularak Milattan Sonra (MS) 8. yüzyila kadar yerlesim amaciyla kullanildigi tahmin edilen, bulunan mozaikler dolayisiyla "Karadeniz'in Zeugmasi" olarak adlandirilan Hadrianoupolis Antik Kenti'nde çalismalara devam ediliyor.

Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerlesim yeri olarak kullanildigi degerlendirilen Eskipazar ilçesinin 3 kilometre batisindaki antik kentte kazi çalismalari, Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbas baskanliginda yürütülüyor.

At, fil, panter ve geyik gibi birçok hayvanin tasvir edildigi mozaiklerle ünlenen antik kentteki kazi çalismalarinda, bu yil çesitli bulgularin yani sira son olarak demir satir, demir yüzük, cam sise ve iki kemik objenin üstüne islenmis insan silueti gibi eserler gün yüzüne çikarildi.

Antik Çag'da bir hac merkezi, sütun azizlerinden Stylos Alpius'un dogum yeri olan antik kentteki kazi çalismalarinda elde edilen ve kazi evinde incelenen bulgulardan tasinabilir olanlar çevre illerdeki müzelere götürülüyor, tasinmazlar ise oldugu yerde korunuyor.

- "Kazi çalismalarinda ilginç buluntularla karsilasiyoruz"

Kazi Baskani Çelikbas, AA muhabirine, antik kentteki kazi çalismalarinda ilginç buluntularla karsilastiklarini söyledi.

Kazilarda demir satir bulduklarini aktaran Çelikbas, "Günümüzden 1400-1500 yil öncesine ait bir satir. Satir, antik dönem insaninin kullandigi aletlerle günümüz insaninin kullandigi aletlerin form ve fonksiyon bakimindan birbirinden farkli olmadigini gösteriyor." dedi.

Çelikbas, antik kentin güney nekropolünde (toplu mezar yeri) 3 yilda 110 kaya mezarinin ortaya çikarildigini anlatarak, kaya mezarlarin çesitli buluntular sundugunu, bunlardan birinin de demir yüzük oldugunu kaydetti.

Kazilarda boga seklinde heykelcige ulasildigini dile getiren Çelikbas, "Hadrianoupolis'in MÖ. 1. yüzyilda kuruldugu biliniyor. Buradaki yasamin bugüne kadar 2 bin100 yil önce basladigi tahmin ediliyordu. Bu eserin Erken Tunç Çagi'na ait olmasi ve bununla birlikte bazi seramiklerin de ortaya çikmasi, Hadrianoupolis bölgesinde yasamin günümüzden yaklasik 5 bin 500 yil önce de var oldugunu ortaya koymustur." diye konustu.

Çelikbas, küçük boyutlu bir cam sisenin ortaya çikarilmasinin, Hadrianoupolis'te önemli bir cam üretim sektörünün varligina isaret ettigini anlatti.

Üstüne insan silueti islenmis iki kemik objenin bulundugunu belirten Çelikbas, "Figürlere baktigimiz zaman Geç Roma dönemini bize yansitmakta. Kemik objelerin varligi burada bir kemik islemeciliginin olduguna isaret ediyor. Bu tip eserler genellikle antik dönemde bir sahne ya da bir dini sahnenin islenmesinde kullanildigini bizlere isaret ediyor." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA