Bati Balkan Liderleri, AB-Bati Balkanlar Zirvesini Degerlendirdi Açiklamasi

Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Zejko Komsic: 'Slovenya'nin önderliginde bazi ülkeler, Bati Balkanlar'in AB üyeligi için süre kisitlamasi talep etti. Mesela 10 yil. Ancak kabul edilmedi' Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic: 'Gösterdigimiz kararlilik ve ciddi siyasetle kendimizi iyi anlattigimizi düsünüyorum. Önümüzdeki dönemde AB'deki yerimizi düzeltecegiz'

Bati Balkan ülkelerinin liderleri, AB dönem baskani Slovenya'nin ev sahipliginde Brdo kentinde düzenlenen AB-Bati Balkanlar Zirvesi sonrasinda degerlendirmede bulundu.

Bosna Hersek Devlet Baskanligi Konseyi Baskani Zeljko Komsic, son yillarda yasananlar nedeniyle Bosna Hersek'in "hafif bir iyimserlik" kazandigini belirterek, "Slovenya'nin önderliginde bazi ülkeler, Bati Balkanlar'in AB üyeligi için süre kisitlamasi talep etti. Mesela 10 yil. Ancak kabul edilmedi." dedi.

Komsic, AB'nin Bati Balkanlar'i bir sekilde süpürge gibi çekmesi gerektigini ifade ederek, "Sonrasinda AB'nin istedigi ve bekledigi sekilde yol alinmali. Tabii buna da bazi ülkeler itiraz etti zira, kimse böyle bir siyasi anlasmaya girmek istemiyor." diye konustu.

Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic de bazi AB ülkelerinin genisleme politikasina sicak bakmadigini belirterek, "Gösterdigimiz kararlilik ve ciddi siyasetle kendimizi iyi anlattigimizi düsünüyorum. Önümüzdeki dönemde AB'deki yerimizi düzeltecegiz." ifadesini kullandi.

Vucic, Belgrad-Pristine Diyalog Sürecinin devam edecegini dile getirerek, ilk olarak Sirp Belediyeler Birliginin kurulmasinin ele alinacagini söyledi.

Arnavutluk Cumhurbaskani Ilir Meta, zirveden çikan mesajlarin bölge ülkeleri için cesaret verici oldugunu vurgulayarak, "Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nin AB'ye katilim müzakereleri bir an evvel baslatilmali. Kosova'ya da vize serbestligi uygulanmali." degerlendirmesinde bulundu.

AB üyesi Hirvatistan Basbakani Andrej Plenkovic ise ülkesinin Bati Balkanlar'in AB'ye üyelik sürecini destekledigini belirterek, zirvede AB'nin gelecek planlarinin açik bir sekilde ele alindigini söyledi.

Kuzey Makedonya Basbakani Zoran Zaev, bölgenin refah ve güvenligi için AB'ye tam üyeligin önemli oldugunun altini çizerek, güçlü Bati Balkanlar'in Avrupa ekonomisine katki saglayacagini vurguladi.

- AB-Bati Balkanlar Zirvesi

AB yönetimi, zirvede, stratejik önem verdigi Bati Balkanlar ile iliskilerin gelistirilmesini amaçlarken, zirvede, AB ile Bati Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna Hersek, Sirbistan, Karadag ve Kuzey Makedonya arasindaki güvenlik, yatirim ve genisleme gibi konular ele alindi.

Slovenya'daki zirvede ayrica, AB liderlerinin, AB'nin Bati Balkanlar için gelecek 7 yilda 30 milyar avroluk "Ekonomi ve Yatirim Plani" teyit edildi. Bu miktarin 9 milyar avrosunun AB fonundan hibe edilmesi planlaniyor.
Kaynak: AA