12. Ulastirma Ve Haberlesme Surasi

International Transport Forum Genel Sekreteri Young Tae Kim: 'Salginla birlikte dünyada ulastirma adina su 5 tema ön plana çikti; dijitallesme, karbonsuzlastirma, evrensel erisim, baglantigüvenlik ve saglik' 'Bugün yollar yapmanin ötesinde akilli telefonlarimizi farkli alanlara ulasmada kullanabiliyoruz. Yapay zeka dönemine yaklasmak üzereyiz'

International Transport Forum (ITF) Genel Sekreteri Young Tae Kim, salginla birlikte dünyada ulastirma adina "dijitallesme, karbonsuzlastirma, evrensel erisim, baglanti-güvenlik ve saglik" temalarinin ön plana çiktigini söyledi.

Kim, Ulastirma ve Altyapi Bakanliginca düzenlenen, gelecegin ulasim ve haberlesme sistemlerinin ele alinacagi 12. Ulastirma ve Haberlesme Surasi'nin açilisinda konustu.

Artik ulasimda ekonomik büyüme, çevresel sürdürülebilirlik ve sosyal katilima odaklandiklarini belirten Kim, sunlari kaydetti:

"Tren, araba, kamyon ya da uçaktan daha fazla boyutlarda ulasim çesitleri var. Salginla birlikte dünyada ulastirma adina su 5 tema ön plana çikti; dijitallesme, karbonsuzlastirma, evrensel erisim, baglanti-güvenlik ve saglik. Ulasim artik ulasmanin çok ötesine geçti. Bugün yollar yapmanin ötesinde akilli telefonlarimizi farkli alanlara ulasmada kullanabiliyoruz. Yapay zeka dönemine yaklasmak üzereyiz."

Ulasimda cinsiyet esitligi gibi konularin öneminin giderek arttigina dikkati çeken Kim, Avrupa ve Kuzey Amerika'da bu konuda önemli atilimlar yapildigina vurgu yapti.

Altyapi insa etmede finansman saglanmasinin önemine isaret eden Kim, "Burada uzun dönemli çözümler çok önemli. Konfüçyüs'ün bir sözü var, 'Eger bir yilin varsa bir tohum ek, eger 10 yilin varsa bir agaç yetistir fakat 100 yilin varsa insanlari egit.' Ayni prensip, ulasimda altyapiyi insa etmek için de geçerli. Degisim kolay bir sey degil. Bu yüzden su an bir yatirim yaparken uzun yillar sonrasi düsünülüp planlanmali." diye konustu.

- "Finans sektörü ile ulasim sektörünü kombine etmeye çalisiyoruz"

Young Tae Kim, ulasimin gelismesinde küresel is birliginin hayati önem tasidigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Rekabet bir tarafta, is birligi ise diger tarafta... Bugün dünyanin her yerinde geçerli olan birçok tartismayi ele aliyoruz. Tartisma ve sorular önemli fakat yönetim ve kural koymanin da önemi unutulmamali. Biz ITF olarak kural koyucu veya düzenleyici degiliz. Bunu yapan uluslararasi önemli kurumlar var. Burada bir denge gözetilmeli. ITF'ye 63 üye ülkemiz var. Türkiye önemli asamalarda bizimle birlikte ve faaliyetlerimizde çok aktif bir yere sahip.

Su an Avrupa'nin ötesine geçiyoruz, üyelerimizin 44'ü Avrupali ülkeler fakat daha farkli ülkelerden katilim saglamaya çalisiyoruz. Çünkü ulasim bir bölgenin konusu degil, küresel bir konudur. Finans sektörü ile ulasim sektörünü kombine etmeye çalisiyoruz. Türkiye, Asya ve Avrupa'yi birbirine baglayan çok önemli bir konuma sahip. Eger bir cografyada ulasimdan konusacaksak, salgin sonrasi ekonomileri nasil canlandiracagimiza odaklanmaliyiz. Bu da birçok sektörle birlikte hareket etmeyi gerektiriyor."
Kaynak: AA