Samsun Saglik Müdürü Oruç'tan Anne Adaylarina Kovid-19 Asisi Yaptirma Çagrisi Açiklamasi

'Samsun'da ne yazik ki Kovid19'dan 3 gebemizi kaybettik. Bu acilarin tekrar yasanmamasi için, 'Lütfen zamaninda asilarinizi olun' diyoruz'

Samsun Il Saglik Müdürü Muhammet Ali Oruç, Samsun'da 3 gebenin Koronavirüs nedeniyle yasamini yitirdigini belirterek, "Bu acilarin tekrar yasanmamasi için, 'Lütfen zamaninda asilarinizi olun.' diyoruz." dedi.

Il Saglik Müdürlügünce 1-7 Ekim Emzirme Haftasi etkinlikleri kapsaminda kentteki bir alisveris merkezinde anne adaylarina yönelik, "Hayatlari korumak için asini ol" sloganiyla Kovid-19 asi uygulamasi gerçeklestirildi.

Oruç, burada yaptigi açiklamada, her platformda Kovid-19'a karsi asinin önemini anlattiklarini, gebelikle alakali tüm etkinliklerde de anne sütünün önemine vurgu yaptiklarini söyledi.

Birçok teknolojik gelismeye ragmen arastirmalarin bebekler için anne sütünden daha degerli besin olmadigini kanitladigina dikkati çeken Oruç, sunlari belirtti:

"Bununla birlikte Kovid-19 ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Buradaki en önemli silahimiz asi. Gebelik döneminin her asamasinda da asi olunabilir. Samsun'da yaptigimiz çalismada gebelerimizin, gebeliklerini ögrendikten sonra yüzde 19,9 oraninda asi yaptirdiklarini görüyoruz. Anne adaylarimiza kendileri ve bebeklerinin sagliklari için Kovid-19 asilarini mutlaka yapmalari gerektigini ifade ediyoruz. Samsun'da ne yazik ki Kovid-19'dan 3 gebemizi kaybettik. Bu acilarin tekrar yasanmamasi için, 'Lütfen zamaninda asilarinizi olun' diyoruz."

Anne adayi Merve Bayramoglu ise doktorunun ve gebe okulunun tavsiyesiyle asi olmaya karar verdigini anlatarak, "Bugüne kadar Kovid-19 olmadim, saglikli bir hayat sürüyorum. Asidan sonra da ayni sekilde devam etmesini umuyorum. Herkese asi olmayi tavsiye ediyorum." diye konustu.

Merve Tural da Kovid-19 asisi yaptirmasinda önceliginin bebeginin sagligi oldugunu vurgulayarak, "Asi bende hiçbir reaksiyon göstermedi. Dogumdan sonra da bebegi koruyacak antikor olusturdugunu bildigim için asi olmayi tercih ettim. Bütün anne adaylarina asi olmalarini öneriyorum. Ben de saglik sektöründe çalisiyorum. Kovid-19 geçiren birçok gebemiz erken dogum tehdidiyle karsi karsiya kaliyor. Bebek sagligi için mutlaka asi olmalilar." dedi.

Asi olan anne adaylarina Samsun Valisi Zülkif Dagli'nin esi Nurgül Dagli, Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir'in esi Ilmuhhan Demir ve Türk Kizilay Samsun Subesince çesitli hediyeler verildi.

Kaynak: AA