Pakdemirli Açiklamasi 'Elektrikli Traktörümüzün Insallah Seri Üretimine Önümüzdeki Yilin Ocak Ayinda Basliyoruz'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, son 3 yilda Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli traktörünü seri üretime hazir hale getirdiklerini belirterek, “105 beygir gücünde, 45 ila 55 dakika arasi yüzde 100 sarj olabilen ve 8 kat daha az yakit tüketimi saglayan elektrikli traktörümüzün insallah seri üretimine önümüzdeki yilin ocak ayinda basliyoruz” dedi.

Pakdemirli Açiklamasi 'Elektrikli Traktörümüzün Insallah Seri Üretimine Önümüzdeki Yilin Ocak Ayinda Basliyoruz'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, Rekabetçi Sektörler Programi kapsaminda desteklenen Avrupa Birligi ve Türkiye tarafindan finanse edilen “Agrigenomik Merkez-Hayvan ve Biyki Genomatik Arastirmalari Inovasyon Merkezi” projesinin açilisina katildi.

Burada konusan Bakan Pakdemirli, bakanlik olarak tarimsal Arastirma-Gelistirme (Ar-Ge) alaninda yapilan her bir yatirimin, bu ülkenin gelecegine yapilan bir yatirim oldugunu çok iyi bildiklerini belirterek, “Bugün Türkiye; bulundugu cografyanin en büyük ve en güçlü tarimsal Ar-Ge altyapisina sahip ülkesidir. Bakanlik olarak Ar-Ge çalismalarimiza yillik yaklasik 1 milyar lira kaynak ayiriyoruz” dedi.



“Elektrikli traktörümüzün insallah seri üretimine önümüzdeki yilin ocak ayinda basliyoruz”

Pakdemirli, son 3 yilda Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli traktörünü seri üretime hazir hale getirdiklerini ifade ederek, “105 beygir gücünde, 45 ila 55 dakika arasi yüzde 100 sarj olabilen ve 8 kat daha az yakit tüketimi saglayan elektrikli traktörümüzün insallah seri üretimine önümüzdeki yilin Ocak ayinda basliyoruz” diye konustu.

Pakdemirli, Elektronik Hayvan Takip Sistemimiz, Türkiye’nin milli sermaye ve milli Ar-Ge ile gelistirilen ilk hayvan takip sisteminin Cuma günü lansmanini yapacaklarini duyurdu.

“Üzerinde özellikle durdugumuz hayvan ve bitki yetistiriciliginde islah çalismalari, tarimsal üretimin gelismesi için büyük önem tasimaktadir”

Bugün açilisi yaptiklari bu inovasyon merkezinin gida güvenligi anlaminda çok degerli oldugunu söyleyen Bakan Pakdemirli, söyle devam etti:

“6 laboratuvardan olusan bu Merkezdeki teknolojiler, üretimde verimliligi ve kaliteyi saglayacak alt yapiya sahip. Yine bu teknolojilerin, çiftçiler ve diger faydalanicilarin ihtiyaçlarina cevap verecek nitelikte olmasi da, teknoloji ve üretimin dogrudan bulusmasi açisindan ayri bir önem tasiyor. Bu Merkezdeki çalisma konulari içerisinde yer alan ve bizim de Bakanlik olarak üzerinde özellikle durdugumuz hayvan ve bitki yetistiriciliginde islah çalismalari, tarimsal üretimin gelismesi için büyük önem tasimaktadir.”

Son 19 yilda, dönüme bugday veriminin yüzde 41, sekerpancari veriminin yüzde 54, ayçiçegi veriminin yüzde 84, misir verimi yüzde 124 arttigina dikkati çeken Pakdemirli, “10 dönüm tarlasi olan bir bugday üreticisinin tarlasi simdi 14 dönüme, sekerpancari üreticisin 15 dönüme, ayçiçegi üreticisinin 18 dönüme, misir üreticisinin 22 dönüme denk gelmektedir. Ve bunu da ilave bir tarla almadan, cebinden para harcamadan yapmistir” dedi.



“Artik yetistiricimiz, 4 hayvandan 7 hayvana denk süt, 2 sigirdan 3 sigira denk et alabiliyor”

Son 19 yilda sigirda ortalama et veriminin yüzde 60 artisla 296 kilograma süt verimi yüzde 85 artisla 3 bin 158 litreye yükseldigine dikkati çeken Bakan Pakdemirli, “Artik yetistiricimiz, 4 hayvandan 7 hayvana denk süt, 2 sigirdan 3 sigira denk et alabiliyor. Atalarimizin bu konuda da bir sözü var. ‘Bir koyundan iki post çikmaz’ demisler. Dogru bir koyundan iki post çikmaz. Ama gelistirdigimiz teknolojilerle bir hayvandan daha fazla verim aliyor, hem üreticiye hem üretime katki sagliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bakan Pakdemirli, açilisini yaptiklari Agrigenomik Merkezi - Hayvan ve Bitki Genomik Arastirmalari Inovasyon Merkezi’nin Türkiye’nin tarimina farkli bir soluk getirmesini, sektöre ve Türk milletine hayirli olmasini dileyerek sözlerini sonlandirdi.

Programin ardindan Bakan Varank ve Bakan Pakdemirli, Agrigenomik Merkez-Hayvan ve Biyki Genomatik Arastirmalari Inovasyon Merkezi’nin açilisi için kurdele kesti. Ankara Valisi Vasip Sahin’in de katildigi program Varank ve Pakdemirli’nin Merkezi gezmesi ile son buldu.

GSMH’nin yaklasik yüzde 7,5’ine ve 2020 yili için yaklasik 47 milyar dolarlik tarimsal üretime tekabül eden gida üretimi, Türkiye ekonomisinin en önemli sektörlerinden biridir. Türkiye, genis tarim alanlari, çesitli iklim, altyapi ve isgücü kaynaklari ile temel ve yüksek teknolojili gida ürünlerinin üretiminde yenilikçi teknolojilerin uygulanmasi için büyük bir potansiyele sahip. Bu potansiyelin kullanilmasina yardimci olmak için gelistirilen AgriGenomik Hub Projesi, gida üretimi alanlarinda genomik biyoteknoloji uygulamalarini kullanarak Ar-Ge gruplarinin kapasitesini ve KOBI’lerin rekabet gücünü artirmayi hedefleniyor. TÜIK rakamlarina göre 2020’de biyoteknoloji sektöründeki isletmelerin yaklasik yüzde 60’i tarim veya çevre biyoteknolojisi alaninda çalismaktadir. AgriGenomik Hub, bu nedenle yüksek katma degerli bu sektörlere dogrudan hizmet saglayacak.

(Mustafa Cenik - Bayram Türüdü/IHA)
Kaynak: İHA