Özbek Ve Türkmen Liderler Afgan Halkina Yardima Devam Edeceklerini Belirtti

Özbekistan Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev ile Türkmenistan Devlet Baskani Gurbanguli Berdimuhammedov, Afgan halkina yardim etmeyi sürdüreceklerini belirtti.

Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhammedov, resmi temaslarda bulunmak için geldigi Özbekistan'da, Cumhurbaskani Mirziyoyev ile bir araya geldi.

Görüsme sonrasinda düzenlenen basin toplantisinda konusan Özbek ve Türkmen liderler, Afganistan'da yasanan gelismelere degindi.

Mirziyoyev, "Bölgenin güvenligi ve sürdürülebilirligi büyük ölçüde Afganistan'daki durumun gelismesine bagli. Ülkelerimiz, bu ülkede uzun vadeli baris ve kalkinmanin saglanmasi için Afganistan halkina her yönden yardim saglamaya devam etmeye hazirdir." ifadelerini kullandi.

Cumhurbaskani Mirziyoyev, Afganistan'in da baglantili oldugu uluslararasi projelerin devam ettirilmesi için bu ülkeyle müzakerelere devam etmeyi planladiklarini kaydetti.

Türkmenistan Devlet Baskani Berdimuhammedov da hem ülkesinin hem de Özbekistan'in Afganistan sorununa yaklasimlarinin benzer oldugunu belirterek "Türkmenistan ve Özbekistan arasinda Afganistan'a yönelik etkilesim, bu ülkedeki siyasi durumu normallestirmeye, sosyal alani yeniden kurmaya, ülkeyi bölgesel ve dünya ekonomik iliskiler sistemine genis çapta dahil etmeye büyük faydalar saglayabilir." diye konustu.

Berdimuhammedov'un Özbekistan ziyareti kapsaminda, iki ülke arasinda farkli alanlarda 23 anlasma imzalandi.

Kaynak: AA