Mardin'de 'Sifir Atik Projesi' Tanitim Toplantisi Düzenlendi

Mardin'de "Sifir Atik Projesi" tanitim toplantisi gerçeklestirildi.



Vali ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Mahmut Demirtas, Mardin Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen toplantida, kentlesme ve sanayilesmenin ciddi çevre sorunlarina ve giderek artan atik problemine neden oldugunu söyledi.

Çevre ile ilgili karsilasan bu problemlere gelismis ve gelismekte olan tüm ülkelerin kalici bir çözüm bulunmasi ve sürdürülebilir politikalar benimsemesi gerektigini aktaran Demirtas, israfin önlenmesi ve atiklarin geri dönüsümünün saglanmasinin temel hedefleri olmalari gerektigini aktardi.

Bu baglamda tüketimi üretime dönüstürmek adina, 26 Eylül 2017'de Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayelerinde Çevre ve Sehircilik Bakanligi'nin öncülügünde "Sifir Atik Projesi"nin baslatildigini animsatan Demirtas, ülke genelinde atik yönetimi konusunda kalici bir uygulama olusturmak ve bilinçli bireyler yetismesine katkida bulunmanin projenin temel amaci oldugunu bildirdi.

Çevre kültürüne sahip bireylerin yasadigi bir ülke olmanin en temel yolunun egitimden geçtigini dile getiren Demirtas, Mardin'de israfi önlemek için vatandaslarda çevre bilincini, duyarliligini gelistirecek egitim faaliyetlerini ara vermeden sürdüreceklerini kaydetti.

Demirtas, söyle konustu:

"Atik ve geri dönüsüm farkindaligini artirarak, çevre ile ilgili riskleri ortadan kaldiracak adimlari atacagiz. Dogal güzelliklerimizi ve kaynaklarimizi layikiyla koruyacagiz. Bir damla suyumuzun, bir avuç topragimizin kirlenmesine asla müsaade etmeyecegiz. Çevre konusunda kendisini çevreci olarak ilan eden ülkelerin aslinda dünyayi en fazla kirleten ülkeler oldugu gözden kaçirilmamalidir. Çin, Hindistan, ABD ve Avrupa Birligi ülkeleri, çevreye en fazla zarari veren ülkeler. Türkiye ise bu siralamanin çok gerisinde yer aliyor."

Sifir atik bilincinin yasam döngüsüne adapte edilmesi ve somut adimlar atilmasi, sadece kamu kurumlarinin degil, ayni zamanda özel sektörün de görevleri arasinda bulundugunu kaydeden Demirtas, topyekun duyarlilik ve farkindalik olusturmanin, projenin kaliciligini ve basariya ulasmasini saglayacagini ifade etti.

Çevre ve Sehircilik Il Müdürü Mehmet Sevmis ise proje hakkinda bilgi verdi.

Programa, Mardin Cumhuriyet Bassavcisi Aydin Turhan, Il Jandarma Komutani Tuggeneral Coskun Sel, Il Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Kaymakam, belediye baskanlari ve kurum temsilcileri ile sivil toplum kuruluslari temsilcileri katildi.

Kaynak: AA