Libya Devlet Yüksek Konseyi Açiklamasi Seçimlerin Aksamasi Halinde Bundan Temsilciler Meclisi Sorumlu

Libya Devlet Yüksek Konseyi (DYK), Temsilciler Meclisinin (TM) 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan parlamento seçimleri için çikardigi kanunun yasalara aykiri oldugunu ve seçimlerin ertelenmesi veya aksamasindan TM'nin sorumlu tutulacagini bildirdi.



DYK Sözcüsü Muhammed Abdunnasir, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, TM'nin dün ilan ettigi parlamento seçimleri kanununun DYK ile istisare edilmeden çikarildigini ve bunun 2015'te Fas'in Suheyrat kentinde imzalanan Siyasi Anlasma'nin yasal yükümlülüklerine aykiri oldugunu belirtti.

"TM'nin Siyasi Anlasmayi ihlal etmeyi sürdürdügünü" kaydeden Abdunnasir, bunun son örneginin DYK ile danismadan çikardigi dünkü seçim yasasi olayinda yasandigini ifade etti.

DYK Sözcüsü Abdunnasir, sunlari kaydetti:

"Tek tarafli eylemler ve seçim yasasi çikarmak için Siyasi Anlasma'nin maddelerine uyulmamasi nedeniyle, seçim tarihinin herhangi bir sekilde ertelenmesi veya aksatilmasi durumundan Temsilciler Meclisini ve üyelerini sorumlu tutuyoruz."

- Seçim kanunu tartismasi

Libya'da 24 Aralik'ta baskanlik ve parlamento seçimlerinin bir arada yapilmasi planlaniyor.

Ancak seçimler için zaman daralirken, TM ve DYK'den olusan taraflar, baskanlik ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapisini belirleyecek her iki kanunda da bugüne kadar uzlasi saglayamadi.

TM Baskani ve ülkenin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiki Akile Salih, ilk olarak 8 Eylül'de tek tarafli sekilde baskanlik seçimlerine iliskin bir kanun çikardigini açiklamisti. Salih'in Mecliste oylamaya sunmadan ve DYK'ye basvurmaksizin çikardigi bu kanun DYK tarafindan reddedilmisti.

Son olarak TM, dün, parlamento seçimleri kanununu onayladigini duyurmustu. ???????

Kaynak: AA