Kosova'da Eski Sirp Polise Savas Suçundan 20 Yil Hapis Cezasi Verildi

Kosova'da mahkeme, eski bir Sirp yedek polis olan Goran Stanisic'i, 1999 Kosova Savasi sirasinda 13 Arnavut sivilin öldürülmesindeki rolünden dolayi savas suçu isledigi gerekçesiyle 20 yil hapse mahkum etti.

Pristine Temel Mahkemesinden yapilan açiklamada, Kosova Özel Savciliginin Stanisic hakkinda 6 Subat 2020'de hazirladigi iddianameye göre, sanigin "Sivil halka karsi savas suçlari islenmesinde yer alma" suçundan 20 yil hapis cezasina çarptirildigi bildirildi.

Cezanin, sanigin 20 Temmuz 2019'dan bu yana bulundugu tutukluluk halinin de göz önünde bulundurulacak sekilde uygulanacagi kaydedilen açiklamada, taraflarin karari temyize götürme hakki bulundugu belirtildi.

Mahkemeden yapilan açiklamaya göre, Stanisic, Kosova'da devam eden savas sirasinda ülkenin orta kesimlerindeki Lipyan'da Sirbistan Içisleri Bakanligina bagli polis istasyonunda yedek polis görevini icra ederken, 15 ve 16 Nisan 1999'da Sirp ordusu, paramiliter ve polis güçlerinin iki köyde sivil Arnavut toplumuna karsi genis çapli ve sistematik saldirisinda yer alarak sivillerin öldürülmesi, sinir disi edilmesi ve onlara karsi siddet uygulanmasi etkilesiminde bulundu.

Sanigin bölgede diger sivillerin öldürmesinde de suçlu bulundugu aktarildi.

Kaynak: AA