Kiliçdaroglu, CHP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (3)

'Merkez Bankasi Baskani ve BDDK Baskanina hangi teminatlar veriliyorsa Emniyet Genel Müdürüne de o teminatlari verecek, sicak siyasetin disinda tutacagiz' 'Halkin iktidarinda hiçbir çiftçinin traktörü ve hayvani haczedilmeyecek'.

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Emniyet Genel Müdürünün geleceginin, birilerinin iki dudaginin arasinda olmamasi gerektigini belirterek, "Merkez Bankasi Baskanina ve BDDK Baskanina hangi teminatlar veriliyorsa Emniyet Genel Müdürüne de o teminatlari verecek, sicak siyasetin disinda tutacagiz." dedi.

Kiliçdaroglu, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda yaptigi konusmada, 1934'de çikan Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 4. maddesinin, polisin, hiçbir surette vazifesinden baska iste kullanilamayacagini içerdigini söyledi.

Polisin, yasalarin verdigi görevi yapmasi gerektigini vurgulayan Kiliçdaroglu, "Talimatla, polisler hiç ilgisi olmayan yerlerde görev yapiyor. 12 saat, 24 saat görev yapiyor, yolun kenarina dikiyorsunuz. Bu insan yemek yiyecek, tuvalete gidecek. Böyle imkanlari var mi? Bu insan degil mi kardesim? Polis kardeslerime de sesleniyorum, sizin hakkinizi, hukukunuzu dostlarimizla beraber saglayacagiz." diye konustu.

Emniyet Genel Müdürünün geleceginin, birilerinin iki dudaginin arasinda olmamasi gerektigini kaydeden Kiliçdaroglu, "Merkez Bankasi Baskanina ve BDDK Baskanina hangi teminatlar veriliyorsa Emniyet Genel Müdürüne de o teminatlari verilecek, sicak siyasetin disinda tutacagiz." ifadesini kullandi.

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"12 saat 24 saat mesaide çalistiriyorlar, peki çalistirdiginin karsiligini, parasini ödüyor musun? Hayir ödemiyorsun. Anayasa, 'angarya yasaktir', 'bedava insan çalistirmak yasaktir' demiyor mu; diyor. Içisleri Bakani, 'Polislik bir maas meslegi degildir, kim böyle düsünüyorsa orada bir dakika durmasin' diyor. Sayin Bakan, senin orada bir dakika bile durman ayiptir. '10 bin dolar rüsvet aliyor' diye çikip konustun, savciliga suç duyurusunda bulunacaktin, niye bulunmadin? Bir Içisleri Bakani, üstelik polisler ve jandarmadan sorumlu bir Içisleri Bakani rüsveti ve rüsvetçiyi koruyorsa temiz adam degildir."

- "Geregini yapmiyorsan polislerden özür dileyeceksin"

Polislerin, çalisirken aldigi aile yardimini emekli olduktan ya da bosandiktan sonra alamadigini animsatan Kiliçdaroglu, kendisini mitinglerde koruyan polislerin talebi üzerine, 3600 ek gösterge konusunu gündeme getirdigini anlatti.

Kiliçdaroglu, "Sürekli söyledik sonunda Erdogan da dedi ki; '3600 ek göstergeyi getirecegiz'. Partisinin seçim bildirgesini açiklarken, 'polis, ögretmen, hemsire, din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum, emeklilik göstergelerini 3600'a çikaracagiz' denildi. 2018, ne kadar geçti aradan? Neden çikmiyor? Oturdugun bu koltuk verdigi sözü tutma koltugudur, siradan bir koltuk degildir orasi. Söz veriyorsan geregini yapacaksin, geregini yapmiyorsan çikip polislerin tümünden özür dileyeceksin. Hem özür dilemiyorsun hem söz vermeye devam ediyorsun. Bu, siyasete güvensizligi getirir." görüsünü paylasti.

Sayistayin, Vakiflar Genel Müdürlügüne iliskin denetim raporunda, 177 sehit çocuguna verilmesi gereken bursun verilmedigi bilgisinin yer aldigini aktaran Kiliçdaroglu, "Devletin nasil yönetildigini görüyorsunuz. AK Parti'ye, MHP'ye oy veren kardesim, sevgili ülkücü kardesim; 'sehit çocuguna burs veriyoruz' diye sehitlikle ilgisi olmayanlara burs veriyorlar, buna 'evet' diyor musun?" sorusunu yöneltti.

- Tarimda planlama çagrisi

Tarim çalistayi yaptiklarini hatirlatan Kiliçdaroglu, söyle devam etti:

"Karnimizin doymasi, çoluk çocugumuzun temiz gidalarla beslenmesi gerekiyor. Peki nasil oluyor da Türkiye Cumhuriyeti Devleti, fasulyeden nohuta, mercimegine; etinden samanina kadar yurt disindan ithal ediyor? Bu soruyu da geçmiste AK Parti'ye, MHP'ye oy veren kardeslerime soruyorum. Oturup düsünmemiz lazim. Her ürünün bir taban fiyati olacak. Maliyet, arti makul kar, esittir taban fiyat. Bu; hiçbir çiftçi zarar etmeyecek demektir.

19 yilin sonunda nereye geldik? Çiftçi bakiyor bu sene patates çok iyi, hep beraber patates ekelim, sogan iyi sogan ekelim, ertesi yil hep beraber batiyorlar. Sorumlu kim, çiftçi degil, devleti yönetenler. Desin ki; sen su kadar patates ekeceksin, sen yulaf, sen bakla, sen fidan, sen besicilik yapacaksin. Maliyeti çikaracagim, ziraat odalari baskanlarini çagiracagim. Gel kardesim senin uzmanlarinla, devletin uzmanlari bir araya gelecekler. Maliyeti çikaracagiz, makul kari koyacagiz. Sen de ben de bilecegiz ki bunun üzerinde özel sektör alsin isterse ihracat yapsin. Böylece her çiftçi ben mahvoldum demeyecek. Çiftçilerin maliyetini arttiran girdiler var. Tesvik edecegiz, tamamini Türkiye'de üretecegiz. Türkiye gübre üretemez mi? Tesvik verecegiz, gübre üret kardesim. Içeride üretirsek fabrika olur, isçi çalisir, maliyeti düsük olur."

"Kim yurt disina dolarlarini götürüyor biliyoruz, hesabini çiftçi adina soracagiz" ifadesini kullanan Kiliçdaroglu, halkin iktidarinda, hiçbir çiftçinin traktörünün ve hayvaninin haczedilmeyecegini vurguladi.

Çiftçinin, ürününü sattiktan sonra elektrik faturasini ödeyecegini dile getiren Kiliçdaroglu, konusmasini söyle tamamladi:

"Orada da faiz ödemeyecek. Çiftçinin hakkini koruyacagim. Çiftçinin kullandigi mazottan ÖTV almayacagiz. Besicilik yapan, topragini eken biçenlere veteriner, ziraat teknisyeni gönderecegiz, çiftçiye destek olacagiz. Çiftçiyi alacaklar ve egitecekler, daha kaliteli, daha verimli ürün elde edecekler. Kooperatifleri tesvik edecegiz. Belediyelerimiz, kirsalla belediye arasinda ve kirsalla kent arasinda son derece güzel çalismalar yapiyorlar. Ürettigi ürünleri, büyük sehirlerde açtigimiz marketlerde satiyor, kadinlar da erkekler de kazaniyor, herkes kazaniyor."

(Bitti)
Kaynak: AA