Kesan Kent Müzesi'nde Tarihi Doku Gün Yüzüne Çikiyor

Edirne’nin Kesan ilçesinde Kesan Kent Müzesi olarak ilçenin geçmisini yansitacak tarihi tas binada restorasyon çalismalari basladi. Yüz yili askin geçmisiyle günümüze gelen tas binada, iç sivalarin kazinmasi ile birlikte binanin gerçek dokusu gün yüzüne çikti.

Kesan Kent Müzesi'nde Tarihi Doku Gün Yüzüne Çikiyor
Çanakkale Savasi sirasinda 150 yatak kapasitesi ile bölgedeki tas ocaklarindan çikarilip islenen ve Kesan Tasi olarak da bilinilen kesme taslarla ’Cephe Gerisi Hastanesi’ olarak kurulan bina, daha sonra ’Kesan Kizilay Hastanesi’, ardindan ’Memleket Hastanesi’ 1984 yilina kadar da Kesan Devlet Hastanesi olarak hizmet verdi. Yeni devlet hastanesinin insasinin ardindan bir süre de okul olarak kullanilan tarihi binanin gerçek dokusu, restorasyon çalismalari kapsaminda iç sivalarinin sökümü ile birlikte yavas yavas ortaya çikmaya basladi.



"Siva altindaki orijinal yüzeyi ortaya çikariyoruz"

Kesan Kent Müzesi olarak halkin bagislariyla toplanan envanterlerin de sergilenecegi ve Kesan’in tarihini yansitacak binada hummali restorasyon çalismalari basladi.

Binan hem dis cephesinde kurulan iskeleler ile hem de iç alanda siva sökümü olmak üzere iki koldan restorasyon isleminde girildigini belirten restorasyon firmasi sahibi Mehmet Bayram, tarihi binada baslayan çalismalar hakkinda bilgi verdi. Iç alanda her oda için ayri ayri kalem isi arastirmalarinin yapildigini ifade eden Bayram, "Sivanin itinali bir sekilde raspasini yapip altindaki orijinal yüzeyi ortaya çikariyoruz. Bu islem de bittikten sonra tabandaki seramikler ve sapi söküp projemizde bulunan dogal tas kaplamayi da yapacagiz. Bina etrafinda drenaj imalatimiz olacak; çünkü alt katlarda rutubet olmus. Biz de buralarin yaklasik 30-40 santimetresini elle, geri kalanini da makineler ile açacagiz. Bunun yaninda alt katlardaki kotlari düsecegiz, bu alanlarda tavanlar oldukça düsük. Buralarda da yaklasik 45 santimetrelik düsüklük olacak, yine buralari da elle kaziyarak yapacagiz" dedi.



Kaybolan süslemeler elle tek tek açilarak islenecek

Bina çevresine kurulan iskeleler ile dis cephe çalismalarinin da devam ettigini belirten Mehmet Bayram, burada da su ile temizlik yapilacagini anlatarak, "Kötü durumda olan taslari degistirecegiz, kurtarabildiklerimizi kurtaracagiz. Tek tek elle kaybolan islemeleri açip isleyecegiz. Bahara dogru çatiyi açacagiz daha sonra da kapi ve pencereleri de imal ettigimiz atölyeden çikarip açilistan bir ay kadar önce montajini yapacagiz. Iç alanda projemizde horasan siva görünüyor. Eger kurul ve Belediye Baskani da uygun görür de sivadan baska bir seye çevirmek isterlerse bunun kararini da onlar verecekler" diye konustu.



"Binanin güzelligini görüyoruz"

Heyecanla beklenen çalismalarin basladigini dile getiren Kesan Kent Müzesi Koordinatörü Arkeolog Asli Avci ise, binanin aslini korumayi gözeterek, restorasyon raporuna göre devam edildiginin altini çizerek, yavas yavas ilk hali gün yüzüne çikan tarihi binadaki restorasyon çalismalari hakkinda, "Sivalarin sökümü ile birlikte binanin içinde orijinale ulasiyoruz. Karsimiza çikan su an tas duvar. Binanin güzelligini görüyoruz. Güzel tas duvarlari görüyoruz. Restorasyon sürprizli bir is biz de bu yüzden yavas yavas ve itina ile yapiyoruz. Altindan sürpriz çikar mi bilmiyorum, su ana kadar karsilasmadik; ama çiksa güzel olur. Umarim böyle güzel ve düzenli bir sekilde devam eder ve binayi orijinal haline geri döndürürüz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA