Karacadag Jeopark UNESCO Basvurusu Bilgilendirme Toplantisi Yapildi

Diyarbakir ve Sanliurfa valilerinin katilimiyla Mezopotamya’nin Altin Üçgeni Yol Haritasi ve Mezopotamya Karacadag Jeopark Basvurusu sürecine iliskin yapilan çalismalar ve gelinen asamaya iliskin toplanti düzenlendi.

Karacadag Jeopark UNESCO Basvurusu Bilgilendirme Toplantisi Yapildi
Karacadag Kalkinma Ajansi salonunda yapilan bilgilendirme toplantisina Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, Sanliurfa Valisi Abdullah Erin, Diyarbakir, Sanliurfa ve Mardin esnaf odalari ile ticaret sanayi odasi temsilcileri ve kurum müdürleri katildi.

Toplantida çesitli medeniyetlere ev sahipligi yapan Diyarbakir, Mardin ve Sanliurfa, olusturulacak kültür ve inanç destinasyonu ile turizmde adindan söz ettirmesi için yapilan çalismalar ele alinirken, toplantida konusan Diyarbakir Valisi Münir Karaloglu, “Bugün bence Mezopotamya için, Mezopotamya’nin altin üçgeni için önemli bir gün. Önce onun altini çizmek lazim. Geçtigimiz yil toplantiyi yapmaya karar verdigimizde Mezopotamya’nin altin üçgeni; Diyarbakir, Mardin, Sanliurfa. Bu üç sehir o çalistayin açilis konusmasinda söyledigim cümleleri hatirliyorum. Bu üç sehir olmadan medeniyet tarihi yazilamaz demistik. Inanç tarihi yazilmaz demistik. Gastronomi tarihi yazilamaz demistik. Simdi bir senede alinan mesafeye baktigimizda, biz altin üçgeni konusmaya basladigimizda GAB Idaresinin Mezopotamya markasini 6 senedir, 7 senedir çalistigini ama kamuoyuyla paylasmadigini bilmiyorduk. Ama sonra baktik ki devlet akli bu, yani devlet dogrusu neyse o yapilir. Devlet akli Mezopotamya markasiyla ilgili çok ciddi bir emegi var ama kamuoyuyla paylasilmamis. Bizim Mezopotamya’nin altin üçgeni çalismamiz aslinda büyük fotografi da tetikledi. Sonra Mezopotamya markasi ortaya çikti. Simdi Mezopotamya markasiyla Mezopotamya’nin altin üçgeni birbirine rakip degil. Bizim üst markamiz Mezopotamya’dir” dedi.



“Karacadag’da Jeopark statüsüne alinmasi için UNESCO’ya basvuru yapildi”

Vali Karaloglu, Karacadag’da jeopark statüsüne alinmasi için UNESCO’ya basvuru yapildigini söyledi.

Vali Karaloglu, “Bu üç sehirde yasami da, kültürü de, tarimi da mimariyi de en çok etkileyen faktör Karacadagdir. Özellikle Diyarbakir tarafinda Karacadag olmasa Diyarbakir mimarisi diye bir sey olmaz. Karacadag olmasa Diyarbakir’da bugdayin anavatani Karacadag diyoruz, ilk kültürünün tarimsal kültürün yapildigi bölge Karacadag etekleridir. Sanliurfa’si ile Diyarbakir’i ile Mardin ile. Bu 3 sehrin çok degerli ortak bir varligi olan Karacdag jeoparkinin su anda UNESCO milli komitesi tarafindan Içisleri Bakanligi araciligiyla Paris’e yazilmis olmasi çok degerli, çok kiymetli buluyorum. Burada tabii lider sehir Sanliurfa’dir. 3 sehirdeki turizm sektörünün her kompartimanda ayrica kendi arasinda isbirliginde çok ciddi ihtiyacimiz var. Insallah bu Mezopotamya Karacadag Jeoparki bu is birliklerimizin en somut eylemi olarak bugün kamuoyuyla paylasmis olduk, insallah bundan sonra yeni is birliklerimizle bu bölgeyi ayaga kaldirir diye temenni ediyoruz. UNESCO Küresel Jeoparklari koruma, sürdürülebilir kalkinma ve toplum katiliminin ortaklasa uygulanabildigi alanlar olmalari nedeniyle, dünyada taninirliklari giderek artan alanlardir. Uluslararasi öneme sahip bu alanlar koruma, egitim ve sürdürülebilir kalkinma konularinda bütünlesik bir yaklasimla yönetilen alanlardir. Bu kapsamda Dicle Kalkinma Ajansi is birligi ile Mezopotamya’nin Altin Üçgeni’ni destekleyecek bir çalisma olarak Diyarbakir, Mardin ve Sanliurfa illerinin yer aldigi Karacadag’in uygun noktalarinin Jeopark statüsüne alinmasi için çalismalar baslatilmis ve resmi basvuru yapilmistir. UNESCO Türkiye Milli Komitesince uygunluk verilen basvuruya iliskin Iyi Niyet Beyani Disisleri Bakanligi araciligiyla UNESCO Sekretaryasina iletilmistir” diye konustu.

Toplantida konusan Sanliurfa Valisi Abdullah Erim ise, Mezopotamya bölgesinin gerçekten essiz ve büyük bir hazine barindirdigini söyledi.

Vali Erim, "Geçmis yillarda hiçbir sey yapilmadi demiyoruz ama önemli çalismalar gerçeklestirildi.

Turizm bakanligi ve kamu kurumlarinin geçmis süreçte çok ciddi yatirimlarinin oldugunu görüyoruz. Bölgenin öncelikleri farkliydi ve bölgenin bir terör gerçegi vardi. Ama son 20 yilda çok sükür sayin cumhurbaskanimizin liderliginde bölge artik huzurlu bir havayi soluyor, kardesligini yeniden kesfetti ve güvenlik ile huzur temin edildikten sonra tabi ekonomi, sosyal kalkinma turizm basta olmak üzere sektörlerin hizli bir sekilde geçmisteki kayiplari da telefi edecek sekilde büyük degisim ile dönüsüm yasaniyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA