Izmir Bostanli'da Kiyiya Yakin Noktalari, Deniz Marulu Kapladi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ergün Taskin: 'Insana dogrudan bir zarari yok ama ekosisteme zarari var'

Izmir'in Karsiyaka ilçesindeki Bostanli Semti'nde kiyiya yakin noktalar, "deniz marulu" adi verilen yosun türü nedeniyle yesile büründü.

Körfezde belli dönemlerde gözlemlenen asiri alg çogalmasi, yeniden ortaya çikti. Deniz marulu, Bostanli Semti'nde kiyiya yakin noktalarda, tüm yüzeyi kapladi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi ekipleri, deniz marullarinin toplanmasi için çalisma baslatti.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ergün Taskin, AA muhabirine, deniz marulunun bir yosun türü oldugunu belirtti.

Özellikle endüstriyel ve tarimsal faaliyetlerin yogun oldugu bölgelerde deniz marulunun görülebildigini aktaran Taskin, sunlari söyledi:

"Insana dogrudan bir zarari yok ama ekosisteme zarari var. Çünkü karasal ortamdan yogun sekilde besleyici element girdigi için bu firsatçi tür, hizlica artis gösteriyor. Artis gösterdiginde hali gibi yüzeyi kapliyor. Isigin suya girmesini engelliyor. Bu durum, diger hassas türlerin gelismesini engelleyebilir. Isigin girmesini engelledigi için dip tabakada fotosentezin azalmasini ve bununla birlikte oksijenin azalmasina neden olabilir. Öldükleri zaman da ortamda istenmeyen bir kokuya sebep olabiliyorlar."

Bostanli Sahili'nde yürüyüs yapanlardan Sevgi Mutlu, bu durumu artik olagan karsilamaya basladiklarini belirterek, yetkililerin çözüm bulmasini istedi.

Kaynak: AA