Istanbul'da 126 Asker Hakkindaki Darbe Girisimi Davasinda Savunmalar Aliniyor

Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girisimine iliskin aralarinda muvazzaflarin da bulundugu 74'ü tutuklu 126 askerin "Anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme" suçundan agirlastirilmis müebbet, 2 erin de "kamu malina zarar verme" suçundan altisar yila kadar hapis istemiyle yargilanmasina devam ediliyor.

Istanbul 25. Agir Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza ve Infaz Kurumlari karsisindaki salonda yapilan durusmaya, 40'u tutuklu 42 sanik ve avukatlari katildi.

Bazi tutuklu saniklara, bulunduklari cezaevinden Sesli ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla baglanildi.

Gelen evrakin okundugu durusmada, daha sonra saniklarin savunmalari alindi.

Tutuklu saniklar, olay günü darbe girisimden haberleri olmadigini, tatbikat bahanesiyle birliklerine çagirildiklarini, üstlerinin emirleriyle hareket ettiklerini savundu. Saniklar, 13 aydir tutuklu olduklarini belirtip herhangi bir terör örgütüyle ilisikleri olmadigini ifade ederek, tahliye ve beraat talebinde bulundu.

Bazi saniklar ise darbe girisiminin ardindan sorusturulduklarini, bir probleme rastlanilmamasi sebebiyle Suriye'deki operasyonlarda görevlendirildiklerini, terör örgütleriyle iliskileri olsa böyle bir görev verilmeyecegini anlatti.

Tutuklu saniklardan Onur M., olay günü nisanci olarak görevli oldugunu, teçhizat bakimlari yaptiklarini, eve giderken saat 22.30'da mesaide olmalari mesaji aldiklarini, evdeyken çagrilmasi üzerine birligine gittigini söyledi.

Birlik bahçesinde yaklasik 1 saat oturduktan sonra üstlerinden birinin yönlendirmesiyle bir noktaya götürüldügünü, buraya tabur komutani Zafer Gümüs'ün (eski kurmay binbasi) geldigini kaydeden sanik Onur M., sunlari anlatti:

"Gümüs, 'Arkadaslar bu bölgenin emniyetini alacagiz. Misafirlerim gelecek.' dedi. Oranin emniyetini aldik. Üzerinde hücum yelegi olan rütbelerini seçemedigim 2 kisi geldi. Bunlardan 1'i 'Vatanimiz, milletimiz için çalisacagiz. Verilen görevi en iyi sekilde yapin.' dedi. Vatan millet Sakarya edebiyati yaptilar yani. Sonrasinda bir arkadasim telefonda askerin köprüyü kapattigi yönünde haber gördügünü söyledi. Tatbikat ya da uygulama yapmis olabileceklerini söyledik. Sonrasinda egitim alanina gittik. Herhangi bir mala, sahsa zarar vermedim. Yillardir Suriye'deyim. Binlerce terörist öldürdüm. Savci bey bilgime basvuracakmis diye Idlib'den canimi tehlikeye atarak ayrilip kendi ayaklarimla ifade vermeye gittim. Tahliyemi istiyorum."

Ankesörlü telefonla ardisik arama kayitlariyla ilgili de savunma yapan sanik Onur M., "Malatya'da is arkadasim askerdi. Benden harçlik istiyordu. Onun disinda Malatya ile bir bagim yok. Kayseri'den yapilan arama kaydi benimdir. Ben yaptim. Annem, agabeyim ve kiz arkadaslarimi 'Sag salim vardim.' diye aradim." dedi.

Diger saniklarin savunmalarinin alinmasiyla süren durusmanin, 2 hafta boyunca Silivri'de sürmesi planlaniyor.

- Iddianame

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan 630 sayfalik iddianamede Ömer Yüksek "magdur", Karayollari Genel Müdürlügü, darbe girisimi sirasinda Deniz Harp Okulu Komutani olan tümamiral Mesut Özel, Hakan Kiyan, Ihsan Canpulat, Muhammed Murat Hacimustafaogullari, Mustafa Hacimustafaogullari ve Ömer Sefa Hacimustafaogullari ise "müsteki" sifatiyla yer aliyor.

Iddianamede 126 sanik hakkinda "Anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs etme" suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet, darbe girisimi sirasinda er olan 2 sanik hakkinda ise müstekiler Hakan Kiyan ve Ihsan Canpulat'a yönelik eylemleri nedeniyle "mala zarar vermek" suçundan sekizer aydan altisar yila kadar hapis cezasi isteniyor.

Haklarinda agirlastirilmis müebbet istenen 14 sanik hakkinda "Birden fazla kisi tarafindan birlikte silahla tehdit", 12 sanik hakkinda "Kara ulasim araçlarini kaçirma veya alikoyma", 4 sanik hakkinda "FETÖ silahli terör örgütüne üye olmak", 4 sanik hakkinda "Kamu malina zarar verme" ve 2 sanik hakkinda "Cebir tehdit veya hile kullanarak kisiyi hürriyetinden yoksun kilma" suçlarindan 1 ila 45 yil arasinda degisen sürelerde hapis cezasi talep ediliyor.

Kaynak: AA