IMF, Küresel Büyüme Tahmininin Bu Yil Yüzde 6'Nin Altinda Kalacagini Öngörüyor

IMF Baskani Kristalina Georgieva: 'Salgin ve etkisi tarafindan engellenmeye devam eden küresel bir toparlanma ile karsi karsiyayiz. Ileriye dogru düzgün yürüyemiyoruz. Bu, ayakkabilarimizda taslarla yürümek gibi'

Uluslararasi Para Fonu (IMF) Baskani Kristalina Georgieva, küresel ekonomik büyüme tahmininin bu yil yüzde 6'nin biraz altina düsmesinin beklendigini ifade ederek, büyümedeki ayrisma, enflasyon ve borçlarin; toparlanmanin önündeki zorluklar oldugunu bildirdi.

Georgieva, 11-17 Ekim'de düzenlenecek IMF-Dünya Bankasi Yillik Toplantilari öncesi Italya'nin Bocconi Üniversitesi ev sahipliginde düzenlenen etkinlikte, küresel ekonomik görünüm ve politika önceliklerine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

Küresel ekonominin temmuz ayinda 2021'de yüzde 6 büyüyeceginin öngörüldügünü animsatan Georgieva, büyümenin bu yil biraz daha ilimli olmasini beklediklerini kaydetti.

Georgieva, dengeli bir küresel toparlanmanin önündeki riskler ve engellerin daha belirgin hale geldigini aktararak, "Salgin ve etkisi tarafindan engellenmeye devam eden küresel bir toparlanma ile karsi karsiyayiz. Ileriye dogru düzgün yürüyemiyoruz. Bu, ayakkabilarimizda taslarla yürümek gibi..." ifadelerini kullandi.

- "Enflasyon beklentileri oldukça belirsiz"

Ekonomik büyümedeki ayrisma, enflasyon ve borcu ayakkabidaki taslara benzeten Georgieva, gelismekte olan ekonomilerin tüm bu zorluklardan gelismis ekonomilere kiyasla daha fazla etkilendigine dikkati çekti.

Georgieva, "Gelismis ekonomilerdeki ekonomik çiktinin 2022 yilina kadar salgin öncesi egilimlere dönmesi bekleniyor. Ancak çogu gelismekte olan ülkenin toparlanmasi daha uzun yillar alacak." dedi.

Enflasyon baskilarina da dikkati çeken Georgieva, sunlari kaydetti:

"2022'de çogu ülkede fiyat baskilarinin azalmasi öngörülürken, bazi gelismekte olan ekonomilerde fiyat baskilarinin devam etmesi bekleniyor. Enflasyon beklentileri oldukça belirsiz. Enflasyon beklentilerinde daha kalici bir artis, faiz oranlarinda hizli bir artisa ve finansal kosullarda keskin bir sikilasmaya neden olabilir. Bu, yüksek borç seviyelerine sahip gelismekte olan ekonomiler için özel bir zorluk teskil edecektir."

- "Merkez bankalari hizli hareket etmeye hazir olmali"

Kristalina Georgieva, küresel kamu borcunun GSYH'nin neredeyse yüzde 100'üne yükselecegini tahmin ettiklerini, bunun çogunun krize verilen gerekli mali tepkinin yani sira salgin nedeniyle agir üretim ve gelir kayiplarini yansittigini aktardi.

Toparlanmanin önündeki engellerin üstesinden gelmek için güçlü politika eyleminin gerekli oldugunu vurgulayan Georgieva, asilamadaki ayrismanin azalmamasi halinde dünyanin büyük bir kisminin asisiz kalacagini ve insanlik draminin devam edecegini söyledi. Georgieva, "Bu, toparlanmayi geride tutacaktir. Gelecek 5 yil içinde küresel GSYH kayiplarinin 5,3 trilyon dolara yükseldigini görebiliriz." dedi.

Parasal ve mali önlemlerin kalibre edilmesi gerektigini belirten Georgieva, merkez bankalarinin su an için genel olarak sikilasmadan kaçinabildigini, toparlanmanin beklenenden daha hizli güçlenmesi veya yükselen enflasyon riskleri karsisinda daha hizli hareket etmeye hazir olmasi gerektigini söyledi.

Georgieva, ekonomilerin dönüsümü için gerekli reformlarin da hizlandirilmasi gerektigini vurgulayarak, ekonomik ve finansal istikrar için 3 öncelikli konunun iklim degisikligi, teknolojik degisim ve kapsayicilik oldugunu kaydetti.
Kaynak: AA