Filistinliler ABD'nin UNRWA'yla Yaptigi 'Sartli Destek' Anlasmasini Protesto Etti

Anlasmanin, UNRWA'dan hizmet alanlara tarafsiz olma yükümlülügü getirdigi, yani hizmeti alan mültecinin Filistinli gruplara mensup olmamasi gerektigi ifade ediliyor.

Abluka altindaki Gazze Seridi'nde yasayan Filistinliler, ABD'nin Birlesmis Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardim Ajansi'na (UNRWA) yeniden destek için imzaladigi ve Ajanstan hizmet alanlara "bazi yükümlülükler" getiren anlasmanin iptal edilmesini istedi.

Gazze'deki farkli gruplari barindiran Ulusal ve Islami Güçler Komitesinin çagrisiyla BM binasi önünde düzenlenen eylemde, taraflar arasinda yapilan "sartli destek" anlasmasi protesto edildi.

Gösteriye katilan Islami Cihad Hareketi yöneticilerinden Ahmed el-Mudellel, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Filistin halki, BM'ye ve UNRWA Genel Komiseri'ne mesaj göndermek ve anlasmayi kabul etmedigini belirtmek için bugün burada toplandi." dedi.

- "Anlasma, UNRWA'yi ABD Disisleri Bakanliginin bir görevlisi haline getiriyor"

Mudellel, anlasmanin Filistinli mültecilere yardim ve hizmet amaciyla kurulan UNRWA'yi misyonundan saptirdigini söyledi.

Anlasmanin "UNRWA'yi ABD Disisleri Bakanliginda bir güvenlik görevlisi haline getirdigini ve Filistin halkiyla ilgilenme yöntemine müdahaleye olanak tanidigini" ifade eden Mudellel, "Bu da mülteci davasi için büyük bir tehlike olusturuyor. Ayni sekilde vatanlarina geri dönüs hakkinin da ellerinden alinmasina neden oluyor." diye konustu.

- ABD ile UNRWA arasindaki anlasma

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, 7 Nisan'da, Donald Trump döneminde askiya alinan Filistin yardimlarini yeniden baslatmayi planladiklarini duyurmustu.

Blinken, baslatilacak yardim paketine, Gazze Seridi ve Bati Seria'nin kalkinmasi için 75 milyon dolar, ABD Uluslararasi Kalkinma Ajansinin (USAID) programlari için 10 milyon dolar ve UNRWA programlari için 150 milyon dolarlik desteklerin dahil oldugunu kaydetmisti.

Washington ve UNRWA, 15 Temmuz'da kurumun faaliyetlerine ABD'nin destek vermesini içeren ancak bazi sartlari olan bir anlasma imzalamisti. Söz konusu anlasmanin, "UNRWA hizmetini alanlarin tarafsiz olma yükümlülügünü" içerdigi, yani hizmeti alan mültecinin Filistinli gruplara mensup olmamasi gerektigi belirtiliyor.

Filistinliler, hizmetin "tarafsizlik" sartiyla sunulmasini ise "UNRWA'nin istihbarat çalismasi ve saha arastirmasi yapmasi anlamina gelebilecegi" seklinde yorumluyor.
Kaynak: AA