Dogu Avrupali Savunma Bakanlarina Göre Rusya'ya Karsi En Iyi Caydiricilik ABD'nin Askeri Varligi

Polonya'da bir araya gelen Dogu Avrupali Savunma Bakanlari, bölgedeki güvenlik dengesinin kurulmasi ve Rusya'nin agresif politikalarina karsi caydiricilik açisindan en iyi yolun ABD'nin askeri varligini artirmasi oldugu görüsünü paylasti.

Polonya'daki 7. Varsova Güvenlik Forumu'nda bölgenin savunma bakanlarinin katilimiyla "Rusya'nin gölgesinde yasamak: Rusya'nin agresif politikasi nasil caydirilir?" baslikli bir panel düzenlendi.

Panelde Polonya Savunma Bakani Mariusz Blaszczak, Avrupa'nin güvenliginin Rusya'nin militarist politikasi nedeniyle gözle görülür sekilde kötülestigini söyledi.

Rusya'nin uluslararasi konumunu askeri güce, dogrudan ve dolayli tehditlere ve uluslararasi toplumu baski altina almak için çesitli araçlara dayandirdigini belirten Blaszczak, Rus ordusunun Baltik, Karadeniz ve Kuzey Kutbu'ndaki artan askeri varligina dikkati çekti.

Blaszczak, buna karsi koymak ve Rusya'nin bundan sonra ne yapacagina iliskin belirsizligi gidermek için Avrupa'nin etkili bir savunma stratejisine ihtiyaci oldugunu dile getirdi.

Polonyali Bakan, "Bu durumun nasil geliseceginden emin degiliz ama tam da bu nedenle zor ve istenmeyenler dahil çesitli senaryolara hazirlikli olmaliyiz." ifadelerini kullandi.

Estonya Savunma Bakani Kalle Laanet ülkesi için Rusya karsisinda en iyi caydiriciligin "daha fazla ABD askeri varligi" oldugunu belirtti.

Laanet, "Elbette Rusya, ABD'nin dikkatinin bizim bölgemizde degil, baska uzak bir yerde, Pasifik'te bir yerde olmasini istiyor. (Rusya'ya) ne tür bir mesaj gönderdigimizi konusmamiz gerekiyor ve mesajimiz ortak, güçlü, birlik içinde olmali." degerlendirmesinin yapti.

Karadag Savunma Bakani Olivera Injac da NATO içinde Rusya'ya yönelik politika açisindan farkliliklar oldugunu, ancak ABD'nin bölge ülkelerinin savunma sanayisine destek olmasi gerektigini vurguladi.

Romanya adina konusan Savunma Bakanligi yetkilisi Simona Cojocaru da ülkesi için Rusya'ya karsi en iyi koruma yönetiminin ABD askeri varligi oldugunu, Karadeniz'de daha fazla savunma gücünün bulunmasinin Rusya'ya mesaj gönderecegini, ayni zamanda ABD için de bölgedeki misyonu açisindan stratejik esneklik saglayacagini savundu.

- "Karadeniz'de güvenlik dengesi yeniden saglanmali"

Ukrayna Disisleri Bakani Dmytro Kuleba, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun da katilimiyla gerçeklestirilen "Baltik'tan Karadeniz'e: Bölgenin Stratejik Potansiyelini Ortaya Çikarmak" baslikli panelde yaptigi konusmada, Türkiye, Finlandiya ve Polonya Disisleri Bakanlarina Rusya'nin yasa disi ilhak ettigi Kirim'i uluslararasi gündeme tasimak için olusturulan Kirim Platformu'na katkilari için tesekkür etti.

Kuleba, "Karadeniz Rusya'nin eylemleri nedeniyle tehdit altinda. Karadeniz'deki güvenlik dengesinin yeniden saglanmasi ticaretin korunmasi için de gerekli." dedi.

Panelde konusan Finlandiya Disisleri Bakani Pekka Haavisto da "Rusya'nin Kirim'i isgali ve militarizasyonu, güvenlik durumunu yok etti ve Karadeniz'de ticaretin önünde engeller yaratti. Ancak Ukrayna ile Karadeniz bölgesindeki NATO ülkeleri arasindaki yakin isbirligi güvenlik dengesini yeniden saglayabilir." ifadelerini kullandi.

Haavisto "Simdi Karadeniz ülkeleri arasinda daha yakin is birligin yani sira, Karadeniz'de daha büyük bir NATO varligina ihtiyacimiz var. Ortak eylemler ve yakin is birligi içinde güvenlik dengesini yeniden kurabiliriz." degerlendirmesini yapti.

- Varsova Güvenlik Forumu

Casimir Pulaski Vakfi tarafindan 2014'te baslatilan Varsova Güvenlik Forumu, NATO, Ulusal Güvenlik Bürosu ile Polonya Cumhurbaskanliginin ortakligiyla, Polonya Disisleri Bakanliginin himayesinde organize ediliyor. Etkinlik, 2020'den bu yana ABD'deki Alman Marshall Fonu ile ortaklasa düzenleniyor.

Forum, enerji güvenligi, Çin rekabeti, Rusya'nin Bati ile iliskilerin gelecegi, ABD'nin küresel liderligini yeniden insa etmek üzerine düzenlenecek panellerle devam edecek.

Kaynak: AA