Çiftçilere 29,5 Ton Yem Destegi

Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafindan Mera Islah ve Amenajman Projesi kapsaminda hazirlanan “Hayvana Gida, Topraga Deva, Çiftçiye Sefa Projesi” kapsaminda çiftçilere 29,5 ton yem destegi verildi.

Çiftçilere 29,5 Ton Yem Destegi
Yüzde 75 bakanlik destekli, yüzde 25 çiftçi katkili 20 bin kilogram yem bezelyesi, 6 bin 500 kilogram korunga ve 3 bin kilogram Italyan çimi (süt otu) tohumlugu dagitimi Kadamut Mahallesi’nde düzenlenen program ile çiftçilere verildi.

Programa, Ilkadim Belediye Baskani Necattin Demirtas, Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam, Ziraat Odasi Baskani Hasan Tütüncü, ilçe müdürleri, muhtarlar ve çiftçiler katildi.

Dünyayi etkileyen Kovid-19 salginindan dolayi birçok sektörün durma noktasina geldigini ancak saglik ve tarim sektörünün faaliyetlerini sürdürdügünü, dolayisiyla gida ve tarimin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha gördüklerini ifade eden Il Tarim ve Orman Müdürü Ibrahim Saglam sunlari söyledi: “Ilimize bagli 17 ilçemizde yürüttügümüz Ilçe Sektör toplantilari ile Samsun’da tarimsal üretim planlanmasi yeniden yapilarak ilimizde 55 hedef belirlenmis ve bu hedeflerin yerine getirilmesi durumunda, hali hazirda 9 milyon TL olan tarimsal hasilanin 18 milyon TL’ye çikarilacagi öngörülmektedir. Bulundugumuz Ilkadim’da, 7 bin 840 büyükbas ve 5 bin 267 küçükbas hayvan potansiyeli mevcut olup kaba yem ihtiyaci ise 28 bin 600 tondur. Ilçemizde 2020 yilinda 7 bin 140 yem bitkisi ekilisi yapilmis ve bu ekilisten 10 bin 198 ton yem bitkisi elde edilmistir. Kullanima uygun 8 bin 155 dekar mera alani bulunmakta, ayrica 34 bin 860 dekar otlamaya açik orman alani bulunmaktadir. Tarimsal ve hayvansal üretime yönelik destekleme ve hibe programlariyla, sirtindaki yükü hafifletilmeye çalisan 93 çiftçimize 2020 yilinda bin 551 alan için 92 bin 613 TL yem bitkisi destegi ödemesi gerçeklestirilmistir.”

Hayvancilik sektörünün en önemli giderlerinin yem maliyetleri oldugunu belirten Saglam, “Hayvancilik sektörümüzün en önemli gideri malumunuz yem maliyetleri olup üretim maliyetinin yaklasik yüzde 70’lere varan kismi da yem giderleridir. Bakanligimiz tarafindan Yem Bitkileri Üretiminin Gelistirilmesi amaciyla 2020 yilinda Ilkadim ilçemizde toplam bin 60 alanda ekilmek üzere bin 800 kilogram silajlik misir, 300 kilogram yonca ve bin kilogram yem bezelyesi tohumu hibe edilmistir. 2021 yili ilkbahar döneminde 350 kilogram yonca tohumlugu, bugün bu programda 750 kilogram yem bezelyesi ve bin kilogram korunga tohumlugu dagitimi yapilarak toplam 275 dekar alanda yem bitkileri üretimi planlanmistir. 2022 yili için de proje çalismalarimiz devam etmektedir. Dagitimini yaptigimiz yem bezelyesi ve korunga tohumluklarimizin üreticilerimize hayirli olmasini diler, bereketli bir sezon dilerim” diye konustu.

Kaynak: İHA