BM, Mozambik'te Silahli Gruplarin Çocuklari Kullandigini Açikladi

Birlesmis Milletler Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF), Mozambik'te silahli gruplarin, kaçirdigi çocuklari istismar ettigini açikladi.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basin toplantisinda konusan UNICEF Sözcüsü James Elder, Mozambik'te silahli gruplarin çocuklari kaçirip silahlandirmasina tepki gösterdi.

Elder, insani yardimin bölgeye ulasmasi sürecinin yavas ilerledigine dikkati çekerek "Bölgede çocuklarin silahli gruplar tarafindan kullanildigi, kaçirildigi ve cinsel istismara ugradigina dair haberler artis göstermektedir." dedi.

Bölgede daha önce terör örgütü Es-Sebab'in kontrolündeki alanlara erisim sagladiklarini belirten Elder, "Terk edilmis bir egitim kampinda bulunan videolardan birinde, silahli gruplarin 5 yasindaki çocuklarin eline silah verdigi ve savasmak için beyinlerini yikadigi görülmüstür." ifadelerini kullandi.

Elder, "Çocuklarin silahli gruplar tarafindan kullanilmasi aileleri ve toplumu yok etmektedir. Bu çocuklar akil almaz derecede siddete maruz kalmakla birlikte ailelerini, güvenligini ve egitim sanslarini kaybetmektedir." açiklamasinda bulundu.

Silahli gruplar tarafindan kullanilan çocuklarin "çifte kurban" oldugunu vurgulayan Elder, "Söz konusu çocuklarin silahli gruplarla baginin kesilmesi ve toplumsal entegrasyonlari için uygun koruma hizmeti görmesi için makul bütün önlemler alinmalidir." dedi.

Elder, çatismalardan etkilenen çocuklarin korunmasi için gerekli tedbirlerin alinmasi konusunda UNICEF'in, Mozambik Savunma Bakanligi ile mutabakat anlasmasi imzalamasini olumlu karsiladiklarini belirtti.

Kaynak: AA