ABD Disisleri Bakani Blinken, AUKUS Krizi Sonrasi Paris'te

ABD Disisleri Antony Blinken, AUKUS krizi sonrasi Fransa’nin baskenti Paris’te Fransiz mevkidasi Jean-Yves Le Drian ile bir araya geldi.

ABD Disisleri Bakani Blinken, AUKUS Krizi Sonrasi Paris'te
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, transatlantik müttefikler arasinda gerilime neden olan ve AUKUS olarak bilinen Avustralya, Ingiltere ve ABD arasinda imzalanan güvenlik anlasmasinin ardindan ilk kez Fransa’ya ziyaret gerçeklestirdi. Bakan Blinken, baskent Paris’te Fransa Disisleri Bakani Jean-Yves Le Drian ile bir araya geldi. Görüsmede iki Bakan, ABD Baskani Biden ve Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un 22 Eylül’de yaptiklari telefon görüsmesinde alinan kararlara deginildi. Görüsmede ayrica, Afganistan konusunda yakin temas halinde kalma karari alinarak, Hint-Pasifik ve Sahel bölgesi de dahil olmak üzere isbirligi ve yakin koordinasyon alanlari ele alindi. Fransa’nin yaklasmakta olan Avrupa Birligi Konseyi Baskanligi, NATO ittifakinin güçlendirilmesi, ABD’nin Avrupa güvenligine destegi, iklim krizi ve COP26’da ABD-AB isbirliginin önemi vurgulandi.

Macron ve Biden bu ayin sonunda bulusacak

Avustralya, geçtigimiz haftalarda Fransa’dan gelecek denizalti siparisini iptal edecegini belirterek, AUKUS adi altinda Ingiltere ve ABD ile isbirligi içinde yeni bir denizalti anlasmasini imzaladigini açiklamisti. Fransa, Avustralya’nin iptal kararina tepki göstermis, Avustralya’nin baskenti Canberra ve ABD’nin baskenti Washington’daki büyükelçilerini geri çagirmisti. Macron, Biden ile gerçeklestirdigi telefon görüsmesinin ardindan Washington Büyükelçisi’nin Fransa’ya dönmesine karar verdigini duyurmustu. Fransa Cumhurbaskanligi Ofisi’nden Biden-Macron görüsmesi sonrasinda yapilan açiklamada ise iki liderin bu ayin sonunda Avrupa’da bulusacagi bildirilmisti.
Kaynak: İHA