AB Ilaç Düzenleyicisi, 'Kovid-19'Dan Ölüm Riskini Yüzde 50 Azaltan' Ilaci Degerlendirmeye Alabilir

Avrupa Birligi'nin (AB) ilaç düzenleyicisi Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), yeni tip koronavirüs hastaligindan (Kovid-19) ölüm riskini yüzde 50 azalttigi duyurulan ilacin degerlendirmeye alabilecegini bildirdi.

EMA'nin asi stratejisinden sorumlu Marco Cavaleri, basin toplantisinda yaptigi açiklamada, Amerikan ilaç sirketi Merck'in Kovid-19'a karsi gelistirdigi deney asamasindaki ilaçla ilgili, "Gelecek günlerde bu hapi incelemeye baslayip baslamayacagimizi degerlendirecegiz." dedi.

Merck, 1 Ekim'de söz konusu hapin virüse yeni yakalanmis kisilerde hastaneye yatmayi ve ölüm riskini yariya düsürdügünü duyurmustu.

- "Simdilik bildigimiz, mevcut asilarin hastaneye yatis ve ölümlere karsi korudugu"

Cavaleri ayrica Pfizer/BioNTech gibi mRNA asilariyla ilgili temel güvenlik endisesinin miyokarditis (kalp kasi iltihaplanmasi) oldugunu animsatarak bu vakalarin özellikle 2. dozdan sonra görüldügünü belirtti.

Bildirilen miyokarditis vakalarinin çogunun hafif olduguna dikkati çeken Cavaleri, "3. dozdan sonra bu riski henüz tanimlayamiyoruz çünkü çok nadiren ortaya çikiyor. Simdilik bildigimiz; Kovid-19 asilarinin 2 doz halinde uygulandiginda hastaneye yatis ve ölüme karsi koruma sagladigi." degerlendirmesini yapti.

Cavaleri, sene sonu itibariyla monoklonal antikor olarak bilinen yeni Kovid-19 tedavilerini duyurmak üzere 4 antiviral ilaç üzerinde çalismaya devam ettiklerini kaydetti.

Kaynak: AA