'7 Iklim 7 Cografyada Bizim Yunus'a Vefa Projesi'nde Ilk Durak Van

Eskisehir Valiligince hazirlanan "7 Iklim 7 Cografyada Bizim Yunus'a Vefa Projesi" kapsaminda, Yunus'u anlatma yolculugunun basladigi bildirildi.

Valilikten yapilan açiklamada, Türk dili ve medeniyetinin temel taslarindan Yunus Emre'nin vefatinin 700. yili dolayisiyla 2021 yilinin Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafindan anma ve kutlama yil dönümlerine dahil edildigi hatirlatildi.

Anadolu'da Türkçe siirin öncüsü olan tasavvuf ve halk sairi Yunus Emre'nin, Türkçenin edebiyat ve medeniyet dili haline gelmesine ve Türk kültürünün Anadolu'da köklesmesine öncülük ettigi vurgulanan açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Milletimizin 'Bizim Yunus' olarak bagrina bastigi Yunus Emre, siirleriyle sevginin, hosgörünün, kardesligin, dostlugun, birligin, barisin ve esenligin sözcüsü olmustur. Evrensel bir dile, duyusa ve söyleyise de sahip olan Yunus, müsterek insani degerler üzerine insa edilmis felsefesiyle çaglar ötesine seslenebilmeyi basarabilmis bir sairdir. Yunus'un yolculugu, bulmaya adanan bir yolculuktur. Gerçek ve dogru yolda gereken seçimler için vicdan istisaresidir. Hayatin gayesini anlamak için önce kendini bulmak, ardindan kendinden geçmektir. Hayatin manasini gönüller imarinda aramak, bulmaktir. Bir sürgün ömründe, Hakk'i bulmanin öyküsünde çile çekmek, o çilenin güzelligine erismektir."

Açiklamada, Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz'in talimatiyla hazirlanan proje kapsaminda 7 sehirde Yunus'u anlatacak Eskisehir Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Durna Gülsen ve enstitü personelinin, ilk duraklari olan Van'a, Vali Ayyildiz ve esi Dilek Didem Ayyildiz tarafindan ugurlandigi duyuruldu.

Kaynak: AA