Italya Basbakani Draghi Açiklamasi 'G20 Liderleri Küresel Isinmayi 1,5 Derecede Sinirlamayi Taahhüt Etti'

Italya Basbakani Mario Draghi, iki gün süren G20 Liderler Zirvesi’nde liderlerin iklim degisikligi ile mücadelede anlasmaya vardigini duyurarak, "G20 liderleri küresel isinmayi 1,5 derecede sinirlamayi taahhüt etti” dedi.

Italya Basbakani Draghi Açiklamasi 'G20 Liderleri Küresel Isinmayi 1,5 Derecede Sinirlamayi Taahhüt Etti'


Italya’nin baskenti Roma’da yapilan ve iki gün süren G20 Liderler Zirvesi’nin ardindan basin toplantisi düzenleyen Italya Basbakani Mario Draghi, küresel isinmanin sanayi devri öncesine oranla 1,5 derece ile sinirlandirilmasi için düsük gelirli ülkelere 609 milyar dolar yardim yapilacagini açikladi.

"Bu anlasmaya varmak kolay degildi" ifadelerini kullanan Draghi, zirvede Covid-19 pandemisi ve iklim sorunlari konusunda daha adil bir iyilesmenin temellerinin atildigini aktardi. Draghi, "Ilk kez G20 ülkeleri ilk kez, acil eylemler ve orta vadeli taahhütlerle küresel isinmayi 1,5 derecenin altinda tutma hedefine ulasmayi taahhüt ettiler" dedi.



Iklim mücadelesinde aciliyet duygusunun tüm katilimcilar tarafindan paylasildigini belirten Draghi, "Paris Anlasmasi’ndan sonra, özellikle Covid-19 salgininin ardindan sonra emisyonlar artti. Bazi endiseler var ve simdi verilen sözleri yerine getirerek güvenilirligi göstermemiz gerekiyor" dedi.



Draghi, Rusya ve Çin’in de küresel isinmayi 1,5 derece ile sinirlandirilmasi için gösterilen bilimsel kanitlari kabul ettiklerini belirterek, "Bu iki ülke için ciddi fedakarliklar içeriyor, tutmasi kolay taahhütler degil. Çin dünya çeliginin yüzde 50’sini üretiyor, birçok santral kömürle çalisiyor. Bu zor bir geçis" dedi.



Draghi, gelen bir soru üzerine G20 liderlerinin tüm dünya nüfusunun yüzde 40’nin 2021 yili sonuna kadar asilanmasi hedefinde hem fikir oldugunu belirterek, ortak hedefin 2022 yili ortasina kadar asi oraninin dünya nüfusunun yüzde 70’ine ulasmasi oldugunu teyit etti.
Kaynak: İHA