Ingiltere Basbakani Johnson Açiklamasi 'COP26 Basarisiz Olursa Her Sey Basarisiz Olur'

Ingiltere Basbakani Boris Johnson Italya’nin baskenti Roma’daki G20 Liderler Zirvesi sonrasinda yaptigi açiklamada, Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi’nin (COP26) basarisiz olmasi durumunda "her seyin basarisiz olacagi" uyarisinda bulundu.

Ingiltere Basbakani Johnson Açiklamasi 'COP26 Basarisiz Olursa Her Sey Basarisiz Olur'


Italya’nin baskenti Roma’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin ikinci gününün ardindan basin toplantisi düzenleyen Ingiltere Basbakani Boris Johnson, karbon emisyonlarini yariya indirme ve küresel sicaklik artislarini 1.5 derece ile sinirlandirma hedefine ulasabilmek için acilen harekete geçilmesi gerektigini söyledi.

Johnson, "Bunu ertelememiz için herhangi bir geçerli mazeret yok" ifadelerini kullanarak, Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi’nda (COP26) bunun için çaba harcanacagini belirtti.



Johnson, simdi harekete geçilmezse gelecekte Paris Anlasmasi’na "insanligin sorunlara gözlerini açtigi an" olarak degil, "ürktügü ve yüz çevirdigi an" olarak bakilacagini ifade etti.

Johnson, Iskoçya’nin Glasgow sehrinde düzenlenmekte olan COP26’ya atifta bulunarak, "Glasgow basarisiz olursa her sey basarisiz olur" dedi.



G20’de iklim krizine yönelik ilerleme kaydedildigini söyleyen Johnson, "Ancak daha gidilecek çok yol var" ifadelerini kullanarak, sadece 12 G20 üyesinin 2050 veya daha öncesinde karbon emisyonlarini net sifira ulastirma taahhüdünde bulundugunu belirtti.

Johnson, tarihte ve günümüzdeki emisyonlardan en çok sorumlu olan ülkelerin henüz bu isten adil olarak paylarini almadiklarini ifade ederek, COP26’nin basarisiz olmasini önlemek için bunun degismesi gerektiginin altini çizdi.

Johnson, G20’de 1.5 derece hava sicakligi sinirini basarmaya çalismak için herkesin taahhüt verdigini ve bu yilin sonundan itibaren uluslararasi kömür için yeni bir finansman saglanmayacagi konusunda herkesin hemfikir oldugunu aktardi. Johnson, "Ülkeler yapmalari gereken ayrintili taahhütler oldugunu kabul etmelidir. Bu, görmek istedigimiz emisyon azaltmalarini basarmak için daha ileri gitmemize yardimci olacaktir. Aksi takdirde artan sicakliklar önemli ölçüde 1.5 derecenin üzerinde olacaktir" dedi.



Johnson, dünya liderlerinin iklim krizi konusunda baski altinda oldugunu ifade ederek, irade ve liderlik saglanarak ilerleme kaydedilebilecegini belirtti.

Johnson, kömür kullanimi konusunda daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektigini aktararak, bunun yapilabilecegine inandigini belirtti.

Johnson, gelismekte olan kömüre bagimli ülkelerin bu konuda daha gelismis ülkelerin yardimina ihtiyaç duyacagini söyledi.



Johnson, Paris Anlasmasi’nda belirlenen hava sicakligi degisikliginin 1.5 derece ile sinirlandirilmasi konusunda "Su anda 1.5 dereceyi geçmeyecegiz, bu konuda kendimize dürüst olmaliyiz ve bu umudu canli tutmaliyiz" dedi.

Kaynak: İHA