Bolu'da Üretilecek Fotodedektörler Türkiye'nin 'Ay Görevi'nde Kullanilacak

Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ercan Yilmaz: 'Ay görevindeki roket sisteminin atesleyici kisminin veriminin izlenmesinde, yangin söndürmede ve infilak bastirmada kullanilacak sensörlerin üretimini burada gerçeklestirecegiz' 'Proje onaylandi, su anda bütçesini beklemekteyiz. Bütçesinin gönderilmesinden sonra çalismalara hizli sekilde baslayacagiz'

MEHMET EMIN GÜRBÜZ - Bolu Abant Izzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Arastirma Merkezinde (NÜRDAM) tasarimi ve üretimi yapilacak galyum nitrat (GaN) tabanli fotodedektörler, Türkiye'nin Milli Uzay Programi kapsaminda yapilmasi hedeflenen Ay görevinde kullanilacak.

NÜRDAM ve Çin Bilimler Akademisi tarafindan hazirlanan "Ay Görevi Roket Atesleyici Sistem Veriminin Izlenmesinde, Yangin Söndürme ve Infilak Bastirma Sistemlerinde Kullanilacak Üstün Performansa Sahip GaN Fotodedektörlerin Üretilmesi Projesi", TÜBITAK'tan destek almaya hak kazandi.

Proje kapsaminda merkezde gelismis uzay iletisimi, füze algilama, alev sensörleri, biyolojik süreç algilama, hava temizleme, ozon algilama gibi birçok alanda kullanilan GaN tabanli fotodedektörlerin tasarimi ve üretimi yapilacak.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan tanitimi yapilan Milli Uzay Programi'ndaki stratejik 10 hedeften biri olan Ay görevinde kullanilacak fotodedektörler, roket teknolojisi için kritik öneme sahip sensörler arasinda bulunuyor.

- "Bütçenin gönderilmesinden sonra çalismalara baslayacagiz"

NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yilmaz, AA muhabirine, merkezde çesitli çalismalar yürüttüklerini, bunlardan birinin Çin Bilimler Akademisi ile ortaklasa hazirladiklari proje oldugunu anlatti.

Projenin TÜBITAK tarafindan desteklendigini aktaran Yilmaz, "Sayin Cumhurbaskanimizin da açikladigi gibi Ay görevindeki roket sisteminin atesleyici kisminin veriminin izlenmesinde, yangin söndürmede ve infilak bastirmada kullanilacak sensörlerin üretimini burada gerçeklestirecegiz. Proje onaylandi, su anda bütçesini beklemekteyiz. Bütçesinin gönderilmesinden sonra çalismalara hizli sekilde baslayacagiz." diye konustu.

Yilmaz, Ay görevi için üretecekleri sensörlerin projesinin Türkiye Uzay Ajansi (TUA) tarafindan da destek aldigini belirterek, üretim sürecini tamamladiktan sonra TUA ile is birligi içerisinde rokete entegre etme sürecine baslayacaklarini bildirdi.

- "Yerli uydularin radyasyon sensörlerini ürettik"

Yerli uydularda kullanilacak radyasyon modülünün gelistirilmesiyle ilgili çalismalarinin da oldugunu animsatan Yilmaz, su bilgileri paylasti:

"Bu kapsamda radyasyon sensörlerini ürettik ve modül haline dönüstürdük. TÜBITAK Uzay tarafindan da test edilip onaylandi. Yerli uydularimiz olan Imece Uydusu'na ve APSCO Uydusu'na entegrasyon süreci basladi. 2022'nin baslarinda Imece Uydusu'nun firlatilmasi bekleniyor. Ondan sonra verileri almaya baslayacagiz."
Kaynak: AA