Meksika'da Mayalara Ait Bin Yildan Eski Bir Kano Bulundu

Meksika’nin Yucatan yarimadasinda yapilan kazilarda Maya dönemine ait bir kano bulunurken, uzmanlar kanonun bin yildan eski oldugunu düsünüyor.

Meksika'da Mayalara Ait Bin Yildan Eski Bir Kano Bulundu
Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Kurumu’ndan yapilan açiklamada, ülkenin Yucatan yarimadasinda insaati devam eden turistik Maya Treni çalismalari sirasinda yapilan kazilarda Mayalara ait bir ahsap kanoya ulasildigi belirtildi. Milattan Sonra 830 ile 950 yillari arasindaki döneme ait oldugu düsünülen kanonun neredeyse hiç bozulmadan günümüze kadar geldigi ifade edildi. Uzunlugu 160 cm, eni 80 cm ve yüksekligi 40 cm olan kanonun su tasimak için ya da Maya geleneklerine göre ölenlerin degerli esyalarinin konusmasi amaciyla kullanildigi düsünülüyor.

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Kurumu yetkilisi Helena Barba Meinecke, Maya uygarliginin yasadigi bölgede bu tür bir kanonun ilk olarak böylesine eksiksiz ve iyi korunmus halde bulundugunu söyledi.

Meinecke daha önceleri Quintana Roo, Guatemala ve Belize’de yapilan kazilarda bu tür kanolara ait parçalara ulasildigini ifade etti.

Önümüzdeki kasim ayinda Paris’teki Sorbonne Üniversitesi’nin de destegiyle kanonun yasinin kesin olarak belirlenmesi ve hangi agaçtan yapildiginin tespit edilmesi için bir arastirma yapilacagi belirtildi.
Kaynak: İHA