'Ev Tipi Kovid-19 Testi' Gelistiren Izmirli Firma Avrupa'da Satisa Hazirlaniyor

TÜRKLAB Genel Müdürü Kartal Yaglidere: 'Almanya Saglik Bakanligina bagli Federal Ilaç ve Tibbi Cihaz Enstitüsünden aldigimiz onayla Avrupa'daki bütün süpermarket ve eczanelerin raflarinda olmak için izni de almis olduk' 'Almanya'da yilbasindan önce raflarda olmasini bekliyoruz. Ingiltere'de de son asamaya geldik'

YUSUF SAHBAZ - Izmir'de kurulu tibbi malzeme firmasi TÜRKLAB, gelistirdigi ev tipi Kovid-19 testinin onay almasinin ardindan Almanya'daki eczane ve marketlerde satis için hazirliklara basladi.

Menderes ilçesindeki ITOB Organize Sanayi Bölgesi'nde laboratuvar firmasi olarak kurulan ve farkli hastaliklara yönelik yerli tani testleri gelistiren TÜRKLAB, Kovid-19 salgini sürecinde testlere agirlik verdi. Yeni tip koronavirüs antijen testi PCR'a alternatif yerli bir test gelistirerek dünya pazarinda satisa sunan firma, bunu ev tipi kullanim için de uygun hale getirdi.

Firma, ev tipi testin Almanya'daki market ve eczanelerde satisi için Almanya Saglik Bakanligina bagli Federal Ilaç ve Tibbi Cihaz Enstitüsüne basvuruda bulundu.

Enstitünün yaptigi incelemeler sonrasinda firma, teste Almanya'daki süpermarket ve eczanelerde satis ve kullanim izni aldi.

Firmanin ismine, Federal Ilaç ve Tibbi Cihaz Enstitüsünün internet sitesinde "Satis ve Kullanim Onayi Alanlar" listesinde de yer verildi.

- Delta varyantinda da yüzde 90'in üzerinde hassasiyete sahip

Firmanin Genel Müdürü Kartal Yaglidere, AA muhabirine, salginin varyantlarinin gelismesiyle test üretiminde de yeniliklere imza attiklarini söyledi.

Bu tarz testlerin sürekli güncellenmesi ve yeni varyantlari tespit eder olmasi gerektigini belirten Yaglidere, "Son yapilan performans çalismalarimizda testlerimizin Delta varyantini da yüzde 90'in üzerinde hassasiyetle belirledigini, yakaladigini gördük." dedi.

Asinin yayginlasmasina ragmen halen test talebinin devam ettigini anlatan Yaglidere, basta Avrupa olmak üzere birçok ülkede testlerin eczane ve marketlerde satildigini dile getirdi.

Yaglidere, Avrupa'nin bu satisi yapan firmalari çok siki denetledigine ve onay sürecinin zorluguna deginerek, sunlari kaydetti:

"Örnegin Almanya'da hastane ve laboratuvarda kullanilmak üzere onay alan firma sayisi 588. Burada dünyanin her yerinden üreticiler var. Çin, Hindistan, Avrupa'dan, Türkiye'den. Bu testler teknikerler tarafindan kullaniliyordu. Artik dünyadan gelen taleple bu testlerin evde kullanima yönelik çalismalar yapildi ve ürünler gelistirildi. Biz de üretimimizi o sekilde güncelledik."

Ev tipi kullanim testlerinin kullanim onayinin ise çok daha zor alindigina dikkati çeken Yaglidere, "Ev tipi kullanimda sadece 12 firmanin onayi ve satis izni bulunmakta. Bu 12 firmadan 8'i Çin, 2'si Alman ve Güney Kore ile Türk firmasi olarak TÜRKLAB yer almaktadir. Bu da bizim için gurur verici bir duygu. Ayrica Almanya Saglik Bakanligina bagli Federal Ilaç ve Tibbi Cihaz Enstitüsünden aldigimiz onayla Avrupa'daki bütün süpermarket ve eczanelerin raflarinda olmak için izni de almis olduk." ifadelerini kullandi.

- "Burun ucundan alinan numune testin çalismasi için yeterli"

Hastaneler ve laboratuvarda kullanilan testlerde burundan kulak arkasina kadar numune çubugunun sokulduguna isaret eden Yaglidere, ev tipi testlerde ise burnun ucundan alinan numunelerin testin çalismasi için yeterli performansi gösterdigini bildirdi.

Yaglidere, ev tipi kullanim testlerinin Avrupa'da agirlikli olarak veli gözetiminde ögrenciler için kullanildigini, diger yas gruplarinin da süphelendikleri anda evlerine yakin market ve eczaneden testi alip sonuca ulastiklarini dile getirdi.

Ev tipi testin, ulasim kolayligi nedeniyle devletin üzerindeki teshis ve tarama yükünü ciddi oranda azalttigina deginen Yaglidere, kullanicilar açisindan da zaman ve maliyet tasarrufu sagladigini belirtti.

Avrupa'daki satislar için distribütörlük anlasmalarinin devam ettigini kaydeden Yaglidere, "Sene sonu itibariyla Avrupa'daki eczanelerde ve marketlerin raflarinda ürünlerimiz yer alacak. Yilbasindan önce raflarda olmasini bekliyoruz. Ilk olarak Almanya'dan baslamak üzere. Ingiltere'de de son asamaya geldik. Birkaç hafta içinde oradan da onay almayi bekliyoruz." dedi.

Yaglidere, testlerin Türkiye'de de kullanilmasi için Saglik Bakanliginin çalismalarini sürdürdügünü sözlerine ekledi.
Kaynak: AA