TBMM Baskani Sentop'a Barinak Açilisinda Sokak Köpegi Armagan Edildi

TBMM Baskani Mustafa Sentop, "Bir taraftan hayvanlari korumaya yasatmaya çalisirken, diger taraftan hayvan sevgisini çocuklarimiza, gençlerimize, asilama gayreti içerisindeyiz." dedi.

Sentop, Kesan Belediyesince yaptirilan Kesan Sokak Hayvanlari Geçici Bakim Evi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Pati Parki açilisinda yaptigi konusmada, Allah'in kainati yaratirken her seyi yerli yerinde ve belli bir nizam içerisinde yarattigini vurguladi.

Kainat dengesinin önemli unsurlarindan birisinin de hayvanlar oldugunun altini çizen Sentop, "Kainatin bu nazik dengesini korumak, 'yaratilani yaratandan ötürü sevmek' düsturu, inancimiz ve medeniyetimizin gelenegidir." diye konustu.

Sentop, Osmanli medeniyetinin sokak hayvanlarina taninan haklarla günümüzden çok ileride olduguna isaret ederek, örnekler verdi.

Dünyanin ilk hayvan haklari kanununun 1587 yilinda Sultan 3. Murad'in fermaniyla çikarildigini belirten Sentop, "3. Murad'in fermani at ve katirlara tasiyabileceklerinin üstünde yükleme yapilmasini yasaklamakta, buna uymayanlara da ceza getirmektedir. Osmanli döneminde ayrica yaban hayatinin korunmasina iliskin, avciligin avlanmanin kurallarina dair hem denizde, hem de karada bazi sinirlamalar getiren kanunlar mevcuttur." ifadelerini kullandi.

Hayvanlara merhamet etmenin medeniyetten gelen bir duygu oldugunu belirten Sentop, sokak hayvanlarina gösterilen merhamet ve onlar için yapilanlari gönül zenginliginin de bir göstergesi olarak niteledi.

Sevgi ve merhamet üzerine insa edilen medeniyetin mirasini yasatmaya ve gelistirmeye çalistiklarini ifade eden Sentop, söyle devam etti:

"Bir taraftan hayvanlari korumaya yasatmaya çalisirken, diger taraftan hayvan sevgisini çocuklarimiza, gençlerimize asilama gayreti içerisindeyiz. Bu sebeple açilisini yaptigimiz bu merkez, bu festival, son derece önemlidir. Trakya'nin en büyük ve en kapsamli sokak hayvanlari geçici bakim evi olan Kesan Sokak Hayvanlari Geçici Bakim Evi ve Rehabilitasyon Merkezi 72 dönümlük bir alanda bin hayvan kapasiteli kedi, köpek, kus ve güçten düsmüs yük hayvanlarinin barinabilecegi bir yuva olacaktir. Ayni zamanda bu tesis içinde iki ameliyathanemiz mevcuttur. Kediden köpege, kustan ata kadar sahipsiz hayvanlarimiz vatandaslarimiz tarafindan burada sahiplendirilecektir ayni zamanda. Tarihte leylekler için hastane kurmus ince ve büyük merhametin timsali ecdada sahip olan bizler, bu geçici barinaklarda buraya gelen, bakima muhtaç olan hayvanlari belli bir süre içerisinde misafir edecegiz."

Sentop, 2020 verilerine göre yerel yönetimlerce idare edilen geçici hayvan bakim evlerinin yaklasik 100 bin toplam kapasitesi oldugunu ve 255 hayvan barinaginin bulundugunu belirtti.

- "Yeryüzü sadece insanlara ait degildir"

Sentop, Hayvanlari Koruma Kanunu'na iliskin düzenlemenin geçen yil yasama yilinda çikartildigini animsatti.

Bu düzenlemeyle hayvanlarin mal ya da esya olarak gören anlayisi kaldirip, "can" statüsüne kavusturduklarini ifade eden Sentop, sunlari kaydetti:

"Bu kanun düzenlemesi baglaminda hayvanlara karsi islenen suçlara da hapis cezasi düzenlendi. Yine bu kapsamda belediyelere verilen sorumluluklar ve buna bagli olarak mali destekler arttirildi. Son çikan yasal düzenlemelerle insanlik ayibi olan pet shoplarda olumsuz sartlarda bir meta araci olan kedi köpek satisi da artik yapilamaz hale getirildi. Yeryüzü sadece insana ait bir alan degildir. Insanoglu maalesef kendini tabiatin tek hakimi zannetmekte, yanilgiya düsmekte. Kentlerimizde sokak hayvanlarinin barinabilmesinin giderek zorlastigi, bazen vahim görüntülerin ortaya çiktigi durumlar yasanmistir. Malumunuz oldugu üzere sokak hayvani dedigimiz sahipsiz sokakta dogan yasayan ya da evden atilan basibos bu hayvanlarla insanlar arasindaki etkilesimi saglikli boyutlarda tutup halk ve hayvan sagligini güvence altina almak devletimizin sorumlulugudur."

- "Çogu sokaga terk ediliyor"

Sentop, Hayvan Haklari Federasyonu'nun istatistiklerine göre, Türkiye'de evcil hayvanlarin satildigi dükkanlardan alinan hayvanlarin yüzde 60 veya 70'inin maalesef bir süre sonra sokaga atildiginin altini çizdi.

Terkedilen sokak hayvanlarinin hüzünlerinin gözlerinden okundugunu ifade eden Sentop, "Terk edilen kedi ve köpekler bir çocugun karne hediyesi, kimi bir sevgilinin dogum günü hediyesi olarak önce seviliyor, hevesler geçince ya sokaklarin ya da hayvan barinaklarinin sakini oluyorlar. Konusamasalar da onlar terk edildiklerinin farkindalar. Çogu zaman yemeden içmeden kesilenler var aralarinda. Hepiniz sahibine bir sey oldugunda onunla birlikte aci çeken, hatta sahibi öldükten sonra kendisi de kisa bir süre sonra yasama son veren, veda eden, ölen hayvanlarin haberlerini okumus ve görmüssünüzdür." diye konustu.

Sokaga atilan hayvanlarin basibos sekillerde üremesiyle onlara ilgisiz davranmak suretiyle caddelerin, barinaklarin hizla doldugunu belirten Sentop, bir hayvan sahiplenildiginde sorumluluk bilincin de olunmasini tavsiye etti.

Sentop, Kesan Belediyesinin hayvanlara karsi duyarliligini bu kapsamdaki faaliyetlerini takdirle takip ettigini ifade etti.

Konusmanin ardindan Kesan Belediye Baskani Mustafa Helvacioglu, Sentop'a sokak köpegi armagan etti.

Ardindan Trakya Pet Festivali kapsaminda düzenlenen kedi-köpek güzellik yarismalarinda dereceye girenlere ödüllerini veren Sentop, daha sonra protokol üyeleriyle bakimevinin açilis kurdelesini kesti, hayvan barinaklarini gezdi.

Kaynak: AA