MSB'den Faaliyetlere Iliskin Bilgilendirme Açiklamasi
'Ilave tedbirlerle eylülde tüm hudutlarimizdan yasa disi yollarla geçmeye çalisan 1388 kisi yakalandi, 27 bin 686 kisi hududu geçemeden engellendi' 'Eylül ayinda Suriye harekat bölgelerinde DEAS terör örgütü mensuplari dahil toplam 148 terörist etkisiz hale getirildi' 'Yunanistan'in hukuka aykiri, provokatif ve saldirgan tutumuna karsi diplomatik kanallardan girisimlerde bulunuluyor, mütekabiliyet kapsaminda sahada gerekli karsilik veriliyor'.
Milli Savunma Bakanligi (MSB), eylül ayinda sinirlardan yasa disi yollarla geçmeye çalisan 1388 kisinin yakalandigini, 27 bin 686 kisinin siniri geçemeden engellendigini bildirdi.
Bakanliktaki Sehit Gazeteci Hasan Tahsin Basin Bilgilendirme Merkezi'nde basin bilgilendirme toplantisi düzenlendi.
MSB Basin ve Halkla Iliskiler Müsavirligi Plan Subayi Binbasi Pinar Kara, yaptigi konusmada, FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAS basta olmak üzere tüm terör örgütlerine karsi mücadelenin artan siddet ve tempoda devam ettigini vurguladi.
Bu kapsamda 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar toplam 18 bin 549 teröristin etkisiz hale getirildigini belirten Kara, "Bu yilin basindan itibaren ise 2 bin 81 terörist etkisiz hale getirilmistir. Eylül ayinda ise yurt içinde ve sinir ötesinde 4'ü büyük, 17'si orta çapli olmak üzere toplam 21 operasyon icra edilmis ve 139 terörist etkisiz hale getirilmistir." dedi.
Kara, kaçakçiligin, yasa disi ve düzensiz göçmen akininin engellenmesi, terörle mücadelede etkinligin artirilmasi amaciyla sinirlarda teknolojik vasitalarla desteklenmis fiziki güvenlik sistemlerinin tesis edildigini söyledi.
Birliklerin imkan ve kabiliyetlerinin sürekli gelistirilerek sinir güvenliginde etkin tedbirler alindigini anlatan Pinar Kara, "Afganistan'daki son gelismelerle Iran sinirinda olasi bir hareketlilige karsi alinan tedbirler gözden geçirilmis ve ilave tedbirler alinmistir. Içinde bulundugumuz 2021 yilinda Iran sinirinda 77 bin 34 sahis engellenmis, 1562 sahis yakalanmistir. Alinan ilave ve etkin tedbirler sayesinde eylül ayinda tüm hudutlarimizdan yasa disi yollarla geçmeye çalisan 1388 sahis yakalanmis, 27 bin 686 sahis ise hududu geçemeden engellenmistir. Yakalanan sahislardan 21'i FETÖ'ye mensup olmak üzere toplam 41 terörist ele geçirilmistir." diye konustu.
Binbasi Pinar Kara, bu dönemde yapilan operasyonlarda 20 bin 930 paket sigara, 134 kilogram uyusturucu, 40 bin uyusturucu hap, 317 büyükbas hayvan ve 225 silahin ele geçirildigini kaydetti.
- Suriye
Firat Kalkani, Zeytin Dali, Baris Pinari ve Bahar Kalkani harekatlari ile Suriye'nin kuzeyinde yaratilan terör olusumlarinin engellendigini ve engellenmesine devam edildigini belirten Kara, Türk Silahli Kuvvetlerince yürütülen bu harekatlarla bölge halkinin huzur ve güvenliginin saglandigini vurguladi.
Kara, bölgede hayatin normallesmesine yönelik çalismalarin, ilgili kamu, kurum ve kuruluslari ile koordineli olarak yürütüldügünü dile getirerek, söyle devam etti:
"Bu kapsamda insani yardim, altyapi ve günlük hayati destekleme faaliyetlerimiz devam etmektedir. Suriye harekat alaninda bölgede kullanilan elektrik, rejim tarafindan çesitli bahanelerle kesintiye ugratilmis, 21 Agustos 2021'de tamamen kesilmis, 18 Eylül 2021'den itibaren ise günde 12 saat olmak üzere yeniden verilmeye baslanmistir. Bölgeye verilen elektrigin sürekliliginin saglanmasi maksadiyla, Tel Abyad ve Resulayn yerel meclisleri tarafindan elektrik dagitim ihalesine çikilmis, gelinen süreçte yüklenici firma tarafindan Tel Abyad'a 22 Temmuz 2021'den itibaren elektrik verilmeye baslanmistir."
Tel Abyad ve Resulayn sehir merkezlerinde su problemi olmadigini söyleyen Kara, su sikintisi çeken köylerin ihtiyacinin da sorumlu üs bölgesi tarafindan haftada iki gün su tankeri vasitasiyla karsilandigini ifade etti.
Kara, Suriye harekat alaninda egitim ögretimin desteklenmesi amaciyla bölgedeki birlikler tarafindan bugüne kadar 9 okulun bakim ve onariminin tamamlandigini, 7'sindeki çalismalarin devam ettigini, 131 okulun bakim ve onariminin planlandigini belirtti.
- "Suriye harekat bölgelerinde 148 terörist etkisiz hale getirilmistir"
Terör örgütünün, varligini devam ettirdigi Tel Rifat, Münbiç ve Firat'in dogusundaki bölgelerden sivillere ve bölgede görev yapan birliklere karsi saldiri arayislarini sürdürdügünü söyleyen Kara, "Söz konusu terörist faaliyetler kahraman komandolarimiz tarafindan aninda müdahale ile engellenmektedir. Bu kapsamda eylül ayinda Suriye harekat bölgelerinde DEAS terör örgütü mensuplari dahil olmak üzere 148 terörist etkisiz hale getirilmistir." dedi.
Kara, Suriye'de Türk Silahli Kuvvetlerinin huzur ve güvenlik ortami sagladigi bölgelere rejim ve destekçileri tarafindan saldirilarin devam ettigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:
"Son bir ay içerisinde Idlib bölgesinde rejim tarafindan yapilan top, havan, roket atislarinda ve hava saldirilarinda aralarinda çocuklarin da bulundugu 4 sivil hayatini kaybetmis, 20 sivil ise yaralanmistir. Türkiye olarak Suriye'nin kuzeyindeki harekat bölgelerinde ilgili devletlerle yapmis oldugumuz mutabakatlara uyuyoruz, kendilerinden de uymalarini bekliyoruz. Söz konusu saldirilarin sonlandirilmasi için Rusya Federasyonu tarafina bildirimde bulunulmakta, belirlenen hedefler derhal ates altina alinarak imha edilmekte, birliklerimizin güvenligi için gerekli her türlü tedbir alinmaktadir."
- Azerbaycan
Türk Silahli Kuvvetlerinin, Azerbaycan ordusuna destek saglamak amaciyla Ermenistan isgalinden kurtarilan bölgelerde mayin/EYP arama ve imha faaliyetleri ile modernizasyon ve egitim faaliyetlerine destegini sürdürdügünü söyleyen Kara, söyle konustu:
"Türkiye ve Azerbaycan arasinda ortak çalisabilirligin saglanmasi, egitim planlamasi, yönetimi ve icra esaslarinin uyumlu hale getirilmesine yönelik 'Kardes Tugay' Projesi baslatilmistir. Halihazirda Azerbaycan Silahli Kuvvetleri personeli ile birlikte Türk Silahli Kuvvetleri bünyesinde ortak tatbikat ve egitim faaliyetlerine devam edilmektedir. Sarsilmaz Kardeslik-2021 Tatbikati, 5-8 Ekim 2021 tarihlerinde Türkiye ve Azerbaycan unsurlarinin katilimiyla Nahçivan Azerbaycan'da icra edilecektir. Tatbikatin amaci, Türkiye ve Azerbaycan Kara Kuvvetleri arasinda dostluk, is birligi ve koordinasyonu gelistirmektir. 'Iki devlet, tek millet' anlayisiyla kederde ve kivançta bir ve beraber oldugumuz Azerbaycanli kardeslerimizin hakli davalarinda bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da tüm imkanlarimizla yanlarinda olmaya devam edecegiz."
Libya'da Türk Silahli Kuvvetleri birlikleri tarafindan mesru hükümetin davetine ve ikili anlasmalara istinaden askeri egitim, yardim, is birligi ve danismanlik faaliyetlerine devam edildigini kaydeden Kara, Libya'da toprak bütünlügünün, sürdürülebilir ateskesin, kalici baris ve istikrarin saglanmasinin amaçlandigini belirtti.
- Ege ve Dogu Akdeniz
Pinar Kara, Türk Silahli Kuvvetlerinin, Ege ve Dogu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kibris Adasi'nda uluslararasi garanti ve ittifak antlasmalari dogrultusunda baris ve güvenligin teminati olmaya devam edecegini vurgulayarak, sunlari dile getirdi:
"Yunanistan, iyi komsuluk iliskileri çerçevesinde yaptigimiz tüm çagrilara ragmen uluslararasi anlasmalara aykiri olarak gayri askeri statüdeki Dogu Ege adalarinin statüsünü bozan eylemlerini sürdürmektedir. 2021 yili basindan itibaren askeri deniz ve hava araçlari ile gayri askeri statüdeki adalara yönelik 1989 ihlal gerçeklestirmistir.
Yunanistan, Atina Mutabakati hilafina moratoryum ihlallerini israrla sürdürmektedir. 15 Haziran-15 Eylül tarihlerini kapsayan moratoryum döneminde bile Yunanistan tarafindan Ege Denizi'nde 56 hava ve deniz faaliyeti icra edilmistir. Bu durum söz konusu ülkenin, altinda kendi imzasi bulunan anlasmalara bile uymaktan imtina ettiginin en bariz örnegidir. Ayrica Yunanistan'in Nautical Geo adli bilimsel arastirma gemisi için eylül ayinda yaptigi NAVTEX ilani, Türk kita sahanligini kapsamasi sebebi ile uluslararasi hukuk geregince Türkiye ile önceden koordine etmesi gereken bir husustur. Yunanistan'in bu hukuka aykiri girisimine karsi müdahalede bulunulmus, itiraz NAVTEX'imiz yayimlanmistir."
- "Oldubittilere kesinlikle müsaade edilmeyecektir"
Yunanistan'in, 29 Eylül'de Pharmenion Tatbikati'nin senaryosu kapsamindaki çikarma safhasini, gayri askeri statüdeki Sakiz Adasi'nda üst düzey katilimla icra ederek provokasyonlarini sürdürdügüne dikkati çeken Kara, sunlari kaydetti:
"Yunanistan'in son zamanlarda silahlanma faaliyetlerinde artis yasanmaktadir. Açik kaynaklara kadar yansiyan Yunanistan'in artan silahlanma faaliyetleri ile Türkiye'ye karsi denge olusturma gayretinde oldugu degerlendirilmektedir. Yunanistan'in hukuka aykiri, provokatif ve saldirgan tutumuna karsi diplomatik kanallardan gerekli girisimlerde bulunulmaya devam edilmekte ve mütekabiliyet kapsaminda sahada gerekli karsilik verilmektedir.
Denizlerimizdeki hak, alaka ve menfaatlerimizin korunmasina kararlilikla ve taviz verilmeksizin devam edilmektedir. Basta Deniz Kuvvetlerimiz olmak üzere, Kara ve Hava Kuvvetlerimiz de bu kapsamda talimatlandirilmistir. Haklarimizdan herhangi bir geri adim atmak söz konusu degildir, oldubittilere de kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Komsumuzdan beklentimiz, uluslararasi hukukun gereklerine, akla, mantiga, hakkaniyete, insani ve medeni normlara uygun davranmasi, sorunlarin iyi komsuluk iliskilerine dayanan barisçil yöntemlerle ve diyalog yoluyla çözümünden yana samimi bir tutum sergilemesidir.
- "Kibris'ta egemen iki devlet tek çözümdür"
Kara, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin adadaki durumuna da deginerek, "Bugüne kadar denenmis ve bir sonuç alinamayacagi tüm taraflarca görülmüs yöntemlerle bir çözümün mümkün olmadigi ve Kibris'ta esit, egemen ve bagimsiz iki devletin bulundugu kabul edilmeden müzakerelerin ilerleyemeyecegi açikça görülmelidir. Kibris'ta egemen esitlige dayali, yan yana yasayan ve is birligi içinde olan iki devlet tek çözümdür. Güney Kibris Rum Yönetimi'nin de bu çözüm yolunu benimsemesi, adanin huzur ve refahi için faydali olacaktir." seklide konustu.
- FETÖ ile mücadele
Bakanligin yeni bilgi, belge ve veriler isiginda FETÖ ile mücadelesini kararlilikla sürdürdügünü belirten Kara, "15 Temmuz 2016'dan itibaren 27 bin 596 personel için ihraç ve idari islem uygulanmistir. 1 Ocak-1 Ekim 2021 tarihlerinde 3 bin 243 personel kamu görevinden çikarilmis, 617 emekli personelin rütbesi geri alinmis, 147 personel göreve iade edilmis, 14 emekli personelin rütbesi/unvani iade edilmistir." bilgisini paylasti.
- Gözlem noktalari
Bilgilendirme toplantisinda gazetecilerin sorulari da yanitlandi.
Bakanlik kaynaklari, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasinda Soçi'de gerçeklesen görüsmenin ardindan Idlib'deki son durum ile TSK'ya ait gözlem noktalarina iliskin soru üzerine, Türkiye'nin bölgede ateskes ve istikrar ortaminin devami, huzur ve güvenligin saglanmasi için mutabakatlar kapsamindaki sorumluluklarini yerine getirmeye devam ettigini belirtti.
"Gözlem noktalarimizda ve bölgedeki faaliyetlerimizde bir degisiklik söz konusu degil." ifadesini kullanan kaynaklar, Türkiye'nin mutabakatlar kapsamindaki sorumluluklarini yerine getirmeyi sürdürecegini vurguladi.
Bakanlik kaynaklari, 5 Mart'taki mutabakatin ardindan gerçeklestirilen faaliyetler sonrasinda huzur ve güven ortaminin saglandigi Idlib'e dönen Suriyeli sayisinin 400 binden fazla olduguna da dikkati çekti.
TSK ve Rusya silahli kuvvetleri arasindaki ortak devriyelerin yeniden baslayip baslamayacagina yönelik soruya, "Rusya Federasyonu ile koordineli çalismalarimiz devam etmektedir." cevabi verildi.
Iran ile Azerbaycan arasindaki gerilime iliskin soru üzerine kaynaklar, bölgedeki her türlü gelismenin yakindan takip edildigini vurguladi.
Son dönemde bazi basin yayin organlarinda "emeklilik için talepte bulunan generaller" hakkinda yer alan haberlere iliskin de kaynaklar, su açiklamalarda bulundu:
"Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu'nda yer alan düzenlemeler çerçevesinde emeklilik hakkini kazanmalari kaydiyla, dileyen her TSK personeli, görevini ifa sirasinda kendi istegi ve iradesi ile ocak-subat veya temmuz-agustos aylarinda emeklilik talebinde bulunabilmektedir. Bu kapsamda emeklilik dilekçesi alinmasi islemleri 31 Agustos 2021'de tamamlandi. Sadece iki generalimiz saglik ve ailevi nedenlerle emeklilik talebinde bulunmus ve talepleri kabul edilmistir. Bunun disinda yapilan her türlü yorum gerçek disidir."
Kaynak: AA
Bakanliktaki Sehit Gazeteci Hasan Tahsin Basin Bilgilendirme Merkezi'nde basin bilgilendirme toplantisi düzenlendi.
MSB Basin ve Halkla Iliskiler Müsavirligi Plan Subayi Binbasi Pinar Kara, yaptigi konusmada, FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG, DEAS basta olmak üzere tüm terör örgütlerine karsi mücadelenin artan siddet ve tempoda devam ettigini vurguladi.
Bu kapsamda 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar toplam 18 bin 549 teröristin etkisiz hale getirildigini belirten Kara, "Bu yilin basindan itibaren ise 2 bin 81 terörist etkisiz hale getirilmistir. Eylül ayinda ise yurt içinde ve sinir ötesinde 4'ü büyük, 17'si orta çapli olmak üzere toplam 21 operasyon icra edilmis ve 139 terörist etkisiz hale getirilmistir." dedi.
Kara, kaçakçiligin, yasa disi ve düzensiz göçmen akininin engellenmesi, terörle mücadelede etkinligin artirilmasi amaciyla sinirlarda teknolojik vasitalarla desteklenmis fiziki güvenlik sistemlerinin tesis edildigini söyledi.
Birliklerin imkan ve kabiliyetlerinin sürekli gelistirilerek sinir güvenliginde etkin tedbirler alindigini anlatan Pinar Kara, "Afganistan'daki son gelismelerle Iran sinirinda olasi bir hareketlilige karsi alinan tedbirler gözden geçirilmis ve ilave tedbirler alinmistir. Içinde bulundugumuz 2021 yilinda Iran sinirinda 77 bin 34 sahis engellenmis, 1562 sahis yakalanmistir. Alinan ilave ve etkin tedbirler sayesinde eylül ayinda tüm hudutlarimizdan yasa disi yollarla geçmeye çalisan 1388 sahis yakalanmis, 27 bin 686 sahis ise hududu geçemeden engellenmistir. Yakalanan sahislardan 21'i FETÖ'ye mensup olmak üzere toplam 41 terörist ele geçirilmistir." diye konustu.
Binbasi Pinar Kara, bu dönemde yapilan operasyonlarda 20 bin 930 paket sigara, 134 kilogram uyusturucu, 40 bin uyusturucu hap, 317 büyükbas hayvan ve 225 silahin ele geçirildigini kaydetti.
- Suriye
Firat Kalkani, Zeytin Dali, Baris Pinari ve Bahar Kalkani harekatlari ile Suriye'nin kuzeyinde yaratilan terör olusumlarinin engellendigini ve engellenmesine devam edildigini belirten Kara, Türk Silahli Kuvvetlerince yürütülen bu harekatlarla bölge halkinin huzur ve güvenliginin saglandigini vurguladi.
Kara, bölgede hayatin normallesmesine yönelik çalismalarin, ilgili kamu, kurum ve kuruluslari ile koordineli olarak yürütüldügünü dile getirerek, söyle devam etti:
"Bu kapsamda insani yardim, altyapi ve günlük hayati destekleme faaliyetlerimiz devam etmektedir. Suriye harekat alaninda bölgede kullanilan elektrik, rejim tarafindan çesitli bahanelerle kesintiye ugratilmis, 21 Agustos 2021'de tamamen kesilmis, 18 Eylül 2021'den itibaren ise günde 12 saat olmak üzere yeniden verilmeye baslanmistir. Bölgeye verilen elektrigin sürekliliginin saglanmasi maksadiyla, Tel Abyad ve Resulayn yerel meclisleri tarafindan elektrik dagitim ihalesine çikilmis, gelinen süreçte yüklenici firma tarafindan Tel Abyad'a 22 Temmuz 2021'den itibaren elektrik verilmeye baslanmistir."
Tel Abyad ve Resulayn sehir merkezlerinde su problemi olmadigini söyleyen Kara, su sikintisi çeken köylerin ihtiyacinin da sorumlu üs bölgesi tarafindan haftada iki gün su tankeri vasitasiyla karsilandigini ifade etti.
Kara, Suriye harekat alaninda egitim ögretimin desteklenmesi amaciyla bölgedeki birlikler tarafindan bugüne kadar 9 okulun bakim ve onariminin tamamlandigini, 7'sindeki çalismalarin devam ettigini, 131 okulun bakim ve onariminin planlandigini belirtti.
- "Suriye harekat bölgelerinde 148 terörist etkisiz hale getirilmistir"
Terör örgütünün, varligini devam ettirdigi Tel Rifat, Münbiç ve Firat'in dogusundaki bölgelerden sivillere ve bölgede görev yapan birliklere karsi saldiri arayislarini sürdürdügünü söyleyen Kara, "Söz konusu terörist faaliyetler kahraman komandolarimiz tarafindan aninda müdahale ile engellenmektedir. Bu kapsamda eylül ayinda Suriye harekat bölgelerinde DEAS terör örgütü mensuplari dahil olmak üzere 148 terörist etkisiz hale getirilmistir." dedi.
Kara, Suriye'de Türk Silahli Kuvvetlerinin huzur ve güvenlik ortami sagladigi bölgelere rejim ve destekçileri tarafindan saldirilarin devam ettigine dikkati çekerek, sunlari kaydetti:
"Son bir ay içerisinde Idlib bölgesinde rejim tarafindan yapilan top, havan, roket atislarinda ve hava saldirilarinda aralarinda çocuklarin da bulundugu 4 sivil hayatini kaybetmis, 20 sivil ise yaralanmistir. Türkiye olarak Suriye'nin kuzeyindeki harekat bölgelerinde ilgili devletlerle yapmis oldugumuz mutabakatlara uyuyoruz, kendilerinden de uymalarini bekliyoruz. Söz konusu saldirilarin sonlandirilmasi için Rusya Federasyonu tarafina bildirimde bulunulmakta, belirlenen hedefler derhal ates altina alinarak imha edilmekte, birliklerimizin güvenligi için gerekli her türlü tedbir alinmaktadir."
- Azerbaycan
Türk Silahli Kuvvetlerinin, Azerbaycan ordusuna destek saglamak amaciyla Ermenistan isgalinden kurtarilan bölgelerde mayin/EYP arama ve imha faaliyetleri ile modernizasyon ve egitim faaliyetlerine destegini sürdürdügünü söyleyen Kara, söyle konustu:
"Türkiye ve Azerbaycan arasinda ortak çalisabilirligin saglanmasi, egitim planlamasi, yönetimi ve icra esaslarinin uyumlu hale getirilmesine yönelik 'Kardes Tugay' Projesi baslatilmistir. Halihazirda Azerbaycan Silahli Kuvvetleri personeli ile birlikte Türk Silahli Kuvvetleri bünyesinde ortak tatbikat ve egitim faaliyetlerine devam edilmektedir. Sarsilmaz Kardeslik-2021 Tatbikati, 5-8 Ekim 2021 tarihlerinde Türkiye ve Azerbaycan unsurlarinin katilimiyla Nahçivan Azerbaycan'da icra edilecektir. Tatbikatin amaci, Türkiye ve Azerbaycan Kara Kuvvetleri arasinda dostluk, is birligi ve koordinasyonu gelistirmektir. 'Iki devlet, tek millet' anlayisiyla kederde ve kivançta bir ve beraber oldugumuz Azerbaycanli kardeslerimizin hakli davalarinda bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da tüm imkanlarimizla yanlarinda olmaya devam edecegiz."
Libya'da Türk Silahli Kuvvetleri birlikleri tarafindan mesru hükümetin davetine ve ikili anlasmalara istinaden askeri egitim, yardim, is birligi ve danismanlik faaliyetlerine devam edildigini kaydeden Kara, Libya'da toprak bütünlügünün, sürdürülebilir ateskesin, kalici baris ve istikrarin saglanmasinin amaçlandigini belirtti.
- Ege ve Dogu Akdeniz
Pinar Kara, Türk Silahli Kuvvetlerinin, Ege ve Dogu Akdeniz'de Türkiye'nin ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya, Kibris Adasi'nda uluslararasi garanti ve ittifak antlasmalari dogrultusunda baris ve güvenligin teminati olmaya devam edecegini vurgulayarak, sunlari dile getirdi:
"Yunanistan, iyi komsuluk iliskileri çerçevesinde yaptigimiz tüm çagrilara ragmen uluslararasi anlasmalara aykiri olarak gayri askeri statüdeki Dogu Ege adalarinin statüsünü bozan eylemlerini sürdürmektedir. 2021 yili basindan itibaren askeri deniz ve hava araçlari ile gayri askeri statüdeki adalara yönelik 1989 ihlal gerçeklestirmistir.
Yunanistan, Atina Mutabakati hilafina moratoryum ihlallerini israrla sürdürmektedir. 15 Haziran-15 Eylül tarihlerini kapsayan moratoryum döneminde bile Yunanistan tarafindan Ege Denizi'nde 56 hava ve deniz faaliyeti icra edilmistir. Bu durum söz konusu ülkenin, altinda kendi imzasi bulunan anlasmalara bile uymaktan imtina ettiginin en bariz örnegidir. Ayrica Yunanistan'in Nautical Geo adli bilimsel arastirma gemisi için eylül ayinda yaptigi NAVTEX ilani, Türk kita sahanligini kapsamasi sebebi ile uluslararasi hukuk geregince Türkiye ile önceden koordine etmesi gereken bir husustur. Yunanistan'in bu hukuka aykiri girisimine karsi müdahalede bulunulmus, itiraz NAVTEX'imiz yayimlanmistir."
- "Oldubittilere kesinlikle müsaade edilmeyecektir"
Yunanistan'in, 29 Eylül'de Pharmenion Tatbikati'nin senaryosu kapsamindaki çikarma safhasini, gayri askeri statüdeki Sakiz Adasi'nda üst düzey katilimla icra ederek provokasyonlarini sürdürdügüne dikkati çeken Kara, sunlari kaydetti:
"Yunanistan'in son zamanlarda silahlanma faaliyetlerinde artis yasanmaktadir. Açik kaynaklara kadar yansiyan Yunanistan'in artan silahlanma faaliyetleri ile Türkiye'ye karsi denge olusturma gayretinde oldugu degerlendirilmektedir. Yunanistan'in hukuka aykiri, provokatif ve saldirgan tutumuna karsi diplomatik kanallardan gerekli girisimlerde bulunulmaya devam edilmekte ve mütekabiliyet kapsaminda sahada gerekli karsilik verilmektedir.
Denizlerimizdeki hak, alaka ve menfaatlerimizin korunmasina kararlilikla ve taviz verilmeksizin devam edilmektedir. Basta Deniz Kuvvetlerimiz olmak üzere, Kara ve Hava Kuvvetlerimiz de bu kapsamda talimatlandirilmistir. Haklarimizdan herhangi bir geri adim atmak söz konusu degildir, oldubittilere de kesinlikle müsaade edilmeyecektir. Komsumuzdan beklentimiz, uluslararasi hukukun gereklerine, akla, mantiga, hakkaniyete, insani ve medeni normlara uygun davranmasi, sorunlarin iyi komsuluk iliskilerine dayanan barisçil yöntemlerle ve diyalog yoluyla çözümünden yana samimi bir tutum sergilemesidir.
- "Kibris'ta egemen iki devlet tek çözümdür"
Kara, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nin adadaki durumuna da deginerek, "Bugüne kadar denenmis ve bir sonuç alinamayacagi tüm taraflarca görülmüs yöntemlerle bir çözümün mümkün olmadigi ve Kibris'ta esit, egemen ve bagimsiz iki devletin bulundugu kabul edilmeden müzakerelerin ilerleyemeyecegi açikça görülmelidir. Kibris'ta egemen esitlige dayali, yan yana yasayan ve is birligi içinde olan iki devlet tek çözümdür. Güney Kibris Rum Yönetimi'nin de bu çözüm yolunu benimsemesi, adanin huzur ve refahi için faydali olacaktir." seklide konustu.
- FETÖ ile mücadele
Bakanligin yeni bilgi, belge ve veriler isiginda FETÖ ile mücadelesini kararlilikla sürdürdügünü belirten Kara, "15 Temmuz 2016'dan itibaren 27 bin 596 personel için ihraç ve idari islem uygulanmistir. 1 Ocak-1 Ekim 2021 tarihlerinde 3 bin 243 personel kamu görevinden çikarilmis, 617 emekli personelin rütbesi geri alinmis, 147 personel göreve iade edilmis, 14 emekli personelin rütbesi/unvani iade edilmistir." bilgisini paylasti.
- Gözlem noktalari
Bilgilendirme toplantisinda gazetecilerin sorulari da yanitlandi.
Bakanlik kaynaklari, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasinda Soçi'de gerçeklesen görüsmenin ardindan Idlib'deki son durum ile TSK'ya ait gözlem noktalarina iliskin soru üzerine, Türkiye'nin bölgede ateskes ve istikrar ortaminin devami, huzur ve güvenligin saglanmasi için mutabakatlar kapsamindaki sorumluluklarini yerine getirmeye devam ettigini belirtti.
"Gözlem noktalarimizda ve bölgedeki faaliyetlerimizde bir degisiklik söz konusu degil." ifadesini kullanan kaynaklar, Türkiye'nin mutabakatlar kapsamindaki sorumluluklarini yerine getirmeyi sürdürecegini vurguladi.
Bakanlik kaynaklari, 5 Mart'taki mutabakatin ardindan gerçeklestirilen faaliyetler sonrasinda huzur ve güven ortaminin saglandigi Idlib'e dönen Suriyeli sayisinin 400 binden fazla olduguna da dikkati çekti.
TSK ve Rusya silahli kuvvetleri arasindaki ortak devriyelerin yeniden baslayip baslamayacagina yönelik soruya, "Rusya Federasyonu ile koordineli çalismalarimiz devam etmektedir." cevabi verildi.
Iran ile Azerbaycan arasindaki gerilime iliskin soru üzerine kaynaklar, bölgedeki her türlü gelismenin yakindan takip edildigini vurguladi.
Son dönemde bazi basin yayin organlarinda "emeklilik için talepte bulunan generaller" hakkinda yer alan haberlere iliskin de kaynaklar, su açiklamalarda bulundu:
"Türk Silahli Kuvvetleri Personel Kanunu'nda yer alan düzenlemeler çerçevesinde emeklilik hakkini kazanmalari kaydiyla, dileyen her TSK personeli, görevini ifa sirasinda kendi istegi ve iradesi ile ocak-subat veya temmuz-agustos aylarinda emeklilik talebinde bulunabilmektedir. Bu kapsamda emeklilik dilekçesi alinmasi islemleri 31 Agustos 2021'de tamamlandi. Sadece iki generalimiz saglik ve ailevi nedenlerle emeklilik talebinde bulunmus ve talepleri kabul edilmistir. Bunun disinda yapilan her türlü yorum gerçek disidir."
