Kesan Sokak Hayvanlari Geçici Bakim Evi Ve Rehabilitasyon Merkezi Açildi

Kesan Belediyesince yaptirilan Kesan Sokak Hayvanlari Geçici Bakim Evi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Pati Parki düzenlenen törenle açildi.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, törende yaptigi konusmada, insanlarda ortaya çikan merhamet duygusunun bebeklik ve çocukluk dönemlerinde hayvanlara karsi duyduklari merhamet duygusu ile beraber gelistigini belirtti.

Bunun bilimsel olarak da ortaya kondugunu ifade eden Canalp, sunlari kaydetti:

"Eger bir insan çocukluk döneminde hayvanlara karsi merhamet göstermeyi, kendi psikolojisi içerisinde olgunlastirmayi basarabilmis ise yetiskinlik döneminde bu insan bu merhamet duygusunu hayvanlara karsi da ayni sekilde gösteriyor.

Dolayisiyla insanlara karsi ilerleyen dönemde merhamet duygusu gelismis çocuklar yetistirmek istiyorsak yapmamiz gereken is çok basittir. Onlarin çocukluk dönemlerinde hayvanlara karsi merhamet duygusu gelismis çocuklar olarak ortaya çikartabilmek, bizim için egitebilmek onlara bu duyguyu verebilmek önceligimiz olmalidir."

TBMM Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu Baskani Fatma Aksal da Trakya’nin en büyük hayvan barinaginin hayirli olmasini diledi.

Barinagin tüm Türkiye'ye örnek olmasi gerektigini belirten Aksal, "Hayvan haklari diyenlerin Istanbul’da yasanan Adalar'daki atlara karsi uygulanan vahsetin Istanbul Büyük Sehir Belediyesi’nde, hayvanlarin maruz kaldigi siddetin davranislarin hiçbirimiz için kabul edilir tarafi yoktur. Çok büyük üzüntü kaynagidir. Insallah bu hayvan barinaginda çocuklarimiza bu hayvan sevgisini asilar ve hayvan dostlarimizin da bakimini hizmetini saglariz." dedi.

AK Parti Tekirdag Milletvekili Mustafa Yel de büyük bir emek harcanarak hazirlanan barinagin Türk medeniyetinin geldigi yeri gösterdigini belirtti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, hayvanlarin korunmasina iliskin kanun teklifini verdiklerinde kendilerine büyük destek verdigini ifade eden Yel, "Bizler 2019 yilinda Mecliste Hayvan Haklari Arastirma Komisyonu'nu topladigimiz zaman bizlere gerçekten çok büyük cesaret vererek burada yapilmasi gereken çalismalarda 'ne yapilmasi gerekiyorsa arkanizdayiz' diyerek büyük bir cesaret verdi. Önümüzü açarak bize bu konuda gerçekten bir çalisma azmi verdigi için ve duyarliligindan dolayi sayin Cumhurbaskanimiza tesekkür ediyorum." dedi.

Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu da sokak hayvanlari için çalismalari, kamu kurum kuruluslari hayvan severler ve sivil toplum kuruluslariyla sürdürdüklerini dile getirdi.

-"Trakya'nin en büyük bakimevi"

Trakya'nin en büyük ve en kapsamli bakimevinin diger belediyelere örnek olmasi gerektigini aktaran Ulu, sunlari kaydetti:

"Bakanlik olarak Sayin Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli’nin himayelerinde hayvanlarin korunmasi, gelistirilmesi ve iyilestirilmesi amaciyla belediyelere ve yerel yönetimlere geçici hayvan bakim evleri için gerek yer konusunda gerek diger izinler konusunda görüs bildiriliyoruz.

Sadece bakim evinin yapilacagi yerle ilgili olarak degil bunun yaninda projelendirilen geçici bakim evlerine yüzde 40 oraninda mali destek sagliyoruz. Mevcut binanin yapilisiyla ilgili degil gerek sokak hayvanlarinin kisirlastirilmasi kapsaminda da belediyelere maddi destek sagliyoruz."

Hayvanlari Koruma Kanunu kapsaminda yerel yönetimlere ve belediyelere önemli yükümlülükler getirildigini dile getiren Ulu, "Bölge Müdürlügümüze bagli 6 ilde sokak hayvanlari rehabilitasyon projesi kapsaminda bu güne kadar 326 bin 519 hayvana asilama, 229 bin 404 hayvana kisirlastirma islemi gerçeklestirilmistir. Sokak hayvanlarindan 42 bin 211'i sahiplendirildi. Binlerce su, mama ve kedi ile köpek evleri dagitildi." diye konustu.

-"500 kedi 300 köpek kulübesi yaptik"

Kesan Belediye Baskani Mustafa Helvacioglu, sokak hayvanlarina sahip çiktiklarini anlatti.

Sokak hayvanlari için yüzlerce kulübe yaptiklarini ifade eden Helvacioglu, "Kesan Belediyesi olarak, kedi köpek sahiplenenlere yuvalar armagan ediyor, 500 kedi evi ve 300 köpek kulübesi yapmakla gururlaniyoruz. Sokak hayvanlarini aç birakmiyor, hayvan sever Kesanlilara mama armagan ediyor, mama odaklarini, su odaklarini bos birakmiyor, 40 ton mama sunmanin huzurunu yasiyoruz, son 2 yilda Kesan'da 210 canlimizi sahiplendirmenin sevincini yasiyoruz." ifadelerini kullandi.

Büyük bir iftihar içinde olduklarini aktaran Helvacioglu, söyle sürdürdü:

"Trakya’nin en büyük ve en kapsamli Sokak Hayvanlari Geçici Bakim Evini Açiyoruz. Sehrimize, can dostlarimiza ve bütün Trakyamiza hayirli ugurlu olsun. Bu yuva bin hayvan kapasiteli, kedi, köpek, kus ve güçten düsmüs yük hayvanlarinin meskeni ve rehabilitasyon merkezidir.

Bu tesis tüm bölgeye hizmet verecek, 2 ameliyathanesi olan, 72 dönüm üzerine kurulu, 2 milyon 568 bin maliyetle ve Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü’nden 693 bin TL hibe ile insa edilen bir gururdur. Bu barinak kediden köpege, attan kusa kadar çok sayida sahipsiz hayvanin vatandaslarimizca sahiplenilebilecegi, sokaklardaki dostlarimizin kisirlastirildiktan sonra dogal yasam alanlarina birakilacagi bir yerdir."

Kaynak: AA