Dil Ve Edebiyat Dergisi'nden 'Çocuk Edebiyati Özel Sayisi'

Türkiye Dil ve Edebiyat Dernegi tarafindan aylik olarak yayimlanan Dil ve Edebiyat Dergisi'nin bu ayki 154. sayisi "Çocuk Edebiyati Özel Sayisi" olarak okurlarla bulustu.

Çocuk edebiyatinin ilke ve nitelik açisindan elestirel bir bakisla masaya yatirildigi sayida, makale, inceleme, deneme, tahlil yazilari ve siirler yer aliyor.

Üzeyir Ilbak'in genel yayin yönetmenliginde hazirlanan ve sayi editörlügünü yazi isleri müdürü Elif Tokkal'in üstlendigi dergide, 25 edebiyatçi, yazar, sair ve akademisyenin metinlerine yer veriliyor.

Derginin özel sayisinda Türkiye'de ve dünyada çocuk edebiyatinin kitap ve süreli yayinlar bakimindan dünü ve bugünü, sundugu imkanlar, yayimlanmis eserlerin olumlu ve olumsuz yönleri, nitelik ve nicelik bakimindan yayimlarin degerlendirilmesi, çocuk edebiyatinin çizgi sanati, minyatür, çizgi roman, çizgi film, animasyon ve bilisim teknolojisiyle olan iliskisi, kurmacanin, gerçegin, mitlerin ve degerler egitiminin çocuk edebiyatindaki varolus biçimleri konularinin ele aliniyor.

Makale, inceleme, deneme ve tahlil metinlerinin yani sira özgün ve klasik çocuk siirleriyle çocuk yayinciligina dair yayinevi sahipleri ve editörlerle yapilan söylesilerin de okurlarin dikkatine sunuldugu dergide, Üzeyir Ilbak, "Çocugun Insanlik Yolculugu ve Çocuk Edebiyati" baslikli giris yazisinda, çocuk edebiyatinin, her gün daha karmasik hale gelen ve degerler bakimindan yoksullasan dünyaya çocuklari en iyi sekilde hazirlamasi gerektigi üzerinde duruyor.

Ilbak, yazisinda ayrica "Insanlik yeniden insan odakli bir egitime, özellikle çocuk egitimine yogunlasmali. Hedef ve niyet olarak gelecegi kuracak iyimser, dürüst, ahlakli, içinde yasadigi toplumun degerler hiyerarsisine saygili ve ahlaki, ilkeli bir nesil için çaba harcamali, dogru ve hedef odakli bir çocuk-gençlik edebiyati üretilmelidir." degerlendirmesinde bulunuyor.

"Çocuk Edebiyati Özel Sayisi"ni olusturan metinler arasinda Tacettin Simsek'in kaleme aldigi "Merhamet Egitiminde Çocuk Edebiyati", Elif Sönmezisik'in "Metinden Ekrana, Ekrandan Bilinçaltina: 'Elektronik Hikayeci'nin Denetimindeki Çocuk Muhayyilesi", Gönül Yonar'in "Çocuk Edebiyati Mitle Karsilasacak mi?" ve Ilhan Kurt'un "Çocuk Edebiyatinda Tahrip Unsurlari" yazisi bulunuyor.

Dergide ayrica Cahit Zarifoglu'nun "Anlamak", Sezai Karakoç'un "Anneler ve Çocuklar", Alaeddin Özdenören'in "Kerem'in Çantasi" gibi birçok siir okurlarin begenisine sunuluyor.

Dergi, çevrim içi olarak da "https://www.tded.org.tr/dergi/10285/dil-ve-edebiyat" adresinden de incelenebilir.

Kaynak: AA