Cezayir, Hava Sahasini Fransa'ya Ait Askeri Uçaklara Kapatti

Cezayir’in hava sahasini Fransa’ya ait askeri uçaklara kapattigi bildirildi.

Cezayir, Hava Sahasini Fransa'ya Ait Askeri Uçaklara Kapatti
Fransa’da hükümet, Cezayir, Fas ve Tunus vatandaslari için vize sartlarinin sikilastirildigini duyurmus, Cezayir ise bu karara tepki olarak Fransa’daki büyükelçisini istisarelerde bulunmak üzere dün geri çagirmisti. Fransa ve Cezayir arasinda gerginlik devam ederken, son olarak Cezayir’in hava sahasini Fransa’ya ait askeri uçaklara kapattigi bildirildi.

Fransiz medyasina yansiyan haberlere göre, Cezayir’in kararinin ardindan Fransa’ya ait askeri uçaklarinin artik Cezayir topraklari üzerinde uçma hakki bulunmuyor. Haberlerde, Fransa ordusu yetkililerinin bu sabah Cezayir hava sahasini geçecek uçaklar için Cezayir’deki hava trafik kontrolörlerinden üst uçus izni alamadiklari belirtilerek, konu hakkinda resmi bir açiklama yapilmadigi ifade edildi. Su ana kadar 2 uçusun ertelendigi aktarildi.

Öte yandan, Fransa, Cezayir’in hava sahasini Barkhane Operasyonu çerçevesinde kullaniyordu. Fransa Genelkurmay Baskanligi Sözcüsü Albay Pascal Ianni, Cezayir’in söz konusu hamlesinin Mali’nin kuzeyinde gerçeklestirilen Barkhane Operasyonu’nun gidisatini etkilemeyecegini belirterek, "Uyum sagliyoruz ve operasyonlara iliskin herhangi bir endisemiz yok” dedi.



Cezayir-Fransa gerginligi

Fransa hükümeti, geçtigimiz günlerde Fransa tarafindan evlerine gönderilen yasadisi göçmenleri geri almayi reddeden Cezayir, Fas ve Tunus’a yönelik vize sartlarinin sikilastirildigini açiklamisti. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un, Cezayir’i Fransa’ya kin beslemekle suçlayarak, “Fransiz kolonizasyonundan önce Cezayir ulusu var miydi?" seklindeki sözleri de tepki çekmisti. Cezayir, Fransa’nin Cezayir Büyükelçisi François Gouyette Disisleri Bakanligina çagirarak karara tepki göstermis, Disisleri Bakanligi da Fransa’nin vize hareketini "Fransiz hükümetinin tek tarafli bir karari" olarak nitelendirmisti. Cezayir Cumhurbaskanligi tarafindan dün yapilan açiklamada ise Fransa Büyükelçisinin istisareler için geri çagirildigi belirtilmisti.
Kaynak: İHA