Bingöl'deki Meslek Lisesi Mobilya Sektörünün Usta Ihtiyacini Karsiliyor

Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Asar: 'Sanayide is yeri açmis ya da usta olarak çalisan insanlarin büyük bir çogunlugu okulumuzdan mezun' Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi Teknolojileri Alan Sefi Talip Gül: 'Teknik gelismeleri yakindan takip ediyoruz ve son model makineleri ögrencilerimize gösteriyoruz. Bu sayede onlarin sektörde daha rahat is bulmasini sagliyoruz' 11. sinif ögrencisi Berat Ayyildiz: 'Okulumuz bize büyük destek veriyor. Gelecekte ne yapmamiz gerektigini anlatiyorlar, is hayatina geçmemizi sagliyorlar'

AYDIN ARIK - Bingöl'de bir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, sahip oldugu cihazlar sayesinde Bingöl ile çevre il ve ilçelerindeki firmalarin ihtiyaci olan ürünleri üretiyor, yetistirdigi kalifiye elemanlarla mobilya sektörüne usta kazandiriyor.

Kentte faaliyet gösteren ve son 10 yilda Bingöl'ün en gözde meslek okulu haline gelen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi Teknolojileri alaninda meslek ögrenen ögrenciler, haftanin 3 günü sanayi sitesinde staj görüyor.

Okul, hem üretim yapiyor hem de donanimli ve kalifiye elemanlar yetistirerek ögrencilere istihdam alani olusturuyor.

- 1,5 milyon lirayi askin ciro

Okul müdürü Ahmet Asar, AA muhabirine, okulun 1967-1968 egitim ögretim yilinda açildigini, döner sermaye kapsaminda yaptiklari çalismalarla Türkiye'nin sayili okullari arasina girmeye basladiklarini söyledi.

Okulda 6 bölüm oldugunu dile getiren Asar, bu bölümlerde okuyan ögrencilerin bir yandan meslek ögrenirken bir yandan da kazandiklari ücretlerle aile ekonomilerine katkida bulunduklarini belirtti.

Bilisim Teknolojileri, Elektrik Elektronik Teknolojileri, Makine ve Tasarim Teknolojileri, Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi, Yenilenebilir Enerji ve Metal Teknolojileri bölümlerinde egitim verdiklerini anlatan Asar, geçen yil 1,5 milyon liranin üzerinde ciro yaptiklarini ifade etti.

Asar, "Sanayide is yeri açmis ya da usta olarak çalisan insanlarin büyük bir çogunlugu okulumuzdan mezun. Ögrencilerimizin ve ögretmenlerimizin gayretiyle Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi bölümü okulumuzun gözde bölümlerinden biri olmaya basladi." dedi.

- Okulu tercih eden ögrencisi sayisi artti

Mobilya ve Iç Mekan Tasarimi Teknolojileri Alan Sefi Talip Gül de bölümde 130 ögrencinin egitim gördügünü, son yillarda teknik gelismelerden dolayi bölümü tercih eden ögrenci sayisinin arttigini söyledi.

Alinan siparisleri ögrencilerin de katkisiyla ürettiklerini dile getiren Gül, kazanilan ücretin ögrencilerin çalisma sevkini artirdigini ve derslerine olan bagliligini yükselttigini ifade etti.

Is sayisi ne kadar artarsa ögrencilerin aldigi ücretin de arttigini belirten Gül, sunlari kaydetti:

"Ögrencilerin becerisiyle piyasada, resmi kurumlarda her türlü isi yapma kapasitesine sahibiz. Teknik gelismeleri yakindan takip ediyoruz ve son model makineleri ögrencilerimize gösteriyoruz. Bu sayede onlarin sektörde daha rahat is bulmasini sagliyoruz. Sanayideki becerisini gördükleri ögrencilerimize talep çok. 3-4 ögrenci isteyen isletmeler oldugu halde biz en fazla bir ögrenci gönderebiliyoruz."

- "Burasi okul gibi degil fabrika"

11. sinif ögrencisi Emre Moiz, seçtigi bölümde masa, sira ve dolap yaptigini, bölümü sayesinde meslek ögrendigini ve kazanç elde ettigini söyledi.

Ögrencilerden Berat Ayyildiz da yaptiklari is karsiliginda döner sermayeden ücret aldiklarini, bu bölümde okudugu için ailesinin kendisini destekledigini dile getirdi.

Ayyildiz, "Ailem bana 'Iyi ki bu okuldasin.' diyor. Burasi okul gibi degil fabrika. Okulumuz bize büyük destek veriyor. Gelecekte ne yapmamiz gerektigini anlatiyorlar, is hayatina geçmemizi sagliyorlar." diye konustu.
Kaynak: AA