Akkuyu NGS'nin Dördüncü Güç Ünitesi Için Insaat Lisansi Verildi

Akkuyu Nükleer AS, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) dördüncü güç ünitesi için insaat lisansinin Nükleer Enerji Kurumu (NDK) tarafindan verildigini bildirdi.

Akkuyu NGS'nin Dördüncü Güç Ünitesi Için Insaat Lisansi Verildi
Sirketten yapilan açiklamaya göre, lisansin düzenlenmesi, nükleer güvenlik açisindan önemli olan tesisler de dahil olmak üzere ünitedeki tüm insaat ve montaj islerinin yapilmasina olanak sagliyor.

Açiklamada görüslerine yer verilen Akkuyu Nükleer AS Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, dördüncü güç ünitesinin yapimi için insaat lisansinin alinmasinin, proje için önemli oldugunu belirterek, "Öncelikle, bu önemli belgenin elde edilmesinde emegi geçen tüm Türk ve Rus meslektaslarima içtenlikle tesekkür etmek istiyorum. Dördüncü güç ünitesinin yapimina iliskin lisansin alinmasiyla birlikte 4 üniteli nükleer santralimizin insaatina iliskin lisanslama sürecini tamamlayarak Nükleer Düzenleme Kurumundan Türk meslektaslarimizin degerlendirmeleri sonucunda projemizin güvenligini, bütünlügünü, geçerliligini ve benzersizligini dogruladik. Artik 4 güç ünitesinin tamaminda çalismalara baslamaya haziriz. Önümüzdeki yilin basinda 4’üncü ünite nükleer ada binalari temel plakalarini insa etmeye basliyoruz." ifadelerini kullandi.

Insaat lisansinin alinmasi için gerekli basvuru belgeleri, 12 Mayis 2020'de NDK'ye sunulmustu.

Sirket, insaat lisansi basvurusu kapsaminda Ön Güvenlik Analizi Raporu'nu (ÖGAR), Olasilikli Güvenlik Analizi'ni ve ayrica güç ünitesinin güvenligini ve güvenilirligini dogrulayan bir dizi belgeyi kuruma ibraz etmisti.

Basvuru belgelerinin incelenmesi sonucunda NDK tarafindan verilen kararla Akkuyu NGS'nin dördüncü ünitesine insaat lisansinin verilmesi uygun bulundu. Bu lisans, dördüncü ünitenin reaktör ve türbin adalari gibi nükleer güvenlik kapsaminda yer alan tüm bina ve yapilarinin insaatina baslanmasini mümkün kiliyor.

Insaat lisansinin alinmasindan önce dördüncü ünite insaat alaninda, 30 Haziran 2021 tarihli sinirli çalisma iznine uygun olarak zemin etütleri ve hafriyat çikarilmasi gibi hazirlik çalismalari yürütülüyordu. Bu yilin sonuna kadar reaktör ve türbin binalarinin temel alti beton levhalarinin yapimina baslanmasi ve ardindan temellerin güçlendirilmesi planlaniyor.

Türkiye'nin ilk nükleer güç santraline iliskin lisanslama süreci, Türkiye Cumhuriyeti'nin çesitli devlet kurumlarindan yaklasik 120 farkli lisans, izin ve onayin alinmasini öngörüyor.

Bugüne kadar proje kapsaminda Çevresel Etki Degerlendirmesi olumlu belgesi, elektrik üretim lisansi, dört güç ünitesi için sinirli çalisma izinleri ve insaat lisanslari ve Dogu Kargo Terminali isletme izni gibi kilit öneme sahip olan lisans ve izinler düzenlendi.

Sonraki süreçte ise NDK yapim asamasi devam eden dört güç ünitesinin her biri için hizmete sokma, yakit yükleme, devreye alma ve isletme personelin lisanslandirilmasi gibi konularda lisans basvurularini degerlendirmeye alacak.

Kaynak: AA